Kornia heviä, mikäs sen parempaa! – haastattelussa mainion esikoispitkäsoiton julkaissut Rämlord

Rämlord julkaisi maaliskuun lopussa esikoispitkäsoittonsa, joka on kerännyt kiitettävästi huomiota niin kotimaisissa kuin ulkomaalaisissa musiikkimedioissa. Kaaoszine tavoitti yhtyeen ennen albumin julkaisua ja koronaviruspandemiaa, ja kyseli yhtyeen rumpalilta ja pääasialliselta säveltäjältä Janne Mannoselta ja vokalisti Timo Salmenkiveltä bändin kuulumiset. Samassa miehet valottivat debyyttialbumia ja yhtyeen tulevaisuuden suunnitelmia. Samalla pohdittiin myös sitä, mikä merkitys vierailevilla muusikoilla on nykypäivän musiikissa.

Moro ukot, miten Rämlordin vuosi 2020 on lähtenyt liikkeelle?

Janne: Vuosi 2020 on lähtenyt liikkeelle niin, että odotamme levyn julkaisua. Ei tässä sen ihmeempää, ollaan myös treenattu live-esiintymisiä varten.

Rämlordilla on uraa takanaan kymmenen vuotta ja single- ja EP-julkaisuja, niin miltä nyt tuntuu kun pitkäsoitto julkaistaan?

Janne: Ensimmäinen pitkäsoitto on tietenkin paljon odotetumpi kuin jos julkaisisimme kymmenennen albumin. Edelliset julkaisut ovat olleet omakustanteisia, mutta tämä tulee Inverse Recordsin kautta. Mutta kyllä tätä levyn julkaisua jo odottaa innolla.

Yhtyeenne vokalisti vaihtui vuonna 2018, kun Timo tuli mukaan remmiin. Timo, miten päädyit yhtyeeseen?

Timo: Oikeastaan tästä asiasta pitää syyttää Jannea, sillä olemme tuttuja yli 30 vuoden takaa. Vuosikausiin ei oltu kuitenkaan nähty ennen kuin Janne muutti takaisin Savonlinnaan. Musiikkipiirit ovat sen verran pienet täällä, että päädyttiin jälleen yksiin. Eräänä kauniina päivänä Janne kysyi tulisinko levylle laulamaan, mutta siinä vaiheessa ajatuksena ei ollut vielä liittyä yhtyeeseen viralliseksi jäseneksi. Nyt kuitenkin näyttää sille, että olen tullut osaksi tätä yhtyettä.

Jannen musiikilliset intressit ovat itselleni jonkin verran tuttuja, mutta haluaisin kysyä sinulta Timo, vastaako Rämlordin musiikki sinun kiinnostuksiasi?

Timo: Vaikka olen tehnyt musiikin parissa monenlaista, oli ensikosketukseni musiikkiin 70-80-luvun hard rock, josta Rämlord ei ole minusta kovin kaukana. Deep Purple, Uriah Heep ja Whitesnake ovat soineet levysoittimessa aina sieltä 80-luvulta lähtien. Eli ei se ole kovinkaan kaukana omasta musiikillisesta mausta.

Olen kuullut, että sinulla on monipuolinen muusikon tausta. Haluaisitko kertoa siitä?

Timo: Voin toki siitä jotain valottaa. Ja sanotaanko näin, että koen siinäkin mielessäni istuvan hyvin Rämlordiin joka koostuu ihmisistä, jotka eivät kuvia juuri kumartele eivätkä nosta raja-aitoja. Olen tehnyt oikeastaan kaikkea mitä musiikkiin mahtuu: aina kantrista bluesiin, r’n’b:stä klassiseen musiikkia. Päätyönäni itselläni on ollut ihmisten viihdyttäminen eräässä bilebändissä, mutta vaihteeksi on mukava tehdä omaa musiikkia.

Kuten tuossa aiemmin totesit, että Rämlordista on havaittavissa 80-luvun hard rock -vivahteita, koen itsekin asian näin. Ja kun olen äänitettä useamman kerran kuunnellut, olen löytänyt sieltä myös Deep Purplea – eikä se ole lainkaan huono juttu. Ja siihen kiinnitin myös huomiota, kun kuuntelin Rämlordin vanhempaa tuotantoa, että minusta sinun äänesi istuu paremmin yhtyeen soundiin.

Timo: Toivotaan niin ja itsekin ajattelen asian niin. Ja niin taitavat kollektiivin muutkin jäsenet, että siinä on jonkinlainen asiayhteys musiikin ja laulajan välillä. Ja jos joku kuulee sieltä Deep Purple -vivahteita, otan sen suurena kunniana.

Onko jokin kappale noussut albumilta omaksi suosikiksenne?

Timo: Aika hankala kysymys… Minusta nimikkobiisi on hyvin onnistunut tekele. Sanotaan näin, että siellä on onnistuneita kappaleita ja hyvin onnistuneita, mutta nimikkokappale on monipuolinen, jossa elementit osuvat yksiin ja siinä on paljon vaihtelevuutta laulajalle.

Janne: Mielipiteet kappaleiden suhteen vaihtelevat päivittäin, ja se mikä kuulostaa tänään ykkösnyrkille, ei ole välttämättä sitä enää huomenna. Eli hyvin vaikea sanoa.

Rämlordin debyyttialbumi ei ole herättänyt huomiota pelkästään kotimaassa vaan myös Euroopassa asti. Tiedättekö millaisen vastaanoton levy on saanut muualla ja onko levyltä päätynyt kappaleita radioaalloille?

Janne: Yhtenä päivänä levyltä päätyi kappaleita soimaan kahdelle brittiläiselle, kahdelle saksalaiselle ja yhdelle portugalilaiselle radioasemalle. Ne ovat rock- ja hevihenkisiä asemia mutta kuitenkin. Ennakkoarvioita ehti tulla niin Saksasta, Puolasta kuin Espanjasta ja ne olivat mykistyttävän hyviä.

Itselläni oli jossain vaiheessa ajatuksena, että tätä levyä joko rakastetaan tai vihataan sen hevijuustoisuuden takia, ja nyt ainakin näyttää sille että levy on ollut monien mieleen. Ja hyvä niin!

Kun kysyntää keski-Euroopassa näyttäisi olevan Rämlordin suhteen, niin pidättekö mahdollisena että lähtisitte jossain vaiheessa kiertämään Eurooppaa?

Janne: Jos sellainen on jotenkin taloudellisesti järkevää, niin kyllähän se olisi harkitsemisen arvoista. Teemme ennemmin harvemmin hyviä keikkoja kuin että lähdemme joka paikkaan suhaamaan, sillä jokainen bändin jäsen on jo tehnyt sitä menneisyydessään. Jonkin toisen yhtyeen lämppärinä oleminen voisi olla hyvä ajatus, mutta katsotaan miten homma etenee.

Kun teillä kummallakin on pitkä historia suomalaisella musiikinkentällä, niin oletteko miettineet, että voisiko seuraavalla levyllä olla esimerkiksi vierailevia muusikoita?

Janne: Jos on jokin perusteltu syy saada joku vierailija tietylle kappaleelle, niin ainahan se on hyvä asia, mikäli se vain kyseiselle muusikolle sopii. Taneli Jarva on ollut mukana esikoisalbumilla ja se paikka, jolla hän oli, oli täysin perusteltu. Jarva saneli todella taidokkaasti Lovecraftin sanat ”Dark Waters” -kappaleella, johon olemme erittäin tyytyväisiä. Emme keksi ketään muuta, joka olisi voinut tehdä sen paremmin.

Myös Petri Tiainen (ex-YUP) oli albumilla soittamassa koskettimia, sillä parempaa miestä siihen omaan ei ole.  Eli toisin sanottuna, voimme jatkossakin pyytää vierailijoita levylle harkiten ja hyvin perustein.

Millaiset tulevaisuuden suunnitelmat Rämlordilla on?

Janne: Ajatuksena on, että soitamme keikkoja, vaikka sitten harvakseltaan, kunhan ne saadaan järkevästi sovitettua. Olivat ne sitten kotimaassa tai ulkomailla. Mitä tulevaan musiikkiin tulee, niin itselläni on täällä takataskussa noin puolikkaan albumin verran biisiaihioita valmiina. Alan todennäköisesti siis säveltämään kornia hard rockia.

Timo: Ja tehdään seuraava levy vielä paremmin kuin debyyttialbumi.

Janne: Kyllä, ja saa nähdä mitä se sitten sisältää. Kyllähän sekin hard rock -pohjalla tehdään, mutta voi siinä olla jotain erilaistakin. Pääasia on että se kuulostaa Rämlordille.

Kiitos ajastanne Janne ja Timo! Millaiset terveiset haluatte laittaa lukijoille?

Janne: Hyvää kevään jatkoa kaikille ja kuunnelkaa ennakkoluulottomasti musiikkia!

Rämlord Facebookissa

Haastatellut: Aleksi Parkkonen

Kommentoi julkaisua