Koneiden hallitsema tulevaisuus – Arviossa Crossfaithin ”EX_MACHINA”

Kirjoittanut Esa Kotoaro - 10.8.2018

Japanilainen elektronista metalcorea soittava Crossfaith julkaisi viidennen albuminsa ”EX_MACHINA” UNFD-levy-yhtiön kautta 3. elokuuta 2018. Suomessa levy julkaistaan 14. syyskuuta. Koneiden hallitsemasta tulevaisuudesta kertova konseptialbumi on varsin mielenkiintoinen kokonaisuus. Yhtye yhdistelee elektronista tanssimusiikkia paikoitellen aggressiiviseen metalcoreen sujuvasti, mutta kolmentoista kappaleen konseptialbumista kokonaisuus tuntuu välillä karkaavan käsistä.

Kaaottisen introraidan pohjalta albumi lähtee rytinällä käyntiin ”Catastrophe” kappaleella, mikä edustaa perinteistä metalcorea elektronisilla vivahteilla. Seuraavaksi raskaalla rumputyöskentelyllä ja breakdowneilla jyräävä todennäköisesti albumin raskain kappale ”The Perfect Nightmare” jatkaa meininkiä uskottavasti. Kauhuräppäriduo Ho99o9 vierailee ”Destroy” kappaleella, mikä jää ainakin allekirjoittaneen mielestä enemmän hutiksi kuin osumaksi. Niin ikään myös Enter Shikarin nokkamies Rou Reynolds lainaa ääntään ”Freedom” kappaleelle, joka onkin varsin onnistunut sävellys.

Albumin parhaimpia kappaleita ovat ehdottomasti livesoittoa huutava ”Make a move”, jota kuunnellessa yhtyeen potentiaali on todella esillä, tässä vain kaikki elektroniset ja metalcore-elementit sulavat yhteen mutkattomasti. Albumi ottaa tässä kohtaa hieman takapakkia muutaman kappaleen toistaessa hieman puuduttavasti samaa kaavaa. Yksittäin biisit ovat hyviä, mutta vähän turhan samankaltaisia. Tämä samankaltaisuus syö myös konseptialbumin tarinaa, joka mielenkiintoisuudestaan huolimatta jää lopputulemana hieman pinnalliseksi.

Meno kiihtyy jälleen loppua kohti ja toiseksi viimeisenä ja konseptialbumin päätösraitana kuultava ”Daybreak” on raskaudessaan mielekästä kuunneltavaa. Albumin päättyy Linkin Park coveriin ”Faint”, jossa vierailevana tähtenä kuullaan Coldrain-yhtyeen vokalisti Masato David Hayakawaa.

Levyn yleisvaikutelma on varsin mielenkiintoinen eikä se sinällään sisällä fillereitä. Kaaottisesta tulevaisuudesta kertova levy ei vain konseptialbumina pysy kerronnallisesti kauhean hyvin kasassa. Kappaleet ovat yksittäin erittäin hyviä ja äänimaailma kuulostaa tuoreelta. Yhtye yhdistelee rohkeasti edellä mainittuja elementtejä eikä meno käy missään vaiheessa tylsäksi. Puuduttava fiilis nousee lähinnä kun samankaltaisista biiseistä se kuuluisa punainen lanka ei tunnu löytyvän.

7½/10

Kappalelista:

1. Deus Ex Machina
2. Catastrophe
3. The Perfect Nightmare
4. Destroy (feat. Ho99o9)
5. Freedom (feat. Rou Reynolds)
6. Make A Move
7. Lost In You
8. Wipeout (Album Mix)
9. Milestone
10. Eden In The Rain
11. Twin Shadows
12. Daybreak
13. Faint (feat. Masato)