Koronarajoitukset söivät puolet julkisen esittämisen Teosto-korvauksista

Kirjoittanut Joonas Arppe - 11.6.2021

Musiikintekijöille ja kustantajille musiikin esittämisestä ja tallentamisesta korvauksia keräävä ja maksava kotimainen tekijänoikeusjärjestö Teosto tilitti eilen asiakkailleen 21,3 miljoonan euron edestä tekijänoikeuskorvauksia.

Summasta 8,3 miljoonaa maksettiin kotimaisille säveltäjille, sanoittajille, sovittajille ja musiikkikustantajille, loput tilitetään kesäkuun lopussa ulkomaisille musiikintekijöille, joiden musiikkia on esitetty Suomessa.

Teoston tämänvuotinen kesäkuun tilitys on noin 5 miljoonaa euroa pienempi kuin kesäkuussa 2020. Syynä on julkisesta esittämisestä – konserteista, festivaaleilta, klubikeikoilta, näyttämöiltä ja teatterielokuvista – kerätyt, koronapandemian vuoksi normaalia pienemmät korvaukset. Edellisvuonna julkisen esittämisen osuus Teosto-korvauksista oli 10,6 miljoonaa euroa; tänä vuonna summa oli pudonnut 5,8 miljoonaan euroon. Eilisessä tilityksessä maksetut korvaukset on pääosin kerätty loka-joulukuun 2020 aikana käytetystä musiikista.

Teosto-korvauksiin tukeutuvalle muusikolle koronakriisin aiheuttamat tulonmenetykset näyttäytyvät todellisissa väreissään vasta tänä vuonna, kertoo Teoston toimitusjohtaja Risto Salminen:

”Tekijänoikeuskorvausten tilitykset tulevat aina jonkin verran jälkijunassa ja koronatilanne näkyy niissä pahiten vasta tänä vuonna. Kriisi myös kestää musiikkialalla vielä pitkään sen jälkeen, kun muu yhteiskunta on palannut normaaliin. Tulevien korvausten kannalta olisi erittäin tärkeää saada kesäkausi konserttien ja keikkojen osalta käyntiin kaikkialla maassa.”

Teosto maksaa asiakkaanaan oleville säveltäjille, sanoittajille ja kustantajille tilityksiä neljä kertaa vuodessa. Yksittäisen tekijän tilityksen määrää riippuu siitä, kuinka paljon hänen tekemäänsä kappaletta on esitetty, missä tai millaisessa käyttötilanteessa sitä on esitetty ja mikä on hänen osuutensa teokselle tilitettävästä korvauksesta. Summa voi vaihdella muutamasta eurosta useisiin tuhansiin. Seuraava tilitys maksetaan syyskuussa 2021.