Kotimainen mustan metallin superkokoonpano I Am the Night onnistuu debyytillään

Kirjoittanut Antti Mikkolainen - 9.5.2022

Kotimainen I Am the Night julkaisi debyyttialbuminsa ”While the Gods Are Sleeping” toukokuun ensimmäisenä perjantaina. Yhtye on todellinen superkokoonpano; Omnium Gatherumista tuttujen kitaristi Markus Vanhalan (myös Insomnium) ja basisti Janne Markkasen black metal -yhtyeen juuret yltävät aina 1990-luvulle saakka. Vasta vuonna 2020 alkoi kuitenkin tapahtua ja ajatus black metal -bändistä kaivettiin naftaliinista. Mukaan saatiin nuorempaa verta ja rummuista vastaakin Waltteri Väyrynen (Paradise Lost, Bodom After Midnight). Vokaaleista vastaa Okko Solanterä (Horizon Ignited). Levyn sininen kansitaide on legendaarisen Necrolordin käsialaa.


Intron jälkeen levyn avaa ”Hear Me O’ Unmaker”, joka julkaistiin singlenä jo viime vuonna. Kappale edustaa lätyn huippua ollen juuri sopivan napakka Emperor -mainen aloitus. ”Dawnbearer” edustaa ehkä levyn suoraviivaisinta linjaa. ”Ode to the Nightskyssa” taasen on toimivaa Dissection -vibaa. Bändin nimikkokappale ”I Am the Night” vetää taas mutkia suoraksi, mutta lätyn kärkikastiin heittämällä tiensä löytävä ”The Owl” on timanttia. ”Among the Unseen Ones” pitää sisällään kuoroa. I Am the Nightin melodinen black metal on kuin oppikirjaesimerkki erityisesti 1990-luvun puolenvälin tienoon ruotsalaisesta mustasta metallista, ja sellaisena se on vertaansa vailla. Kun tähän yhtälöön ynnätään ammattimainen, mutta ei piloille tuotettu äänimaisema, niin voidaan puhua onnistuneesta tekeleestä.


I Am the Night on saanut aikaan mainion ja perinteitä kunnioittavan black metal -levyn. ”While the Gods Are Sleeping” on taattua ja tasaista jälkeä kautta linjan. Allekirjoittanut jää innolla odottamaan mitä tuleman pitää.

https://www.facebook.com/iamthenightofficial/