Korpiklaanin ”Jylhä” on odotettu profiilinkorotus

”Jylhä” on järjestyksessään jo yhdestoista Korpiklaanin täyspitkä albumi. Viimeistään tässä vaiheessa on todettava, että yhtye on saavuttanut varman ja suuren bändin aseman oman lajinsa suhteen. Korpiklaanin musiikki on jokseenkin omaperäistä maailman mittapuulla ja tilausta näyttää riittävän. Yhtyeen pelimannihevi on meikäläisen mielestä kärsinyt viime vuodet mammuttitaudista, mutta nyt puhaltavat aavistuksen raikkaammat tuulet.

”Verikoira” aloittaa levyn raikkaalla hevipoljennolla. ”Niemi” kertoo Bodom-järven tarinaa ja ”Leväluhta” esittelee Korpiklaanin reggae-rytmeissä. ”Myllyn” ja ”Sanattoman maan” kansantarinat leijailevat aavistuksen tunnelmallisemmin. ”Kiuru” on yksi albumin murhaballadeista. ”Tuuleton” on myös hyvä kappale. Levyn loppupuolella alkaa jo hieman puuduttaa ja ”Miero”, ”Pohja”, ”Huolettomat” ja ”Anolan aukeat” vaikuttavat täytemateriaalilta. ”Pidot” sen sijaan sisältää Exoduksesta tutun Jack Gibsonin banjon varressa. Levyn päättävä ”Juuret” ei jaksa innostaa.

Tuomas Rounakarin ja Sami Perttulan kansanmusisointi on fokusoituneempaa kuin koskaan. Uusi rumpali Samuli Mikkonen lienee taas tuonut yhtyeen musiikkiin kaivattua nuorekasta energiaa. Tarinallisuus on myös jälleen kerran vahvasti läsnä yhtyeen repertuaarissa. Tuomas Keskimäen sanoitukset käsittelevät kansantarinoita ja tosiakin tapahtumia historian hämäristä. Allekirjoittanut arvostaa kansilehdykässä mukana tulevia lyriikoiden selityksiä.

”Jylhä” on melko monipuolinen albumi Korpiklaanin mittapuulla ja selkeä profiilin korotus sitten edellisen levyn. Kestoonsa nähden uusi levy on kuitenkin tunnin mittaisena liian pitkä, ja levyn keskivaiheilla mielenkiinto jo lopahtaa. on allekirjoittaneen mielestä jo vuosia kärsinyt mammuttitaudista ja huomaan aina kaipaavani takaisin vanhoihin hyviin aikoihin tämänkin yhtyeen kohdalla. ”Jylhä” on kuitenkin viime vuosiin nähden oivallinen piristysruiske.

7/10

Kappalelista:

1. Verikoira
2. Niemi
3. Leväluhta
4. Mylly
5. Tuuleton
6. Sanaton maa
7. Kiuru
8. Miero
9. Pohja
10. Huolettomat
11. Anolan aukeat
12. Pidot
13. Juuret

Korpiklaani Facebookissa

Kommentoi julkaisua