Kokoelmallinen metallia Botswanan malliin: ”Brutal Africa – the Heavy Metal Cowboys of Botswana” on kulttuurielämys
Harvoin tulee näin erikoista julkaisua vastaan nykypäivänä, että saadaan maailman korvien kuultavaksi metallimusiikkia Afrikan mantereelta saakka ja vieläpä Botswanasta, joka on useimmille ihmisille varmasti suhteellisen tuntematon maa. Ota rento asento nojatuolissa, sillä kulttuurielämys alkaa tästä.
Perjantaina 13.9. julkaistava ”Brutal Africa – The Heavy Metal Cowboys of Botswana” pitää sisällään yksitoista kappaletta, kuuden yhtyeen esittämänä. Dokumentaristi Samuli Pyykkönen on koonnut albumin vuosien 2014 ja 2017 välimaastossa, samalla kun ”Freedom in the Dark” -dokumenttia koostettiin kera Jari Riihimäen. Dokumenttikin kertoo botswanalaisesta metallimusiikin harrastajista ja soittajista faneihin maassa, jonka pinta-alasta reippaasti yli puolet on autiomaata (Kalaharin autiomaa). Sanomattakin on selvää, että kyseessä on kulttuuriteko, joka näkee päivänvalonsa vieläpä suomalaisen Svart Recordsin ansiosta. Onko tällaista tehty aikaisemmin? Uskallan vastata: ei.
Kokoelman bändit ovat kirjaimellisesti alansa pioneereita, niitä maan ensimmäisiä ja merkityksellisempiä metalli-yhtyeitä. ”The Heavy Metal Cowboys of Botswana” on sekoitus death metalia thrash-elementeillä, ja löytyy seasta myös perinteisempääkin rock, ja metal,virttä, jos haluaa genre-rajojen sisällä pysyä. Voidaan sanoa, että tällä kokoelmalla esitettävä musiikki on myös jollain tavalla alkukantaisempaa kuin nykypäivän ylituotetussakin maailmassa voidaan enää kuulla.
Vuonna 2006 perustettu Crackdust avaa kokoelman kahdella vauhdikkaalla death metal -kappaleellaan. ”Deranged Psychopath” ja ”Desecrate” noudattavat sitä perinteisempää ja hyvinkin laadukasta linjaa genressään.
Kunnon ”mitä helvettiä?!” -fiiliksiä aiheuttaa Metal Orizonin ”We’re Rolling” -kappale, joka ei ole niin metallia nähnytkään mutta joka on todella groovaava rock-fiilistelybiisi, jota voi kuunnella hyvällä omallatunnolla milloin vain koska vain. Myös yhtyeen toinen kappale ”Ungazetted Mortuary” erottuu joukosta edukseen sekoittaen hieman kulttuuriperimää biisiin. Itse yhtye perustettiin jo vuonna 1990 ja on yksi kokoelman kokeneimman pään bändeistä.
”Brutal Africa” -kokoelman päättää Botswanan ensimmäinen death metal -yhtye Wrust, joka on lämmitellyt mm. Sepulturaa ja Carcassia. Keikkamatkoja on tehty aina Namibiasta Milanoon. Eli eivät botswanalaiset metalliporukat ihan mitä tahansa eilisen teeren poikia ole. Mainittava on myös, että levyn päätösraidan, Wrust-yhtyeen ”The Day of the Sacrificen” sointukulku muistuttaa paikka paikoin erehdyttävästi The White Stripesin ”Seven Nation Army” -biisiä tai sen metallinkäryistä pikkuserkkua. Muita kokoelmalta löytyviä yhtyeitä ovat Overthrust, PMMA ja Stane.
Kokoelmasta löytyy siis sopivasti myös vaihtelevuutta ja yllätyksiä sekä jopa hellyyttävän yksinkertaisia palasia. Vaikuttaa hienosti kuitenkin siltä, että eteenpäin mennään jatkuvasti (tosin hyvin hitain askelin), ja kunhan asiat olisivat vain infrastruktuurin ja talousasioiden kannalta kunnossa Botswanassa, pääsisi useampi metalliyhtyekin ponnistamaan ylöspäin – tai edes nauhoittamaan omaa materiaalia. Useimmille yhtyeille kun on mahdottomuus päästä edes studiolle saakka.
Musiikillisen annin lisäksi levyn yksi tärkeimpiä seikkoja on kansilehti, joka kannattaa ehdottomasti lukea läpi, jos vaan englanti taittuu. Bändiesittelyiden lisäksi sieltä löytyy kattava tietopaketti Botswanan metalli-skenen synnystä. Miettikää: Botswana on maa, johon televisio tuli vasta 2000-luvun alussa ja internet pian perässä. Botswanassa on tietojen mukaan ehkä noin kymmenkunta aktiivista rock-ja metalli-yhtyettä, kun tuntuu siltä, että sattumanvaraisesti valitussa suomalaisessa kaupungissa uusia bändiprojekteja syntyy sen verran yhden viikonlopun aikana.
Ehdottomasti katsastamisen arvoinen kokoelma, jos hyllystä löytyy jo kaikkea muuta. Valitettavasti on kuitenkin todettava, että vaikka kyseessä on niin ikään kulttuuriteko ja levyhyllyn kuriositeetti, se ei loppujen lopuksi ole kovin korvia hetkauttava. Pieni elämysmatka botswanalaiseen metalliin – siinä kaikki.
6/10
Kappalelista:
1. Crackdust: Deranged Psychopath
2. Crackdust: Desecrate
3. Metal Orizon: Ungazetted Mortuary
4. Metal Orizon: We’re Rolling (WTF)
5. Overthrust: Psychosomatic
6. Overthrust: Slay the Spectator
7. PMMA: Imprisoned to Death
8. Stane: Dictator
9. Stane: Run For Your Life
10: Wrust: God of the Insane
11: Wrust: The Day of the Sacrifice
Brutal Africa -kokoelma Svart Recordsin sivuilla