Kuva: Saasta

Kotimainen death metal -yhtye Saasta julkaisi uuden kalmantuoksuisen ”Black | Death | Doom” -EP:n

Kirjoittanut Niko Kuusela - 5.12.2023

Saastan toinen teos, neljä kappaletta sisältävä “Black | Death | Doom” -EP on jatkoa marraskuussa 2022 julkaistulle “Crucial to None” -pitkäsoitolle. EP on äänitetty kokonaisuudessaan Saastan treenikämpällä Kotkassa. Miksauksesta ja masteroinnista vastasi englantilainen Ben Jones. EP:n visuaalisen taiteen on tehnyt Pla.g.u.e.

Musiikillisesti julkaisu on huomattavasti edellistä pitkäsoittoa vauhdikkaampi ja väkivaltaisempi. Myös soundimaailma on muuttunut runsaasti; jo esituotantovaiheessa haluttiin kiinnittää huomiota raakuuteen ja kirkkauteen. Nykypäivän äärimetallissa tyypillisesti bassokitaran keskiäänet ajetaan alas lähes täysin ja basso on ainoastaan alarekisterin täytesoitin. Tätä haluttiin välttää ja basso pyrittiin nostamaan kitaran kanssa tasaveroiseksi elementiksi, tässä myös hienosti ja luonnollisesti onnistuen. Basson nostaminen kitaran rinnalle oli erittäin helppoa myös Janne Hietasen kovakouraisen soittotyylin ansiosta.

Vuoden verran Saastan kanssa keikkaillut vokalisti Leevi Kärsämä tuo myös uuden soundin Saastan musiikkiin, Jokipiin jättäydyttyä mikrofonin varresta pois keskittyäkseen kitaransoittoon. Kärsämän valinta vokalistiksi onkin osoittautunut äärimmäisen hyväksi päätökseksi.

Rumpali Jimi Lahtisen kasvanut itsevarmuus ja sovitustaito kuuluu EP:llä. “Kerralla purkkiin” -tyyppisesti nauhoitetut rumpuraidat tekivät muiden jäsenten työstä hyvin helppoa.

Kokonaisuudessaan “Black | Death | Doom” on aiempaa julkaisua kypsempi ja valmiimpi paketti. Saasta uskookin EP:n myötä löytäneensä tyylinsä lopullisesti, niin musiikillisesti kuin visuaalisesti.

Luetuimmat

Uusimmat