”Kolme ja puoli vuosikymmentä visvaista kuolonkorinaa” – Arviossa ”Here Lies Necrophagia” -kokoelma

Yhdysvaltojen Ohiossa vuonna 1983 perustettu death metalin likainen edelläkävijä Necrophagia kuoli ja kuopattiin lopullisesti menneenä vuonna bändin keulahahmon ja pääasiallisen biisintekijän Frank ”Killjoy” Puccin menehdyttyä ainoastaan 48 vuoden iässä. Necrophagia tunnettiin ensimmäisenä death metal -yhtyeenä, joka yhdisteli musiikkiinsa kauhuelokuvatematiikkaa ja keskiäänivoittoista kähinää genre-tyypillisen matalan mörinän sijaan. Katkonaisella ja rikkonaisella, useita jäsenvaihdoksia sisältäneellä urallaan yhtye ehti tehdä yhteensä seitsemän kokopitkää albumia ja useita EP-levyjä innoittaen 1990-luvun taitteen seudulla syntyneitä, mullanmakuista tulkintaa viljelleitä bändejä ympäri maailman. Vuosituhannen taitteessa Panteran ja Downin Phil Anselmo oli merkittävässä roolissa hänen kannustaessaan ”Killjoyta” kasaamaan Necrophagian uudelleen yksitoista vuotta kestäneen hiatuksen jälkeen. Anselmo jopa liittyi hetkellisesti yhtyeen jäseneksi vuonna 2001 tapahtuneen yhtyeen uudelleen kasaamisen alkuvaiheissa.

”Here Lies Necrophagia – 35 Years Of Death Metal” on yhtyeen hardcore-fanien Scott Carlsonin (Repulsion Death, Death), Matt Harveyn (Exhumed), Maniacin (Mayhem) ja Metal Hammer -lehden toimittaja Dom Lawsonin yhteistyössä kasaama kokoelma, joka kattaa kiitettävästi yhtyeen tuotannon mädännäisimmät olennaisuudet yksien ja samojen arkun kansien väliin. Mullan alta kurkkaavaa, kalman kalpeaa seuruetta kuvaavasta kansitaiteesta vastaa yhtyeen debyyttialbumin kansitaiteesta vastannut Drew Elliott.

Varsin vaihtelevalla laadulla vuosien varrella toteutetuista äänityksistä kasattu kokoelma kattaa koko yhtyeen uran aina varhaisista äänityksistä, vuonna 1987 ilmestyneestä ”Season Of The Dead” -albumista, yhtyeen viimeiseksi jääneeseen, vuoden 2014 pitkäsoittoon ”WhiteWorm Cathedral”. Yhtyeen myöhempi materiaali moukaroi kauttaaltaan pahaenteisiin alavire-riffeihin tukeutuvilla kappaleillaan. Niiden jyhmeän räkäinen tuotanto tukee myös kyseistä vaikutelmaa.

Musiikillisesti Necrophagia on kautta linjan ilkeää, suttuista, riipivää ja luotaan pois työntävää; keskitempoista ja paikoin  doomahtavaa proto-death-metalia. Yhtyeen ilmaisua ei ole pilattu soitannollisilla kikoilla, ensiluokkaisilla soundeilla tai ylivoimaisilla soittotaidon näytteillä. Ei liene väärin sanoa, että yhtyettä diggailevat ainoastaan äärimusiikin perversseistä ja ehdottomimmista piirteistä pitävät fanaatikot ja yhtyeen uskolliset seuraajat. Kun yhtyeen musiikin märkivää pintaa raapii enemmän auki, löytää syvemmältä yllättäen todella veret seisauttavia ja vatsan pohjassa tuntuvista riffeistä kasattuja varsin ehyitä dödis-biisejä. Kokoelma-albumillisen mittainen läpileikkaus yhtyeen urasta on aivan riittävä annos auditiivista terroria, kidutusta ja elävältä hautaamista. Kokoelmamitta esittää myös mainiosti yhtyeen kehityskaaren sen alkuajoista tälle vuosikymmenelle, eikä musiikki ala puuduttaa siinä määrin kuin yhtyeen ilmaisu albumimitassa. Yksittäisiä hittibiisejä Necrophagialla ei ole, eikä biisiaiheita uskalla avata ilman patologin lausuntoa tai haudankaivajan virallista lupaa. Albumin anti on kauttaaltaan sitä itseään, kuuden jalan syvyydestä nostettua, maallista jäämistöä. Jollain hienostuneen perverssillä tavalla kaikki on paikoin hyvinkin viihdyttävää mökää. Kyseessä on kuitenkin ennen kaikkea pieni kulttuuriteko ja kunnianosoitus aiemmin pitkälti ainoastaan ärjyimpien death metal -fanien diggailemalle yhtyeelle. Yhtyeelle, jota ilman esimerkiksi tyylilajin 1990-luvun suuruudet Entombed (myöh. Entombed A.D.), Gorefest tai Carcass eivät kuulostaisi siltä, miltä ne kuulostavat.

”Here Lies Necrophagia – 35 Years Of Death Metal” ilmestyy 22. päivä marraskuuta Season Of A Mistin julkaisemana.

7½/10

Kappalelista:

   1. Chainsaw Lust
   2. Cannibal Holocaust
   3. It Lives In The Woods
   4. Blood Freak
   5. Embalmed, Yet I Breathe
   6. Burning Moon Sickness
   7. Blaspheme The Body
   8. Flowers Of Flesh And Blood
   9. Unearthed
   10. London (13 Demon Street)
   11. Insane For Blood
   12. Bleeding Torment
   13. Mental Deacay
   14. Beast With Feral Claws
   15. Reborn Through Black Mass
   16. Вий
   17. Fear The Priest

Kommentoi julkaisua