”Kornia, leuhkan kuuloista rockia, jossa on koukkua” – haastattelussa Six Silver Sunsin toinen pääsäveltäjä, Janne Mannonen

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 23.10.2021

Kotimainen Six Silver Suns julkaisi perjantaina 22. lokakuuta esikoisalbuminsa. Kaaoszine tavoitti yhtyeen rumpalin ja toisen pääsäveltäjän, Janne Mannosen (Rämlord, The South/East, ex-YUP) ja tiedusteli yhtyeen kuulumiset. Haastattelun aikana käytiin läpi niin pitkäsoiton kuin yhtyeen taustoja, ja mietittiin ylikompressoidun musiikin turruttavuutta.

Moro Janne, mitä kuuluu?

Janne: Uusi tallenne ulkona ja hyvä tuli. Eli, kiitos hyvää kuuluu kyllä!

”As Archons Falls” julkaistiin perjantaina 22. lokakuuta. Albumin kansikuva on erittäin puhutteleva, mikä sen tausta on? Se tuo mieleeni Michelangelon Sikstuksen kappelin maalauksen.

Janne: Yhtyeemme kitaristi Toni Bite vastaa albumin kansikuvasta ja innostusta on haettu Michelangelon kuuluisasta maalauksesta, jossa on myös viitteitä ”archoneihin”, vallanpitäjiin. Se on hienon näköinen kuva, jonka pohjalta albumin nimi on syntynyt. Ei sillä kuitenkaan sen syvällisempää tarkoitusta ole, lähinnä herättää huomiota. Ehkä se vähän poikkeaa AOR-genren albumien kansista, mutta jospa se eroaisi hyvässä mielessä.

Jossain määrin albumia voi pitää ”harkittuna murhana”, sillä toisin kuin monilla AOR-yhtyeillä tällä hetkellä, Six Silver Suns ei edusta yhtä turboahdettua soundia vaan pyrkii olemaan orgaanisempi.

Tuo kuulostaa kyllä hyvälle, sillä tänä päivänä näitä äärimmilleen miksattuja ja äänimaiseman suhteen täytettyjä albumeita tulee paljon vastaan. Se on harmi, sillä kun niitä kuulee jatkuvasti, niihin alkaa väistämättä turtua.

Janne: Niinpä, näin se juuri on. Ja toki se koskee muitakin genrejä kuin AOR:ää. Se on jotenkin tylsää, että kun jokin yhtye saa jalansijaa esim. turboahdetulla soundilla, pian jokainen saman genren bändi kuulostaa samalle ja bändejä on vaikea erottaa toisistaan.

”As Archons Falls” -albumin kohdalla kyse on siis täysin tietoisesta ratkaisusta.

Janne: Juu, näin juuri on. Olemme tietoisesti lähteneet esim. Styxin, Bostonin, Journeyn ja Blue Öyster Cultin linjalle, vaikka emme pyrkineetkään tekemään mitään kunnianosoitusta. Valitsimme sellaisia elementtejä mitkä kuulostivat meistä hyvälle, ja toivon mukaan muutkin tykkäävät, sillä eihän me tehdä musiikkia pelkästään itsellemme, vaan kaikille.

Kerropa ”As Archons Falls” -albumista hieman, mistä on kyse?

Janne: Kyseessä on kornia, leuhkan kuuloista rockia, jossa on koukkua. Olemme Tonin kanssa albumin pääsäveltäjät ja koko orkesteri on sitten yhdessä käännellyt ja väännellyt piisejä uuteen muotoon moneen otteeseen. Kitaristimme Harri Petjakko on vastaavasti ollut suuressa roolissa studiovelhona.

Mitä omaan musiikilliseen taustaan tulee, on Six Silver Sunsin musiikki lähellä sydäntäni. Voisi sanoa, että olen omimmillani tässä genressä, vaikka en mitään genreä karsastakaan. Kuuntelen musiikkia monipuolisesti ja jokainen genre on minulle yhtä rakas. Sillä ei ole väliä, mistä lokerosta jokin biisi on, kunhan se on hyvä.

Varsin hyvä huomio. Entäpä albumin julkaisun jälkeen, mitä seuraavaksi?

Janne: Alun perin Six Silver Suns on studioprojekti, joka sai alkunsa vuonna 2015/ 2016. Yhtye ei ole toiminut olemassaolonsa aikana aktiivisesti, mutta AOR Heaven -levy-yhtiön kanssa solmitun levydiilin myötä Six Silver Sunsin status saattaa muuttua. Emme ole tällä erää suunnitelleet soittavan keikoilla, mutta emme poissulje mahdollisuutta. Katsotaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Kiitos ajastasi, Janne Mannonen. Haluaisitko laittaa loppuun terveiset lukijoille?

Janne: Käykää keikoilla, lukekaa musiikkijulkaisuja ja ostakaa fyysisiä äänitteitä.

Six Silver Suns Facebookissa

Haastatellut: Aleksi Parkkonen