Kosketinsoitinmestari Rick Wakeman muistelee yhteistyötään Black Sabbathin kanssa

Kirjoittanut Samuel Järvinen - 3.5.2023

Progerock-suuruus Yesista kartalle ponnistanut, lukuisten eri muusikoiden kanssa yhteistyötä tehnyt kosketinsoitinvirtuoosi Rick Wakeman oli mukana heavy metal -legenda Black Sabbathin vuoden 1973 ”Sabbath Bloody Sabbath” -albumilla.

Tuoreessa The Metal Voice -podcastin haastattelussa Wakeman pääsi hieman muistelemaan taannoista visiittiään kyseisen bändin kanssa studiolla.

”Minä, Ozzy ja Tony olemme tunteneet toisemme jo 60-luvun lopusta saakka. Jossain vaiheessa Black Sabbathilla ja Yesilla oli sama manageritoimisto, ja me myös lämmittelimme heitä vuonna 1972. Seuraavana vuonna Yes teki levyä saman kadun varrella, jossa Sabbath työsti omaansa toisessa studiossa. Siinä studiossa oli baari, joka oli auki läpi vuorokauden”, Wakeman muistelee ja jatkaa:

”Ozzy kysyi, haluaisinko soittaa hieman heidän levyllään, joka ei ollut kovin yleistä siihen aikaan metallilevyllä. Nykyäänhän se on jo täysin tavallista. Sovimme että tulen paikalle keskiyöllä, kun Yesin sessiot ovat päättyneet. Kävelin heidän studiolleen, joka oli täynnä alkoholia, ja löysin heidät kaikki makaamasta tiedottomassa kasassa. Minäkään en ollut kovin kaukana siitä. Ainoa edes hieman selvänä ollut kaveri oli studion nauhojen käsittelijä, joka oli kauhusta kankeana. ’Nauha on asetettu siihen kohtaan, mihin he haluavat sinun soittavan. Ozzy sanoi, että sinä tiedät, mitä soittaa’, hän sanoi minulle. Mutta sanoin, että ’minulla ei ole hajuakaan!’.”

”Joten he laittoivat sen soimaan. Kuuntelin sen pari kertaa, mietin, mitä tehdä, ja sitten soitin. ’Toivottavasti se toimii, ja jos se ei toimi, olen varma, että he ilmoittavat minulle, ja tulen tekemään sen uudelleen’, ajatelin. Ja sillä hetkellä Ozzy avasi silmänsä ja tuli hieman eteenpäin sanoen: ’hemmetin upeaa!’ – vaihdoin adjektiivin.”

Luetuimmat

Uusimmat