Korvakarkkia synkiöille – Malamujérin kolmas albumi ”Coloratura” käsittelyssä

Kirjoittanut Ville Kangasniemi - 16.3.2018

Kortesjärveltä rock-todellisuuteen iskeneen Malamujérin odotettu kolmoslevy “Coloratura” julkaistiin 16.3.2018. Bändi louhii treeneissä luultavasti jo kaksi levyä sitä edellä, niin kovalla luomisvimmalla voimatrioa on siunattu. Keikkojakin on soiteltu kevään mittaan ympäri Suomen, ja “Coloraturan” kappaleita on voinut kuulla setissä jo viime kesästä asti. Miten nuo vimmaiset sisäänpäinrakentuvat ja -hajoavat teokset sitten toimivat levymuodossa?

Malamujérin ensimmäinen albumi “Red Flowers Don’t Blue” oli greatest hits -tyyppinen kokoelma vuosien varrelta, jonka varjoon kakkoslevy “Savra Vatnal” hieman jäi. Aloittelevan yhtyeen levyn äänityksiä varten käytettävissä olevat varat ovat yleensä mitä ovat, joten soundimaailma oli kahdella ensimmäisellä levyllä paikoin nuhainen. Se aiheutti hieman sitä, että ”levy työnsi luotaan” ja jätti musan fiilistelyn pelkästään livekeikkojen varaan.

Innostuin “Coloraturasta” kovasti ensikuulemalla, kun hoksasin, että soundi on todellakin kohdallaan! Levyä on työstetty Tonehaven-studiolla yhteistyössä Tom Brooken (NYOS) kanssa, joten äänimaisema palvelee jumituksen ja kaoottisen rockin ystäviä. Kuvailisin levyä jopa hyökkääväksi, niin voimakkaasti päälle vyöryvä äänivalli ravistelee kuulijaa.

Kolmikko operoi kappaleissa tasaväkisesti, ja se korostuu miksauksessa erittäin hyvin. Levyn aloittava “Kaste” kulkee eteenpäin kauniin bassomelodian johtamana. Malamujérille tyypillinen hiljalleen rakentuva ja rauhoittuva kappale johtaa repivään “Sedative Smileen”. Levyllä kuuluu hyvin elävästi, kun Jiri Mustajärvi pääsee rumpujen takana vauhtiin. Tunteella ja taidolla paiskottu kalvojen ja peltien möly on erittäin olennainen osa Malamujérin äänimaisemaa.

Yhtye esittelee koko skaalansa jo levyn puoliväliin mennessä. Hektiseksi rymistelyksi karkaava “Godspeed” edustaa omaa suosikkityyliäni Malamujérin katalogissa. Ysäriltä peräisin oleva aavikkostoner on aina tervetullutta tavaraa, mutta “Coloraturalle” sitä vauhdikkainta materiaalia ei riitä kuin parin kappaleen verran. Loppuaika levystä vellotaan syvissä vesissä. Ihokarvat nostattaa pystyyn “Eat Sleep Repeat”, ja vartin mittainen “Haudat” sulkee seesteisesti ympyrän.

Odotan kiinnostuneena, miten Mattilan veljesten muusikko-opinnot Jyväskylän konservatoriossa vaikuttaa bändin evoluutioon. Vuosien yhdessä soittaminen on jo tähän mennessä tuottanut näinkin mahtavaa musiikkia. “Coloratura” julkaistaan myöhemmin keväällä myös vinyyliversiona, jonka voi ostaa bändiltä itseltään sekä Levykauppa Äxästä.

9½/10

Kappalelista:
1. Kaste
2. Sedative Smile
3. These Beautiful Faces
4. Obscure Smile
5. Godspeed
6. T-10
7. Eat Sleep Repeat
8. Lament
9. Haudat

Koe Malamujér keikoilla:

16.3. “Coloratura”-levyjulkkarit Ylikylän nuorisoseura, Kortesjärvi
24.3. Portti, Turku (Äänimaisemakeikka)
20.4. Bar15, Seinäjoki
3.5. Lepakkomies, Helsinki (+From Grotto, Tatenokai)
21.7. Huurupiilo, Tampere (Äänimaisemakeikka)

https://www.facebook.com/malamujr/
https://open.spotify.com/artist/6Cb7ssdEkcVlDpeihSujmA 

Kirjoittanut:
Ville Kangasniemi

Luetuimmat

Uusimmat