Kotimainen rumpali Mika Lilja teki itselleen yhteen laukkuun mahtuvan rumpusetin: Nyt Loota Percussionia myydään kansainvälisesti

Kirjoittanut Minttu Koskinen - 22.9.2018

Ylen Puoli seitsemän -keskusteluohjelmassa tutustuttiin keskiviikkona soitinrakentaja ja rumpali Mika Liljan kehittämään rumpusettiin, joka herättää kiinnostusta myös kansainvälisesti. Loota Percussionin kehitys lähti liikkeelle Liljan omasta tarpeesta, sillä hän halusi matkustaa keikoille kitaristien tavoin yhdellä kantokassilla. Lilja kertoi Puoli seitsemän -ohjelmassa, miten hän matkusti kerran junalla keikalle pakaten mukaansa koko rumpusettinsä. Matkalla hän alkoi pohtia, voisiko sen kehitellä täysin uudestaan: erityisesti akustisille keikoille sopivan rumpusetin muoto sallii osien pakkauksen sisäkkäin.

Puoli seitsemän -lähetyksen voi katsoa tästä. Loota Percussionin esittely alkaa videolla kohdasta 3:45. Lähetyksen päähaastateltavana on kotimaisen Eternal Erectionin laulaja Sam ”Rick Lover” Huber, jonka eilen julkaistu sooloalbumi sai 8 pistettä toimittajamme levyarvostelussa.

Mika Lilja kertoi Ylelle Lootan kehityksestä:

”Esikuvana on ollut akustinen kitara, joka on siinä mielessä mahtava soitin, että se pystytään pakkaamaan laukuuun, menemään paikalle, ottamaan kitara ja alkamaan soittamaan. Tässä rummussa on sama idea. Yhden laukun kanssa pystyy kulkemaan keikalle ja soittaa. Hyvin yksinkertaista.”

Lilja teki soittimen alunperin itselleen, mutta se herätti nopeasti kiinnostusta myös muissa muusikoissa, ja hän päätyi tekemään samanlaisen soittimen myös kavereilleen. Lopulta hän aloitti rumputuotannon, joka on herättänyt kiinnostusta ulkomaillakin. Alunperin muusikko ajatteli, että Lootasta tulee edullinen rumpusetti aloittelijalle, mutta siinä lopulta kävi päinvastoin ammattirumpalien kiinnostuessa myös Lootasta.

Lootan äänenvoimakkuus on pienempi, ja sitä on käytetty etenkin akustisissa kokoonpanoissa. Lilja kehitti ideaa Cajon-rumpujen pohjalta, joiden äänimaailma miellytti häntä, mutta jotka aiheuttavat pitkälle soittajalle hankalan soittoasennon.

Esittelyvideon Loota Percussionista voi katsoa tästä:

Luetuimmat

Uusimmat