Yleisö Perjantai Tuska 2023

Konserttilippuhuijaukset yleisempiä kuin luullaan — tunnista varoitusmerkit

Kirjoittanut Usko Kylmänen - 5.12.2023

Konserteissa ja muissa suurissa tapahtumissa käyminen on monelle rakas harrastus. Monella on myös omakohtaista kokemusta siitä, kuinka haastavaa suosituimpiin konsertteihin voi olla saada lippuja. Kun tapahtumanjärjestäjä myykin yhtäkkiä “eioota” kauan odotettuun konserttiin, houkuttelee se ymmärrettävästi metsästämään konserttilippuja vaihtoehtoisia kanavia pitkin. Valitettavasti tällaiseen toimintaan liittyy myös paljon huijauksia, joihin on helppo haksahtaa.

Mitä enemmän konserttilippuja myydään netissä, sitä merkittävämmäksi konserttilippuhuijausten riski nousee. Rahoihin ja henkilötietoihin kohdistuvat varkaudet lippukauppojen yhteydessä voi kuitenkin tehokkaasti minimoida tunnistamalla yleisimmät huijausmuodot. Tällä sivulla käydään läpi yleisimmät konserttilippuhuijaukset, niiden selkeimmät varoitusmerkit sekä muutamia vinkkejä, jotka pienentävät huijatuksi tulemisen riskiä.

Tavallisimmat konserttilippuhuijaukset

Millaisia ovat tämän hetken yleisimmät konserttilippuihin liittyvät nettihuijaukset? Alla esitellään viisi esimerkkiä siitä, millaisiin huijauksiin netissä yleensä haksahdetaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Väärennetyt konserttiliput

Yhä useammin tapahtumiin myytävät liput toimitetaan e-lipun muodossa. Joskus kuitenkin törmää vielä myös paperilippuihin vaihtoehtona. Mikäli myyjä kaupittelee netissä paperisia lippuja, kannattaa silloin olla erityisen varpaillaan. Sillä ei sinänsä ole merkitystä, lupaako myyjä toimittaa liput postitse vai tarjoaako hän mahdollisuuden myös lippujen myyntiin kasvotusten, sillä ostajalla ei ole täysiä takeita siitä, että konserttiliput todella toimivat. On varsin helppoa tekaista väärennetyt konserttiliput, jolloin huijaus ei välttämättä käy ilmi ennen kuin vasta konsertin kynnyksellä esitykseen jonotettaessa.

Istumapaikkoihin liittyvät huijaukset

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Eräs yleisimmistä huijausmuodoista konserttilippukaupoissa ovat erilaiset istumapaikkoihin liittyvät vedätykset. Klassinen esimerkki on se, että huijari myy konserttilipun, joka saattaa olla kyllä varattu, muttei vielä lopullisesti vahvistettu. Tämä mahdollistaa huijarille sen, että kun hän on saanut ostajalta rahat lipusta, pystyy hän ostamaan kyseisillä rahoilla halvemman lipun eri katsomolohkosta ja toimittamaan sen ostajalle. Loppupeleissä huijari käärii itselleen kalliimman ja halvemman lipun välisen erotuksen ja ostajalle jää käteen konserttilippu istumapaikalle, johon hän ei ole alun perin suostunut.

Istumapaikkojen suhteen kannattaa muutenkin olla erityisen tarkkana konserttilippuja netistä ostettaessa. Toisinaan netissä näkee kaupiteltavan useampaa lippua kerralla edulliseen hintaan, jolloin kaveriporukka tai perhe saattaa innostua ja tarttuu hyvältä kuulostavaan tarjoukseen. Vaarana tässä on kuitenkin se, että konserttiliput on määrätty eri penkkiriveille tai jopa täysin eri katsomoihin, joka tuskin on ollut tarkoituksena. Koska satunnaisten istumapaikkojen saaminen on aina riski konserttilippuja tuntemattomalta ostettaessa, voi kaikkein parhaiten vierekkäiset istumapaikat varmistaa ainoastaan ostamalla konserttiliput viralliselta jälleenmyyjältä.

Saman lipun myyminen moneen kertaan

Jotkut huijarit ovat keksineet mahdollisuuden myydä konserttilippuja useampaan kertaan eri henkilöille. Tämä huijausmuoto onkin yleistynyt etenkin viime vuosina QR-koodien ja e-lippujen vallatessa jalansijaa konserttilippumarkkinoilla. Huijaus perustuu siihen, että vaikka kyseessä onkin aivan todellinen ja oikeasti lunastettu konserttilippu, sen voi käyttää luonnollisesti vain yhden ainoan kerran. Näin ollen ensimmäisenä konsertin esityspaikalle saapunut ostaja pääsee ostamallaan lipulla sisään, kun taas muiden kohdalla tie tyssää lipuntarkastukseen.

Tekaistut virheviestit

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Netissä kauppoja tehtäessä eräs klassinen huijaustaktiikka on tekaistu virheviesti, jonka ostaja saa maksaessaan konserttilippua. Todellisuudessa kyseessä on huijarin asettama virhe, jonka myötä pyritään saamaan ostaja suorittamaan maksu uudelleen. Tällöin voi pahimmillaan käydä jopa niin, että huijauksen uhri maksaa olemattomasta konserttilipusta kahdesti.

Sosiaalisessa mediassa myytävät liput

Sosiaalisessa mediassa vaara vaanii kaikkialla. Yksityishenkilöiden välisessä kaupankäynnissä, oli kyse sitten konserttilipuista, lastenvaatteista tai huonekaluista, esiintyy valitettavan usein huijauksia. Myyjä saattaa esimerkiksi luoda tekaistun käyttäjätilin ja myydä sen kautta muka ostamaansa konserttilippua. Todellisuudessa kyseistä lippua ei ole olemassakaan, ja heti kun maksu on siirtynyt, myyjä ei enää vastaa yhteydenottoihin. Vaikka sosiaalisen median kautta tavara vaihtaa omistajaa toki myös menestyksekkäästi, liittyy tällaiseen kaupankäyntiin aina riski.

Kuinka välttyä lippuhuijauksilta

Aina huijauksen tunnistaminen ei ole helppoa. Kun halu päästä johonkin tiettyyn konserttiin on riittävän suuri, saattaa sekin hämärtää arvostelukykyä, jolloin tulee helposti tehneeksi hätiköityjä päätöksiä. Kaikkein turvallisimmilla vesillä konserttilippuja ostettaessa liikutaan silloin kun fanit ostavat liput haluamiinsa konsertteihin ainoastaan tunnetuilta jälleenmyyjiltä tai suoraan tapahtuman järjestäjältä, kuten Ticketmasterista, Tiketistä tai Live Nationista. Tämän lisäksi turvallisuutta netissä parantaa entisestään myös VPN-palvelu, joka antaa lisäsuojaa käyttäjän verkkoyhteydelle ja tarjoaa anonymiteetin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Turvallisia kauppoja voi tehdä toki muuallakin kuin virallisilla sivustoilla, mutta myyjän ollessa entuudestaan tuntematon ja verkkoyhteyden ollessa suojaamaton myös riski huijatuksi tulemiselle konserttilippukaupoissa kasvaa merkittävästi.

Vinkit turvalliseen konserttilippujen ostoon

Mikäli konserttilippujen ostaminen houkuttelee, kannattaa alla olevat vinkit pitää mielessä:

  • Jos lipun hinta tuntuu olevan aivan liian edullinen, on se silloin selkeä varoitusmerkki. Omaan intuitioon kannattaa luottaa, ja mikäli jokin vaikuttaa olevan liian hyvää ollakseen totta, epäilyksessä on yleensä vinha perä.
  • Tarkista lippua ostaessasi, että siihen merkitty katsomo ja istumapaikka todella löytyvät tapahtumapaikan kartasta.
  • Pidä mielessä, että jos joku myy lippuja erityisen kysyttyyn konserttiin tai muuhun tapahtumaan, on tapahtuma saatettu jo aikoja sitten myydä loppuun, eikä kaupan olevaa lippua välttämättä edes ole olemassa.
  • Ellei myyjä ole ennestään tuttu, kannattaa silloin miettiä kahdesti, haluaako todella siirtää rahojaan ilman varmuutta lipun aitoudesta tai lipputyypistä. Etenkin MobilePayn ja PayPalin kaltaiset rahan lähettämiseen yksityishenkilöltä yksityishenkilölle tarkoitettujen palveluiden käyttö on käyttäjien omalla vastuulla, eikä menetettyjä rahoja enää saa takaisin toisin kuin esimerkiksi luottokorttia käytettäessä.
  • Jos sivusto näyttää hämärältä tai oudolta, ei se ole missään nimessä hyvä merkki. Ja vaikka kyseessä olisikin tunnettu lipunmyyntisivusto, on hyvä vielä erikseen tarkistaa, että sivuston verkko-osoite näyttää oikealta.

Edellä mainituilla vinkeillä ja tietenkin sillä kuuluisalla maalaisjärjellä pärjää jo pitkälle nettikaupoissa. Koska konserttiliput etenkin suurimpiin tapahtumiin ovat usein arvokkaita, ei suuria riskejä kannata ottaa. Jos konsertti myydään loppuun eikä onnistu varmistamaan itselleen lippuja, on harmitus luonnollisesti suuri. Vieläkin suurempi harmitus on kuitenkin silloin, jos tulee ostaneeksi olemattomia lippuja huijarilta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy