Kotimaiset melodeath- ja thrash-vaikutteet vahvasti läsnä – arviossa Wretchedness-yhtyeen debyytti-EP ”Misery”

Kirjoittanut Jani Lahti - 13.5.2022

Nuori yhtye nimeltään Wretchedness on uusimpia tulokkaita suomalaiseen metallikenttään. Osalle tuttu saattaa jo olla yhtyeen laulaja-kitaristi Iikka Syynimaa, joka nousi pienesti viraaliksi sosiaalisen median maailmassa vuosina 2018-2019 tekemillään Children of Bodom -videocovereilla. Nyt Iikka on laittanut pystyyn siis oman yhtyeen, joka kieltämättä täyttää lähes palikkatestin varmuudella vuonna 2019 lopettaneen Children of Bodomin aukon metallimaailmassa.

Eniten merkillepantava seikka on yhtyeen jäsenten nuori ikä verrattuna siihen, miten valmista ja niin sanotusti ”tykkiä” materiaalia ”Misery”-EP sisältää. Vain yksi EP:llä soittavista jäsenistä – tarkemmin sanottuna toinen kitaristi Ilmari Lavi – on täysi-ikäinen saatekirjeen tietojen perusteella. Muita soittajia yhtyeessä ovat basisti Milja Peltomaa sekä rumpali Arttu Hankosaari. Pientä tunnettavuutta on yhtye siis jo internetmaailmassa saavuttanut muun muassa juuri nuorella iällään. Väheksyä ei voi kuitenkaan yhtyeen jäsenten soittotaitoa tai sitä kuuluisaa kreatiivisuutta. Pikemminkin täysin päinvastoin.

Ilmoille on oikeastaan heitettävä ajatusleikki: Jos Wretchednessin ”Misery”-EP olisi tullut julki samoihin aikoihin Children of Bodomin vuoden 1997 debyyttialbumi ”Something Wildin” kanssa, olisi Wretchedness todennäköisesti vienyt Children of Bodomilta jopa keikkoja nenän edestä. Sen verran suuri valmius musiikkimarkkinoille neljän kappaleen EP:llä yhtyeestä huokuu. Valmiudesta kertoo myös se, että kappalejärjestys tuntuu mietityltä. Kaksi parasta tai ainakin eniten omaleimaista kappaletta ”Hell in My Hand” ja ”Torn Apart” on sijoitettu kärkeen. Onpa ensin mainittu myös omistettu Bodom-keulakuva Alexi Laihon muistolle.

Kaksi muuta kappaletta EP:llä ovat nimikkokappale ”Misery” ja Tarja Turusenkin coveroima Ankie Bagger -hitti ”Where Were You Last Night”. ”Misery” on nelikosta selkeimmin ”perus” melodeath-kappale ja luo eniten mielikuvia Children of Bodomin suuntaan. Laulaja Iikka Syynimaan laulun maneerit, tapa lausua ja äänenkäyttötapa eivät paljoa nekään poikkea Alexi Laihon vastaavista. Tämä vahvistaa ennestään mielikuvaa siitä, että Wretchedness on tullut tyydyttääkseen CoB-nälkäisten fanien mielihaluja. Ja onpa sosiaalisessa mediassa myös ihailtu Syynimaan samanvertaisuutta idoliinsa nähden erinäisten YouTube-videoiden perusteella.

Sävellyksistä ja sovituksista kuuluu CoB:n vaikutus selkeästi, mutta ei todellakaan niin paljon, että sitä kannattaisi hävetä. Mitäänsanomattomampia melodiseen death metaliin ta extreme metaliin kallellaan olevia yrittäjiä kun on niitäkin kuultu maailmanlaajuisesti kylliksi. Toisin sanoen näkemystä yhtyeellä on omasta takaa tarpeeksi siihen, että se uskaltaa ja kykenee varmasti seisomaan debyyttinsä materiaalin takana ylpeänä myös tulevaisuudessa. Ja toivottavaa on, että yhtyeellä tulevaisuutta tulisi myös olemaan. Onhan yhtyeen nimivalintakin, ellei katu-uskottava, niin ainakin tyylikäs, fontteineen päivineen. Tutustukaa ja kuunnelkaa ihmeessä!

Wretchedness-yhtyeen YouTube-kanava löytyy linkin takaa.

Luetuimmat

Uusimmat