Koskettavia teemoja menevillä melodioilla höystettynä – arviossa Abandon Allin ”Far Away”

Kirjoittanut Päivi Närvänen - 29.5.2023

Lempäälästä lähtöisin oleva melankolista metalia soittava Abandon All julkaisi debyyttialbuminsa tänä keväänä Inverse Recordsin kautta. Yhtye on perustettu vuonna 2020 ja tämän hetkinen kokoonpano vakiintui vuonna 2021. Pirkanmaalaisorkesterin esikoislevy kantaa nimeä ”Far Away”.

”Far Away” sisältää useita teemoja, joista varmasti ainakin joku koskettaa meistä jokaista. Levyn kantavissa teemoissa, kun käsitellään esimerkiksi surua, omien sisäisten demonien kanssa taistelua sekä kiusatuksi joutumista. Vastapainoksi näille synkemmille tarinoille kuullaan kertomuksia myös rakastumisesta, ystävyydestä ja itsensä voittamisesta.

Abandon All oli minulle entuudestaan tuntematon nimi, mutta jokin yhtyeessä herätti mielenkiintoni. Jo ensimmäisistä sekunneista lähtien olin tyytyväinen, että otin ”Far Awayn” kuunteluun. Melodiat veivät mennessään jo heti ensimmäisestä ”My Inner Demons” -biisistä lähtien.

Pitkäsoitto sisältää kahdeksan kappaleen verran hyvin tasalaatuista materiaalia. Niin sanottuja heikkoja lenkkejä levy ei sisällä ainuttakaan. Biisit ovat kaikki niin vahvan kuuloisia, että on loppujen lopuksi melko hankalaa valita, nouseeko raidoista selkeästi mikään ylitse muiden. Jos olisi pakko valita, nostaisin esille nimibiisi ”Far Awayn” sekä päätöskappale ”Youn”. Vaikka levyn kappaleissa on erotettavissa vaihtelevuutta, niin jäin kuitenkin kaipaamaan sitä vielä piirun verran enemmän.

Koska albumilla käsitellään varsin tunnepitoisia teemoja laidasta laitaan, vaatii se sävellysten lisäksi myös tulkinnalta erityistä huomiota. Monia Sommer suoriutuu tästä urakasta vallan mallikkaasti ja hänen ääntään on miellyttävää kuunnella. Melodiat ovat hyvin sävellettyjä, ja on helppo huomata niihin käytetyn aikaa.

”Far Away” erottuu mukavasti melankolisten metallialbumien joukosta juuri sisältämiensä teemojen vuoksi. Useat aiheet ovat käsittääkseni omakohtaisesti koettu, joka kuultaa tulkinnassa hienosti sekä tuo uskottavuutta. Debyyttilevy ei ole ollenkaan hullumpaa kuunneltavaa ja Abandon Allin uralle on varsin helppo nähdä jatkuvuutta. Myöskään vahvalla naisvokalistilla varustettuja metallibändejä ei Suomessa ole liikaa. Jos siis melodinen kitarointi, taitavat sävellykset ja vahva tulkinta sinua kiinnostavat, kannattaa ”Far Away” ottaa ehdottomasti kuunteluun.

Abandon All:

Monia Sommer – laulu

Juha Nygren – kitara

Kari Harjunniemi – kitara

Ami Havukainen – rummut

Sami Heinonen – basso

https://www.facebook.com/abandonallofficial

https://www.instagram.com/abandonallbandofficial/

Luetuimmat

Uusimmat