Klassikkofiilistelyä Bullet For My Valentinen tahtiin – ”Scream Aim Fire” täyttää 10 vuotta

Aika menee nopeasti – ja se tulee jälleen todettua, kun walesilaisen Bullet For My Valentinen toisen albumin ”Scream Aim Firen” julkaisusta tulee kuluneeksi tänään pyöreät kymmenen vuotta. Edelliseen yhtyeen debyyttialbumi ”The Poisoniin” verrattuna, ”Scream Aim Fire” on aggressiivisempi, raskaampi ja vähemmän ”emomaisempi.” Toki juuret metalcoreen näkyvät tällä albumilla, ja itseasiassa se on lähempänä metalcorea kuin heavy metalia – ainakin omasta mielestäni.

Itse albumi alkaa nimikkokappaleella, jota tulee vielä näin kymmenen vuoden jälkeenkin fiilisteltyä tasaisin väliajoin. Kun rumpali Michael ”Moose” Thomasin tuplabasarit ja tomit alkavat pauhata ja Matt Tuckin ja Michael ”Padge” Pagetin kitarat käskevät kuuntelijan niskan liikkeelle, niin silloin lähtee. Tästä jatketaan myrskyn silmään, ja kitarariffin alkaessa nousee heti hymy huulille. Olen varmaan viimeksi kuunnellut koko albumin läpi 15-vuotiaana angstiteininä. En muistanutkaan, miten hyvä biisi ”Eye of the Storm” onkaan. Vaikka laulumelodia saattaa vähän kumartaa Metallican suuntaan, niin kitarasoolo pelastaa koko biisin.

”Eye of the Stormin” jälkeen päästään hieman hempeilemään, kun vuorossa on aina niin ihana ”Hearts Burst into Fire”. Voi tätä nostalgiaa! Fiilis on kuin katselisi vanhoja valokuvia: kaikki teinimuistot tulevat mieleen. Tosin vieläkään en näin kymmenen vuoden jälkeen ymmärrä kappaleen lopussa olevaa vinkunaa, joka lähes tappaa korvat…

Kun vihdoin ja viimein korvia tappava ininä loppuu, alkaa ”Waking the Demon”, joka on tämän albumin kolmas musiikkivideokappale ”Scream Aim Firen” ja ”Hearts Burst into Firen” ohella. Eikä sitä kyllä turhaan ole valittu musiikkivideokappaleeksi. ”Waking the Demonissa” esiin nousee yhtyeen aggressiivisempi puoli, josta on saatu esimakua ”The Poisonilla”. Raskaita ja nopeita riffejä sekä huutoa tasapainottaa kuitenkin hieman hempeämpi C-osa.

”Disappear” on myös yksi tämän albumin upeimpia kappaleita ja edustaa taattua BFMV:ää. Puolestaan raidalla kuusi oleva ”Deliver Us From Evil” ei kuitenkaan ehkä ihan kuulu omiin lemppareihini, mutta sopii tälle albumille täydentämään ”Scream Aim Firen” sisältöä. ”Take It Out On Messa” taas on jälleen kerran Bullettien taidonnäyte siitä, että yhtye osaa tehdä mahtavia C-osia. Lisäksi kappaleessa vieraileva Benji Webbe Skindredistä antaa tukea laulupuolella.

Myös ”Say Goodnightia” on aikoinaan tullut kuunneltua ehkä jopa kyllästymiseen saakka, mutta pakko todeta, että pitkän kuuntelutauon jälkeen kyseinen kappale kuulostaa varsin hyvältä. Ei kukaan voi vastustaa kaatosateen ja rauhallisen kitaran taustoittamaa Matt Tuckin ääntä.

Jos joku olisi kysynyt, miten ”End of Days” menee, en kyllä olisi osannut hyräillä melodiaa. Tästä kappaleesta ei juurikaan ainakaan alkuun ollut muistikuvia. Kuitenkin kappaleen edetessä pala palalta tietyt kohdat palauttivat mieleen, millaisesta kappaleesta onkaan kyse. Kun ”End of Days” muistuttaa enemmänkin ”uudempaa”, ”Scream Aim Firen” aikaista BFMV:ää, niin ”End of Daysin” jälkeen kuultava ”Last To Know” edustaa enemmänkin ”The Poisonin” tyyliä.

Albumin viimeinen kappale on ”Forever And Always”, joka kuuluu samaan kategoriaan kuin ”Hearts Burst into Fire”. ”Forever And Always” päättää varsin massiivisesti ”Scream Aim Firen”. Tämä stadion-soundimaailmallinen kappale on myös ”Scream Aim Firen” pisin kappale, ja tuntuukin, että varsinkin lopussa kappaletta tunnutaan vain pitkitettävän. Kappale, ja itse asiassa koko albumi päättyy, kun ”Moose” Thomas takoo sen viimeiset sydämen lyönnit.

Moni ei välttämättä laskisi Bullet For My Valentinen ”Scream Aim Firea” klassikkoalbumiksi, mutta minulle albumi on tärkeä, ja koko tämän klassikkoarvostelun kirjoittaminen oli kuin yksi suuri nostalgiapläjäys. Kun silloin aikoinaan kuulin ”Hearts Burst into Firen” ensimmäistä kertaa NHL 09 -pelissä, se oli silloin menoa. ”Scream Aim Fire” ja ”Hearts Burst into Fire” ovat varmaankin ainoita kappaleita, joita tulee tältä albumilta vielä tänäkin päivänä joskus kuunneltua. Mielestäni ”Scream Aim Fire” on edelleenkin Bullet For My Valentinen paras albumi tähän asti, enkä kyllä usko, että pystyvät tätä paremmaksi enää laittamaan.

Kappalelista:
1. Scream Aim Fire
2. Eye of the Storm
3. Hearts Burst into Fire
4. Waking the Demon
5. Disappear
6. Deliver Us From Evil
7. Take It Out on Me
8. Say Goodnight
9. End of Days
10. Last to Know
11. Forever and Always

Bullet For My Valentine Facebookissa
Bullet For My Valentinen kotisivut

Kirjoittanut: Tia Salmela

Kommentoi julkaisua