© Pasi Eriksson

Kolmipäiväinen metallin ja rockin sekamelska – festariennakossa Tuska 2019

Kirjoittanut Jyri Kinnari - 26.6.2019
© Pasi Eriksson

Suomen kesään mahtuu musiikkitapahtumaa pitkälti jokaiselle viikonlopulle, ja myös raskaan musiikin ystävillä on varaa valita, missä lomarahat haihtuvat tuhkaksi tuuleen. Tulevana viikonloppuna 28.–30.6.2019 Helsingin Suvilahdessa juhlitaan Tuskaa, joka on yksi Suomen pitkäikäisimmistä metallifestareista. Sen esiintyjätarjonta on vaihdellut vuosien varrella suunnasta toiseen, ja nykyisellään näillä kekkereillä nähdään vuosittain melko vaihtelevia raskaan musiikin sekamelskoja. Tuskan genrerajat eivät siis ole kovin tiukkoja, ja mukana saattaakin olla käytännössä mitä tahansa millään tavalla raskaaseen musiikkiin liittyvää. Kotimaisista metallifestareista eniten populääriin rock- ja metallimusiikkiin painottuva tapahtuma tarjoaa myös uusia tulokkaita ja joitain maanalaisen yleisön kulttisuosikkeja. Tässä artikkelessa käymme katsauksenomaisest läpi muutamia Tuskan esiintyjiä, jotka kiinnostavat ainakin itseämmet. Emme kuitenkaan pidä mitään esiintyjää toista vähempiarvoisena, joten jos oma suosikkisi ei löydy listalta, ei ole syytä raivostua tai kakkia housuun.

Perjantai 28.6.

Cult of Luna
Helsinki stage klo 19.15–20.15

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Aika pysähtyy, kun kylmäävän kaunis Cult of Luna nousee lavalle. Sludgesta entistä enemmän post rockiin ja muun raskaan tunnelmointiin uponnut yhtye on tänä vuonna yksi Tuskan erikoisuuksista.

Dimmu Borgir
Radio Rock Main Stage klo 20.15–21.25

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Monelle perjantain odotetuimpia bändejä lienee norjalainen sinfonista black metalia soittava Dimmu Borgir. Viime vuonna pitkän hiljaiselon jälkeen julkaistu ”Eonian” on saanut ylistävän vastaanoton kuuntelijoilta. Dimmu Borgirin musiikki onkin kehittynyt huimasti alkuajoista tähän päivään ja tuntunut saavan vain lisää sinfonisia sävyjä.

Amorphis
Radio Rock Main Stage klo 22.30–00.00

Ensimmäisen Tuska-päivän päättää pääesiintyjän elkein yksi maamme menestyneimmistä metalliyhtyeistä. Maailman metallipiireissä hyvin tunnettu Amorphis soittaa kokonaisuudessaan toistaiseksi uusimman albuminsa, edelleen suurta suosiota nauttivan ”Queen of Timen”. Jotkut saattavat olla sitä mieltä, että tällaiset keikat kuuluisivat vain klassikkoalbumeille; toiset taas sitä, että tämä albumi oli klassikko jo syntyessään.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Lauantai 29.6.

Lost Society
Radio Rock Main Stage klo 14.15–15.15

En juurikaan edes kuuntele Lost Societya, mutta useamman kerran bändin livenä todistettuani en jättäisi tätä katsomatta. Tällaista nuorten miesten energiaa lavalla on todella ilo katsoa. Vuonna 2016 julkaistu ”Braindead” saavutti huikeat listasijoitukset. Hiljattain bändi julkaisi uuden kappaleen ”No Absolution”. Jos kaipaat keikalle kunnon meininkiä, tätä ei kannata missata.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Mustan Kuun Lapset
Inferno Stage klo 16.00–16.30

Mustan Kuun Lapsien langettama haikea maailma syleilee yhtä kylmästi kuin lämpimästikin. Tämä musiikki menee syvälle vahvojen tunteiden ytimeen ja nostaa ne tuntuvasti esille keikoillakin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Heilung
Helsinki Stage klo 21.25–22.25

Vanhojen aikojen mystiikka ja kaipuu kansanperinteeseen elävät vahvoina Heilungin musiikissa. Viime aikoina metallipiireissäkin ihastunutta kiinnostusta herättänyt folk-yhtye kulkee omaa metsäpolkuaan. Tuskan kattauksessakin se erottuu pitkälle kaikesta muusta, mutta vain hyvällä tavalla.

Slayer
Radio Rock Main Stage klo 22.30–00.00

Tämä thrash-pioneeri ei varmasti edes perusteluja kaipaa. Kaikki hyvä loppuu aikanaan, ja nyt lieneekin viimeinen mahdollisuus nähdä jäähyväiskiertueellaan oleva Slayer Suomessa. Näihin vuosiin mahtuu keikkoja ja julkaisuja. Vuonna 1986 julkaistu ”Reign In Blood” on varmasti yksi parhaita thrash metal -julkaisuja ja toimii vielä tälläkin vuosisadalla.

Sunnuntai 30.6.

Jinjer
Helsinki Stage klo 17.00–18.00

Ukrainalainen metalliyhtye Jinjer on ollut kovassa nousussa viime vuosina. Bändi julkaisi uuden EP:n ”Micro” vuoden alussa, ja jo nyt ovat seuraavan albumin nauhoitukset valmiina. Tältä keikalta tuskin tulee menoa ja meininkiä puuttumaan, joten älkää luovuttako vielä sunnuntaina, vaan löytäkää silloinkin paikalle.

Behemoth
Radio Rock Main Stage klo 18.00–19.15

Behemoth tuntuu vierailevan Suomessa jo aika tiuhaankin mutta on joka kerta kuitenkin näkemisen arvoinen. Musiikin lisäksi keikalla voi usein keskittyä mahtavaan visuaaliseen elämykseen. Behemoth on urallaan ehtinyt julkaista jo 11 täyspitkää studioalbumia, joista viimeisin ”I Loved You At Your Darkest” julkaistiin viime vuonna.

The Hellacopters
Radio Rock Main Stage klo 20.30–22.00

Tällä kertaa Tuska päättyy jättimäiseen energiapommiin, jonka jälkeen päälavan perustuksetkaan tuskin ovat pystyssä. Action rock rämisee ennalta-arvaamattomasti ja lähes vaarallisesti, kun The Hellacopters saapuu Suomeen toistamiseen paluunsa jälkeen.

Kirjoittaneet: Taru Ruusu ja Jyri Kinnari