Kosmiset energiat siirtyilevät – Arviossa …and Oceans -yhtyeen paluulevy ”Cosmic World Mother”

Kirjoittanut Jarmo Hänninen - 9.5.2020

Pietarsaaressa alkunsa saanut …and Oceans, jolla on bändivaiheineen ja jäsenvaihdoksineen vähintäänkin värikäs historia, lähestyy kuulijakuntaa pitkän tauon jälkeen uunituoreella, yhdentoista kappaleen (48min) pitkäsoitolla ”Cosmic World Mother”. Kyseessä on yhtyeen viides studio-albumi.

Bändin täysimittaista paluulevyä onkin odoteltu vuodesta 2002 (”Cypher”). Turhaanko? Ei todellakaan. Nykyajan tekniikalla ja eittämättä muullakin kehittämisellä albumista kuoriutuu ulos hyvin aikuismainen kokonaisuus, jota on varmasti mietitty ja kypsytelty tarpeeksi pitkään ennen julkaisua – mutta ei kuitenkaan liikaa.

Jokaisesta kappaleesta huokuu mahtipontinen energia, jollaista ei kyllä ole aikoihin kuultu tältä yhtyeeltä. Kitaristien (Timo Kontio ja Teemu Saari) riffittelyiden ja sointukuvioiden taustalla Antti Simosen syna- ja kiipparipuolelta pauhaavat sinfoniat antavat levylle todella mahtipontisen ja synkän soundin. Kauko Kuusisalon rummut ja Petri Seikkulan basso paukkuvat mukana.

Tietenkin on myös mainittava, että yhtyeellä on ihka uusi laulaja. Monelle tuttu metallivokalisti Mathias Lillmåns (mm. Finntroll, Dispyt) hoitaakin aivan uudella innolla tonttiaan, ja täytyy sanoa, että mies ei ole koskaan aikaisemmin tällaista ulosantia levylle saakka tuottanut – positiivisessa mielessä, siis. Kaikesta päätellen ja myös uteluiden kautta on saatu informaatiota siitä, että mies halusi ”kokeilla jotain uutta”. Erittäin onnistunut kokeilu.

Vaikka …and Oceans onkin tuttu nimi kotimaamme black metalin kirkkaimpien tähtien joukossa, ”Cosmic World Mother” nostaa tason korkeammalle. Se muistuttaa enemmän yhtyeen kahta ensimmäistä pitkäsoittoa (”The Dynamic Gallery of Thoughts”, 1998, ja ”The Symmetry of I – The Circle of O”, 1999) kuin mitään muuta. …and Oceans on aikanaan pyörähtänyt myös kokeellisemmalla, industrial-vaikutteisella puolella musiikkigenreä, mutta tällä levyllä siitä ei ole jälkeäkään. Monen onneksi.

Mitään tarkempaa kappaleanalyysiä on turha lähteä tekemään, sillä albumi on yksi iso kokonaisuus. Se onnistuu hienosti toimittamaan kuulijalle energiansa ja yhtyeen uran alkupuolen perinteikkään black metal -paatoksen eeppisen kauniilla, sinfonisella otteella. Ainoa vähemmän hyvä seikka, joka levyllä tulee esiin, on pieni soundien puuroutuminen, ainakin omaan korvaani. Ainahan sitäkin toivoisi, että instrumenteista basso olisi enemmän esillä, mutta näillä mennään, mitä on annettu.

Aikaisemmin olemme saaneet myös lukea sellaista triviaa, että levyä on nauhoitettu neljässä eri lokaatiossa, joista merkittävimpinä pointteina mainittakoot Juha Räihän (Swallow the Sun) Soundspiral Audio -studio ja paikasta toiseen siirrettävä mobile-versio mm. rumpujen ja bassojen nauhoittamiseen suoraan bändin treenikämpältä. Kitarat ja miksaus on tehty legendaariseksi muodostuneella Owe Inborrin Wolfthrone Studios -studiolla Pedersöressä.

…and Oceans
on tehnyt väkevän, kauniin ja energisen levyn, josta ei voi muuta kuin nauttia. Kansa on ansainnut tämän paluun, joka on vihdoinkin konkretisoitunut levyn muodossa. Hyvää kannatti odottaa, ja sieltähän tuli tuloksena paljon parempaa. Ehdottomasti tutustumisen arvoinen julkaisu, jos haluaa vihkiytyä Suomessa korkeasti tuotetun, hienon black metalin mukaan vietäväksi.

Uudella innolla kohti tulevaa. Toivotaan, että bändi pääsee keikkalavoille mahdollisimman turvallisesti, luvassa on kuulemma esiintymisiä niin paljon kuin mahdollista!

9½/10


Kappalelista:

1. The Dissolution of Mind and Matter
2. Vigilance and Atrophy
3. Five of Sword
4. As the After Becomes the Before
5. Cosmic World Mother
6. Heminthiasis
7. Oscillator Epitaph
8. In Abhorrence Upon Meadows
9. Apokatastasis
10. One of Light, One of Soil
11. The Flickering Lights

…and Oceans FB

…and Oceans Bandcamp