Kolkkoa tunnelmaa Hyvinkään synkkien metsien syövereistä – arviossa Vargravin toinen kokopitkä ”Reign in Supreme Darkness”

V-Khaozilla (ex-Azaghal) on monta rautaa tulessa. Miehen ansioluettelosta löytyy riittävästi erilaisia projekteja, joista nyt mainittakoon Druadan Forest, Oath ja tämän arvion parrasvalossa oleva vajaa viiden vuoden ikäinen Vargrav. Kyseisen sooloprojektin edellisestä kiekosta on kerennyt vierähtää vain vuosi, kun uutta on luvassa. ”Reign in Supreme Darkness” on tuorein lisä hyvinkääläisen herran ansioluetteloon.

”Reign in Supreme Darkness” tarjoaa yli neljänkymmenen minuutin ajan tunnelmallista black metalia. Koskettimilla tuotettu kolkko tunnelma on levyn ja ylipäätänsä Vargravin salainen ainesosa, jonka toteutus on onnistunut. Nopealla analyysillä uusin julkaisu muistuttaa lähes Emperorin varhaisempaa tuotantoa. Kieltämättä, kun tarkastelee albumin kansitaidetta, siitä hieman heijastaa ”In the Nightside Eclipsen” (1994) tyylistä inspiraatiota. Varmaksi on paha sanoa, onko tämä sitten sattumaa vai ei, mutta eipä tuo paljoa haittaa. Onhan ”Reign in Supreme Darknessin” kansitaide mieluisan ja mystisen näköinen luomus.

Albumin pitkähköt kappaleet tarjoavat kuuntelun aikana kelvollisen annoksen verran ankeaa ja kylmää sfääriä. Kuuntelutuokiot eivät tunnu tippakaan puuduttavilta, sillä teosten maagiset ja raa’at sävellykset ovat hypnoottisia. Vaikka välillä tuntuu, että joka toinen kappale alkaa ja lähtee täsmälleen samalla tavalla liikkeelle kuin edellinen, se ei silti häiritse liikaa. Kumminkin, kun lähtee pilkkua kunnolla nusasemaan, löytyy albumista mainitsemisen arvoisia, poikkeavan erityisiä herkkupaloja, kuten ”Dark Space Dominion” ja ”In the Streams From Great Mysteries”.

Vargrav on hyvällä mallilla! Vaikkei ”Reign in Supreme Darkness” tarjoa aivan mestarillisen tasoista antia, levyn kuunteleminen on mieluisaa. Mikäli Vargravin ensimmäisestä julkaisusta ”Netherstorm” (2018) pitää, tuskin tämäkään kiekko tuottaa pettymystä. Lopputulos tyydyttää riittävästi!

8/10

Kappalelista:

1. Intro – Et in Profundis Mysteriis Operta
2. The Glory of Eternal Night
3. Dark Space Dominion
4. In Streams from Great Mysteries
5. As the Shadows Grow Silent
6. Crowned by Demonstorms
7. Godless Pandemonium
8. Arcane Stargazer

Vargrav Facebook

Kirjoittanut: Sami Elamaa

Kommentoi julkaisua