Kees Stravers Photography

Kokeellista folkia suoraan viikinkiajalta – Heilung julkaisee toukokuussa toisen albuminsa

Kirjoittanut Teemu Esko - 24.1.2019
Kuva: Kees Stravers Photography

Tanskalainen, kokeellista folkia esittävä Heilung on julkaisemassa ”Futha”-nimisen albuminsa toukokuussa Season Of Mist Recordsin kautta. ”Futha” on jatkoa vuonna 2015 ilmestyneelle, viime vuonna uusintapainoksen saaneelle ”Ofnirille”. Yhtye kertoo albumin nimestä ja sen maagisesta merkityksestä seuraavaa:

”Tunnemme kirjaimet ’Futha’ kaikkien riimuaakkostojen ensimmäisinä kirjaimina ja näin alkaa myös suuri osa kirjoituksista. Esi-isämme saattoivat nähdä maagista potentiaalia kokonaisten riimurivistöjen kaivertamisessa, mutta myös alkuosat ovat todella merkittäviä. Tiede ei vielä ole löytänyt syytä ainoastaan muutaman ensimmäisen kirjaimen kaivertamiselle, mutta aiheesta on useita teorioita. Eräs meitä inspiroinut teoria on, että ’Futha’ tarkoittaa hedelmällisyyttä ja naissukupuolta. ’Ofnir’ keskittyi sotaan ja maskuliinisuuteen, mutta ’Futha’ kutsuu esiin mahtavan parantavan voiman, joka piilee kesyttömässä feminiinisessä voimassa. He, jotka ovat olleet läsnä synnytyksessä tai nähneet naarasleijonien metsästävän, tuntevat kyseisen hengen. Me otamme sen vastaan äänillä, jotka syntyivät ’Futhaa’ luodessa.”

Henkeäsalpaavista esiintymisistään tunnettu yhtye saapuu kesällä myös Suomeen esiintyen Tuska Open Airissa lauantaina 29.6. Tunnelmaan voi virittäytyä Hollannissa vuonna 2017 kuvatulla livetallenteella:

Heilung tarkoittaa saksaksi ”parannusta”, joka onkin osuva kuvaus yhtyeen musiikista. Taianomaisen, ajoittain jopa sekasortoisen matkan odotetaan jättävän kuulijan levolliseen, täysin rentoon olotilaan.

Yhtye kanavoi viikinkiaikaa ja Pohjois-Euroopan rautakautta muun muassa muinaisilla rummuilla sekä jälleenrakennetuilla miekoilla, kilvillä ja jopa ihmisen luilla tuotetuilla äänillä. Sanoitukset sisältävät muinaisista esineistä, kuten riimukivistä, amuleteista ja säilötyistä keihäänvarsista, poimittuja tekstejä sekä runoja, jotka joko kertovat historiallisista tapahtumista tai ovat tulkintoja ja käännöksiä muinaisista teksteistä.

Heilungin tavoitteena on luoda kuulijoilleen yhteys aikaan ennen kristinuskon ja modernien poliittisten aatteiden nousua, joten yhtyettä musiikkeineen on turha tarkastella nykyaikaisen politiikan ja uskonnon näkökulmasta.

www.facebook.com/amplifiedhistory

https://www.facebook.com/seasonofmistofficial/