Korn – Paradigm Shift

Oli nu-metallista mitä mieltä tahansa, niin kymmenet miljoonat myydyt albumit ja useat hyllyä koristavat Grammy-patsaat kertovat, että yhdysvaltalainen Korn on tehnyt uransa aikana ainakin jotakin oikein. Miljoonamyyntien ja palkintojen lisäksi yhtyeen yhdeksi suurimmaksi ansioksi voitaisiin laskea se, että kalifornialaispoppoo teki raskaammasta musiikista jälleen valtavirtaa vuoden 1998 ”Follow The Leader”-jättimenestyksellä ja raivasi näin ollen tietä uudelle metallibändien sukupolvelle.  Lokakuun alussa julkaistu ”Paradigm Shift” on tänä vuonna 20-vuotisjuhliaan viettävän  pioneerin yhdestoista täyspitkä ja se vahvistaa bändin jo entisestään vankkaa asemaa luomansa genren keulilla.

Voin ihan rehellisesti myöntää että itselläni on mennyt suurin osa lähivuosien Korn-tuotoksista melkeinpä täysin ohi korvien, mitä nyt muutamaa yksittäistä kappaletta lukuun ottamatta. ”Paradigm Shift” on lähtökohdiltaan kuitenkin hieman mielenkiintoisempi. Allekirjoittaneen henkilökohtainen Korn-suosikki kun sattuu olemaan vuoden 2003 ”Take A Look In The Mirror”, joka oli viimeinen levy jolla alkuperäinen kitaristi Brian ”Head” Welch vielä soitti ennen kuin tuli uskoon ja lähti bändistä, koska nu metal on ilmeisesti Saatanasta (?). Nyt kaveri on kuitenkin pienen soolouran jälkeen palannut kepin varteen ja toiveet tietysti heräävät bändin ”paluusta juurille”.

Aloituskaksikko ”Prey For Me” ja ”Love And Meth” on ilahduttavasti todella perusvarmaa Korn– jyräystä tarttuvilla kertosäkeillä varustettuna. Jonathan Davis meuhkaa vanhaan tahtiin ja kyllä bändin tunnistaa jo ensisoinnusta, mutta itseäni häiritsee saman tien bändin tavaramerkiksi nousseen matalalta kolisevan basson piilottaminen hieman enemmän taustalle. Albumin yleisilme on yllättävänkin kepeä, josta esimerkiksi ennakkoon julkaistu ”Never Never” ja slovarin virkaa toimittava ”Lullaby For A Sadist” ovat hyvää osviittaa. Ei nyt kuitenkaan syytä huoleen, sillä kyllä Korn vielä jyräytyksenkin osaa, mutta liekö tämä nyt vain sitä iän aiheuttamaa seestymistä. ”Punishment Timen” kertosäe menee jo ehkä hieman liian juustoisen kuuloiseksi, mutta muuten kevyempi ilme istuu melko hyvin bändille. Levyn suurin synti on äkkiseltään mitenkään kovin hyviin, päähän tarttuvien pomppuriffien puute ja ehkä kappalemateriaalin pienoinen samankaltaisuus. Heikoimmat yksittäiset kappaleet ovat omaan korvaan yhdentekevä ”What We Do” ja hieman veltto ”Victimized”.

”Paradigm Shift” tyydyttää varmasti Korn-fanit, joilla jäi jotain hampaankoloon Skrillexin kanssa tehdyistä dupstep-seikkailuista, mutta jos bändi ei ole aikaisemmin tippunut, niin tuskinpa nytkään tippuu. En usko että ”Paradigm Shiftilta” kovinkaan montaa tulevaa keikkasuosikkia irrotetaan, mutta on ilo huomata, että Korn on palannut takaisin tekemään sitä minkä se parhaiten osaa. Saa nähdä vaan, että kuinka kauan kokeilunhaluinen bändi jaksaa näillä raiteilla pysyä.

8/10

Kappalelista:
1. Prey For Me
2. Love & Meth
3. What We Do
4. Spike In My Veins
5. Mass Hysteria
6. Paranoid And Aroused
7. Never Never
8. Punishment Time
9. Lullaby For A Sadist
10. Victimized
11. It’s All Wrong
12. Tell Me What You Want

http://www.korn.com/

https://www.facebook.com/korn?fref=ts

Kirjoittanut: Lassi Hinttala

Kommentoi julkaisua