Kolme bändiä, yksi saatanallinen luomus – arviossa Djevelkultin, Kyyn ja Nihil Kaoksen yhteistyö ”Kult of Kaos Serpent”

Kirjoittanut Sami Elamaa - 15.1.2019

Split-julkaisut ovat yleisiä näkyjä black metalin alamaailmassa. Yleensä tällaiset julkaisut perustuvat kahden eri artistin yhteistyöstä. Tällä kertaa on luvassa pienimuotoinen poikkeus. Norjalainen yhtye Djevelkult yhdistää voimansa suomalaisen Kyyn ja turkkilaisen Nihil Kaoksen kanssa. Paholaistrion yhteistyön lopputuloksena helvetin liekeistä syöksyy esille ”Kult of Kaos Serpent”. Kolme eri bändin materiaalia yhden hinnalla kuulostaa alustavasti hyvältä diililtä.

Ensimmäisenä parrasvaloihin astuu Djevelkult, joka tarjoaa kolmen kappaleen verran näyttöä ja osaamista. Ensipuraisu tuntuu hivenen verran sekavalta kaaokselta, sillä norjalaisten demonien tarjoamat ohuet ja jokseenkin ontot soundit ovat melko kosmista myrskyä. Muutaman kuuntelukerran jälkeen alkupuolisko ei herätä mitään kummoisia ajatuksia, mutta loppupuolelta alkaa soitoista löytyä enemmän tarttuvia potkuja. ”Den Svarte Død” osuu ja uppoaa parhaiten näistä kolmesta teoksesta. Pikkuvioista huolimatta Djevelkultin osuus lupaa hyvää aloitusta.

Seuraavaksi esiintyy oma kotimainen Kyy, joiden meno muuttuu enemmän raaempaan suuntaan. Lahtelaisten kieroutuneet taideteokset tarjoavat helpompaa lähestymistä. Tällöin ”Ingress: Womb of Lilith” ja ”Congress: Unearthly Realms” ovat bändin vahvimmat palat ja ylipäätänsä vahvimmat tukipilarit koko split-julkaisussa. Kyyn viimeisimmässä näytteessä ”Progress: Leaping Beyond God” tunnelma kompastuu, muttei erityisen pahasti, jottei kokonaisuus ole täysin pilalla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Turkkilaisen Nihil Kaoksen luoma soundimaailma on erityisen väkevä ja vahva, mutta valitettavasti samalla todella sekava. ”Artifex Erroris” alkaa lupaavasti, mutta mitä pidemmän aikaa kappaletta kuuntelee, sitä vähemmän siitä saa enää mitään irti. Pitkät ja raivoisat kappaleet muuttuvat pahimmillaan unettaviksi ja mitäänsanomattomiksi. Myös ”Claws of the Tempter” kompastuu samalla lailla kuin ensimmäinen teos. Sinällään harmi, sillä alkupuraisuksi Nihil Kaos tuntuu tällä split-julkaisulla mielenkiintoiselta, mutta kaikki hyvä loppuu todella nopeasti.

”Kult of Kaos Serpent” on loppujen lopuksi ihan ok-tason split-julkaisu. Siitä löytää hyvät hetkensä, mutta niitä varjopuoliakin esiintyy. Kyy vie korren tässä tapauksessa kekoon, mikäli tässä täytyy valita tämän splitin voittaja. Mikäli lähdet tutustumaan näihin kolmeen bändiin, suosittelen ensimmäisenä tarkastamaan bändien omat julkaisut, ennen kuin otat tämän kiekon haltuun.

7/10

Kappalelista:

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

1. Djevelkult – Skapt av Helvetesild
2. Djevelkult – Life Devoid
3. Den Svarte Død
4. Kyy – Ingress: Womb of Lilith
5. Kyy – Congress: Unearthly Realms
6. Progress: Leaping Beyond God
7. Nihil Kaos – Artifex Erroris
8. Nihil Kaos – Claws of the Tempter

Djevelkult Facebook

Kyy Facebook

Nihil Kaos Facebook

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kirjoittanut: Sami Elamaa