Kohti death metalin ilkikurista tulevaisuutta – arvostelussa Instantin ”Wounded And Deserted”

Kirjoittanut Otto Vainionpaa - 16.9.2020

Vaasalainen powerviolencea, grindcorea ja death metalia yhdistelevä Instant julkaisi ensimmäisen albuminsa ”Wounded And Deserted” 17. joulukuuta vuonna 2018. Lätty mäsäytetään käyntiin ”Subject Of Mockery” -kappaleella, josta yhtyeen tyylisuunta käy hyvin selväksi: matalavireisiä kitaroita ja intensiivistä rummutusta.

Naamatauluun mäiskitään muutamat riffit, kunnes blast beatien kyyditsemänä lähdetään tahkomaan biisiä läpi. Tyylikäs transitio albumin toiseen kappaleeseen ”No Solace”. Biisit eivät ole kovin pitkiä, eikä niistä löydy mitään turhaa, joten kuuntelukokemus on kaikin puolin voitokas ja hullu. On luolamies-junttaamista ja viheliäistä blast beat -kaahaamista, eli tasan niitä kahta elementtiä, joilla on väliä. Biisin loppupuoli on kaikessa pikkumelodisuudessaan ja raskaudessaan erinomaista osaamista, jota soisi enemmänkin Suomen musiikkikentille. Koko musiikkigenre saisi pikkuhiljaa palata Suomessa näyteikkunoihin.

Albumin produktio ei ole jokaisella osa-alueellaan järin ammattimainen, mutta minun korvaani se on vain hyvä asia. Kitara- ja bassosaundit ovat suoraan länsinaapurista, ja rumpujen akustiikka on kolkko ja erityisen mielenkiintoinen. Räkäistä paskaa, niin sanotusti. Matalat ja korkeat örinät ansaitsevat kuitenkin suurimmat huomionosoitukset, sillä ne pitävät kokonaisuuden kasassa.

Levyn parhaimpiin kappaleisiin kuuluu instrumentaalikappale ”Submerge”, jonka blästääminen on niin saatanan kiivasta, että pääni lähes räjähtää dopamiinista. Kappaleeseen saadaan jopa pienen pientä melodiantynkää. Selkeästi At the Gatesin synkempien melodioiden ja depressive suicidal black metal -genren maailmoista ammennettua melodiatajua.

Levyn lopettaa erittäin hieno ”Longing For Grief”, joka on mielestäni yhtyeen paras keikkabiisi. Melodiataju ja tunnelmanluonti loistavat jälleen, kun levy pusketaan eetteriin vitun väkivaltaisesti. Tukahdutetaan ja silvotaan, saatana.

9/10

Kappalelista:
1.  Subject Of Mockery
2. No Solace
3. Decay Buried Deep
4. Align The Serpent
5. Submerge
6. Left Headless In The Swamp
7. Longing For Grief

Kirjoittanut: Otto Vainionpää

Osta yhtyeen ensijulkaisu täältä