Kokeellisen progemetallin hurmosta – The Ocean Collective ja Bipolar Architecture tunnelmoivat Helsingin On the Rocksissa 4.12.2024

Kirjoittanut Katri Asikainen - 12.12.2024

Saksalainen The Ocean Collective esiintyy Euroopassa “End Of An Eon – Performing Holocene & Best of Phanerozoic“ -kiertueellaan joulukuusta 2024 helmikuuhun 2025. Yhtye esittää kiertueella sekä uusimman albuminsa “Holocene” kokonaisuudessaan että parhaita paloja “Phanerozoic I & II” -albumeilta. Helsingin On the Rocksissa yhtye vieraili keskiviikkona 4.12.2024.

Bipolar Architecture

Illan avasi The Oceanin tavoin Pelagial Recordsin talliin kuuluva berliiniläis-istanbulilainen post-metal-yhtye Bipolar Architecture. Vuonna 2020 perustettu bändi yhdistelee musiikissaan vaikutteita mm. djentistä, black metalista sekä post-rockista. Mielenkiintoiset ja tunnelmalliset kappaleet sisälsivät elokuvamaista melankoliaa sekä pitkiä nostatuksia, mutta myöskään intensiivistä black metal -paahtoa ei keikalla säästelty. Karut ja raastavat örinäosuudet olivat täynnä alkukantaista voimaa, vaikka olivatkin hiukan yksipuolisia ilmaisultaan. Tunnelman vaihdokset nojasivatkin enimmäkseen pitkiin ja kehitteleviin instrumentaaliosuuksiin. Polveilevat kappaleet sisälsivät runsaasti koukkuja erityisesti maalailevien, ronskisti efektoitujen lead-kitarakuvioiden osalta.

On the Rocksin lava jäi yhtyeelle hieman ahtaaksi, koska lavalle oli pystytetty kaksi rumpusettiä. Bändin kitaristi ja basisti joutuivat seisomaan peräkkäin samalla, kun kitaristi-laulaja Sarp Keski piti lavan edustaa hallussaan. Välispeakit jätettiin hyvin vähäiseksi, ettei musiikin pahaenteinen tunnelma katkeaisi. Sen sijaan kappaleen nimi heijastettiiin taustakankaalle tyyliin sopivien synkkien videotaustojen päälle aina uuden kappaleen alkaessa. Tämä oli perin tyylikäs ja omintakeinen tapa tutustuttaa yleisö bändin diskografiaan sekä esitellä varsin persoonallisia kappaleiden nimiä, kuten “Metaphysicize” ja “Depressionland”.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

The Ocean Collective

The Ocean Collective on tullut nähtyä jo monta kertaa omalla kohdalla, ja bändille ominaista taitaa olla se, että livekokoonpano vaihtelee aika ajoin. Näin tapahtui myös tällä Helsingin-keikalla, sillä yhtyeen soundia täydentämässä oli myös trumpetisti sekä pasuunisti. Pitkän uran tehnyt, jo lähes 10 täysipitkää albumia julkaissut The Ocean on pieteetillä hionut ja kypsyttänyt omaa musiikillista ilmaisuaan. Keikalla kokonaan esitetyllä uusimmalla “Holocene”-albumilla kuultiin runsaasti tunnelmallisia elektronisia elementtejä, jotka sitoivat kappaleita upeasti toisiinsa. Raskaita kitaravetoisia osioita ei kuitenkaan unohdettu, ja nämä saivat ylimääräistä voimaa ja merkitystä vähyydestään. Taustalle heijastetut mandalamaiset geometriset kuviot ja hienot valoinstallaatiot syvensivät kappaleiden hypnoottista tunnelmaa entisestään. Yhtyeen livesoundi oli erittäin hyvä, mitä The Oceanin kaltainen musiikki myös todella vaatii, jotta musiikin kaikki elementit erottuvat edukseen. Monimutkaiset, pitkät kappaleet pääsivät livenä todella oikeuksiinsa, ja yhtyeen jokainen jäsen antoi kaikkensa – niin erittäin taidokkaalla soittamisella ja laulamisellaan kuin myös lavaesiintymisellään.

“Holocene”-albumin päätyttyä pidettiin ehkä pienenä yllätyksenä vajaan vartin mittainen väliaika. Yleisöä väliaika ei kuitenkaan näyttänyt haittaavan: saatiinpa ainakin tuopit täytettyä ennen keikan jatkumista. Väliajan lähestyessä loppua nauhalta alkoi soida introkappale “The Cambrian Explosion”, joka toimi siltana kahden hyvin erilaisen setin välillä. Räjähtäessään käyntiin “Cambrian II: Eternal Recurrence” nostatti synkeän raskaalla kitaravetoisella poljennollaan energian aivan uudelle tasolle. Samalla yhtyeen ilmiömäinen vokalisti Loïc Rossetti vapautui olemaan entistä rohkeammin vuorovaikutuksessa yleisön kanssa: nähtiinpä peräti viisi crowdsurffia, ja muutamat onnekkaat pääsivät laulamaan Rossettin mikkiin tehden keikasta heille varmasti ikimuistoisen. Keikan lopuksi bändi jäi useiksi minuuteiksi kiittelemään yleisöä ja kyselemään keikan tunnelmista. Tässäpä malliesimerkki vuorovaikutuksesta yleisön kanssa. Tämä oli ehdottomasti väkevin The Ocean-keikka itselleni, ja toivon, että bändi nähdään taas Suomessa pian!

The Oceanin settilista:

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Holocene

Preboreal

Boreal

Sea of Reeds

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Atlantic

Subboreal

Parabiosis

Subatlantic

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Väliaika

”Best of Phanerozoic”

The Cambrian Explosion

Cambrian II: Eternal Recurrence

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Permian: The Great Dying

Silurian: Age of Sea Scorpions

Oligocene

Miocene | Pliocene

Pleistocene

Encore:

Triassic

Jurassic | Cretaceous