Kolea elokuun ilta mutta aina yhtä lämmin Happoradio – yhtyeen keikka panimoravintola Huvilalla oli piristävä

Sananparsi ”Suomen suvi on lyhyt ja vähäluminen” lienee monille tuttu. Vaikka tänä kesänä Etelä-Savossa ei ole satanut lunta, ovat sääolosuhteet olleet hyvin vaihtelevia. Suomen kesään liittyy aina omat riskinsä, ja viime perjantaina olikin erikoista huomata, kuinka viileäksi kesäillat elokuun ensimmäisinä päivinä voivat muuttua.

Huolimatta siitä, että Savonlinnassa oli perjantai-iltana reilu kymmenen astetta ja satunnaisia sadekuuroja, oli panimoravintola Huvilalle kertynyt runsas joukko ihmisiä. Nahka- ja syystakkeihin pääasiassa pukeutunut yleisö ei antanut viileiden olosuhteiden haitata, vaan koolla oltiin reippain ja innokkain mielin. Kun Happoradio sitten asteli katetulle lavalle hieman yhdeksän jälkeen ja avasi keikkansa ”Pois Kalliosta” -kappaleella, peittyi puheen sorina pauhaavan pop rockin alle.

Nykyisen kokoonpanonsa vuonna 2015 vakiinnuttanut Happoradio on vuosien varrella kolunnut paljon keikkalavoja ja festareita, ja luonnollisesti se näkyy vahvana itsevarmuutena. Lavalla oleminen on rentoa ja luonnollista yhtyeen jäsenille. Seitsemän studioalbumia julkaissut ja muhkean hittiarsenaalin omaava Happoradio voisi halutessaan soittaa koko keikan ajan hittejä, mutta siihen yhtye ei kuitenkaan sorru. Illan aikana kuultiin myös poikkeuksellisesti akustisia sovituksia. Vokalisti Aki Tykki kertoi yhtyeen soittaneen kahtena edellisenä iltana akustiset keikat. Nämä erilaiset keikat olivat lämmittäneet yhtyeen mieltä, ja siksi he halusivatkin soittaa nytkin pari kappaletta akustisena. Muun muassa ”Pohtija” ja ”Elossa” saivat kevyemmät sovitukset, joista jälkimmäinen oli yllättävänkin eloisa.

Happoradio teki läpimurron suuren kuuntelijakunnan tietoisuuteen viimeistään vuonna 2008 julkaistulla ”Kaunis minä” -albumilla. Kyseiseltä albumilta kuultiin niin yhtyeen hitit ”Che Guevara”, Hirsipuu” kuin ”Puhu äänellä jonka kuulen”. Illan päättävä kappalekin oli kyseiseltä levyltä tuttu tribuutti Leevi And The Leavingisin katalogista ”Unelmia ja toimistohommia”.

Happoradion viimeisin albumi, ”Kauniin kääntöpiiri” julkaistiin reilut kaksi ja puoli vuotta sitten. Tuolla levyllä yhtye toi esille elektronisempaa antiaan, joka ei ole niin rock-pitoista kuin vanhempi tuotanto, mutta tästä huolimatta uuden albumin kappaleet jytkyttävät oikein hyvin. ”Valopallo” ja ”Älä puhu huomisesta” ovat lanteissa resonoivia kappaleita. Myös alkuvuodesta julkaistu ”Tehdään jotain kaunista” sai hyvän vastaanoton, kuten kaikki kappaleet illan aikana. Yllättäen illan aikana kuultiin myös Happoradion uran ensimmäinen single ”Pahoille teille”, jota en osannut odottaa kuulevani.

Kohtuullisen viileästä kesäillasta huolimatta Happoradion keikka panimoravintolalla oli hyvin lämminhenkinen. Yhtyeen esiintyminen oli alusta saakka moitteetonta ja mieluista kuunneltavaa. Tykin ääni ei ollut keikan alussa parhaimmassa vireessä, mutta illan edetessä hänen äänihuulensa tuntuivat vetristyvän, minkä seurauksena vokalistin olemuskin rentoutui. Happoradion viisihenkinen miehistö on hyvin hitsautunutta, ja muutamien kappaleiden kohdalla kuultiin albumiversioista poikkeavia sovituksia. Myös yhtyeen ja yleisön yhteislauluosuuksia kuultiin usean kappaleen aikana.

Happoradion keikka päättyi puoli yhdeltätoista, mikä oli mitä parhain päätöshetki, sillä silloin varpaissani oli vielä tuntoa jäljellä. Panimoravintolan katokset pitivät huolen siitä, että yleisö pysyi kuivana keikan aikana, ja vaikka Huvila sijaitsee aivan Saimaan rannalla, oli konserttipaikka yllättävänkin suojaisa. Yleisön koon perusteella on sanomattakin selvää, että Happoradio on jatkossakin tervetullut Savonlinnaan, satoi tai paistoi.

Raportti: Aleksi Parkkonen
Kuvat: Anne Kosonen

Happoradio Facebookissa

Kommentoi julkaisua