Kotimaista death metalia vankalla otteella: haastattelussa debyyttinsä kohta julkaiseva Mörbid Vomit

Mörbid Vomit 2015Suomi tunnetaan maailmalla eritoten useasta erinomaisesta melodisesta death metal -bändistä, mutta Lahdesta kotoisin oleva Mörbid Vomit todistaa, että kyllä suomipojalla on hallussa perinteisenkin death metallin vääntäminen. Vuonna 2012 perustettu bändi on tähän mennessä julkaissut yhden EP:n ja kokoelmalevyn, joka sisälsi EP:n lisäksi sitä edeltävän demon materiaalia. Nyt bändi on julkaisemassa ensimmäistä kokopitkää levyään, ”Doctrine of Violencea”. Kaaoszine otti yhteyttä bändin bassotaiteilijaan, Pyry Hanskiin, ja kyseli hieman tulevasta levystä ja siitä mitä bändiltä on lupa odottaa lähitulevaisuudessa.

Morjensta! Mitenkäs syksy on lähtenyt käyntiin Mörbid Vomitin leirissä?

Pyry Hanski: Tervehdys! Syksy on startannut meidän osalta erittäin hyvissä, joskin äärimmäisen odottavissa merkeissä. Saimme tulevan debyyttimme valmiiksi tuossa kuukausi takaperin ja nyt vain odotamme innolla, että saamme sen vihdoin ja viimein ulos!

Teiltä on tulossa ensimmäinen kokopitkä studioalbumi, joka kantaa nimeä ”Doctrine of Violence”, ja se julkaistaan 23.10.2015 Ranka Kustannuksen toimesta. Mitä voisitte ihan alkuun kertoa uudesta levystä? Miten kuvailisitte sitä ja mitä bändin fanit voivat odottaa uudelta levyltä?

Mörbid Vomit Doctrine Of Violence 2015Pyry Hanski: Aivan ehtaa Mörbid Vomitia sieltä on tulossa, sen voin luvata heti kättelyssä. Pyörää ei olla missään nimessä lähdetty edes yrittämään keksiä uudelleen vaan samalla vanhalla reseptillä mennään, joskin uusia mausteita on ripoteltu sinne tänne. Biisien pituudet ovat paikoitellen hieman venähtäneet ja olemme pyrkineet ruuvaamaan musiikkimme yleistä painostavaa tunnelmaa entistäkin ahdistavammaksi. Uuden keksiminen ja kehittäminen ei ole meille kuitenkaan millään tapaa itseisarvo vaan se on ns. luonnollista kehitystä.

Millainen prosessi levyn kirjoittaminen ja nauhoittaminen oli? Kauanko levyn kirjoittaminen vei aikaa ja oliko studiotyöskentely bändille tyypillistä vai haluttiinko joitain asioita tehdä eri tavalla kuin ennen?

Pyry Hanski: Itse kirjoitusprosessi sujui suhteellisen kivuttomasti. Aivan tarkkaa aikaa tälle en osaa sanoa, mutta muistaakseni esimerkiksi levyn nimikkobiisi esitettiin jo vuoden 2014 Nummirockissa eli kyllähän siinä reilu vuosi vierähti kaikkinensa. Studiotyöskentely hoidettiin tavallaan hyvin perinteisin menetelmin, joskin useammassa eri paikassa. Rummut äänitettiin Helsingissä Let/Go/Studiosin tiloissa, kitarat ja bassot lahtelaisen Damngodin (jonka kitaristi Mika Ojala hoiti näiden äänittämisen) treeniksellä, ja vokaalit Ojalan kotistudiossa. Tässä kohtaa asiat alkoivatkin mennä enemmän tai vähemmän päin persettä. Esimerkiksi kitarat jouduttiin re-ampaamaan kolmeen kertaan, osa vokaaleista äänittämään kahdesti ja miksauksen alettua levyn miksaaja Paavo Härkönen ilmoitti, että osa kitararaidoista puuttuu kokonaan. Eihän siinä muu auttanut kuin ottaa kitara takaisin käteen ja äänittää puuttuvat kohdat uudelleen, vaikka aikataulu alkoikin hengittää liiankin kuumottavasti niskaan. Voin kertoa, että oli useampaan otteeseen erittäin lähellä ettei vain oltaisi haistatettu vitut kaikille ja jätetty homma kesken. Itse taisin pari kertaa sanoa eroavani bändistä ja ettei tehdä enää ikinä toista levyä. Noh, tällä hetkellä olen kuitenkin äärimmäisen tyytyväinen ettei mitään näistä oikeasti toteutettu käytännössä ja olen varma, että teemme vielä tulevaisuudessa jatkoa ”Doctrine of Violencelle”.

Bändin edellinen EP ”I Breathe Hell” myytiin loppuun, ja muutenkin bändin ura on tuntunut hyvin noususuuntaiselta jo pidemmän aikaa. Aiheuttiko tämä paineita ensimmäisen kokopitkän suhteen?

Pyry Hanski: Mistään itsetietoisista paineista ei juuri voida puhua, mutta tietenkin jokaisella oli henkilökohtaiset paineet suorittaa omat osuutensa mahdollisimman hyvin, jotta lopputulos olisi meitä kaikkia miellyttävä. Kyllähän tätä hommaa ensisijaisesti tehdään itselleen, vaikka onkin bändin uran kannalta tärkeää, että mahdollisimman moni muukin siitä pitää. Täytyy myöntää, että on ollut ällistyttävää huomata miten niinkin monet tuntuvat tästä meidän kohelluksestamme pitävän ja tietenkin se lämmittää mieltä!

Aiotaanko levyltä julkaista kappaleita ennen sen julkaisua esimerkiksi musiikkivideon muodossa?

Pyry Hanski: Varsinaista musiikkivideota ei ainakaan toistaiseksi tulla näkemään, mutta lyriikkavideo kylläkin, joka itse asiassa taitaa olla jo julkaistu kun tätä luette. Meillä on paljon, ainakin omasta mielestämme, hyviä ja hienoja ideoita musiikkivideolle, mutta jää kuitenkin nähtäväksi saammeko vietyä niitä ikinä toteutuksen tasolle. Mitään perinteistä tylsää soittovideota kun emme halua lähteä tekemään niin kaiken suunnittelu ja niiden realistinen toteutus vie paljon aikaa. Toivon kyllä kovasti, että saisimme vielä joskus videon tehtyä!

Julkaisitte myös äskettäin ”Return to the Crypts” levyn joka piti sisällään vuoden 2012 demonne ja ”I Breathe Hell” -EP:n materiaalia. Mistä syystä päätitte julkaista tämän kokoelman ja mistä syystä painos oli hyvin pieni vaikka sille ilmeisesti olisi ollut menekkiä enemmänkin, ottaen huomioon EP:n loppuunmyynnin?

Pyry Hanski: Syy kokoelman julkaisemiseen tuli puhtaasti ulkopuoliselta taholta. Kanadalaista levy-yhtiötä Blast Head Recordsia pyörittävä Paul Shawn oli meihin viime vuoden lopussa yhteydessä ja kertoi haluavansa ehdottomasti julkaista kyseiset tekeleemme Pohjois-Amerikassa. Vaikeahan tuohon olisi ollut vastata kieltävästi. ”Return to the Cryptsia” tehtiin 500 kappaleen painos, joten kovin pienestä määrästä ei voida puhua. Saimme levyä itsellemme Suomeen myyntiin kuitenkin vain noin 100 kappaletta. Tämä siitä syystä, että emme kokeneet tarpeelliseksi lähteä täällä enää promoamaan yhtyettä vanhalla materiaalilla, koska tiesimme jo tuolloin, että tulemme julkaisemaan debyyttimme vielä myöhemmin tänä vuonna.

Kuka on tehnyt levylle kansitaiteen? Onko sama henkilö tehnyt myös edellisten julkaisujenne kansitaiteet jotka mielestäni hieman eri tyylisiä kuin ”Doctrine of Violencen” kansi?

Pyry Hanski: Aikaisemmat kannet tehtiin yhdessä Kai Hannisen kanssa, mutta tällä kertaa kannen suunnitteli ja toteutti hyvä ystävämme Mikko Metso. Halusimme ”Doctrine of Violencelle” maalatun kannen ja Mikko oli tähän hommaan mies paikallaan. Mikko on huikean kova graafikko ja ”Doctrine of Violencen” kansigrafiikan erikoisuutensa on, että hän teki ne ruiskuvärimaalauksena. Kansien grafiikat ovat siis skannaukset fyysisistä usealle eri pellille tehdyistä maalauksista.

Millaisia aiheita levyn sanoitukset käsittelevät ja mistä saatte inspiraatiota niihin? Pysytäänkö perinteisen death metallin väkivallanhuuruisissa aiheissa vai onko luvassa yllätyksiä tällä saralla?

Pyry Hanski: Vokalistimme Ryöti olisi varmasti paras vastaamaan tähän, sillä suurin osa sanoituksista lähtee hänen kynästään. Mutta tätä prosessia sivusta seuranneena, uskallan väittää että pääsääntöisesti lyriikat ovat ehtaa perinteistä death metal -lyriikkaa. Vaikkei levy varsinaisesti ole teemalevy, on sanoitusten kantava teema kuitenkin väkivalta lähestulkoon kaikissa sen muodoissa. Pyrimme sanoituksissamme heijastamaan sitä epätoivoa ja lohduttomuutta mitä maailmassa todellisuudessa on. Uskonnollinen aspekti on jäänyt lähestulkoon täysin pois, poikkeuksena ensimmäisenä lohkaisuna levyltä julkaistu “Beaten From Belief”, jossa räimitään pappia ja uskovaisia sen verran kovasti kasvoihin, että heidänkin uskonsa alkaa horjua.

Muutama arvostelu levystä on jo ilmestynyt nettiin ja palaute on ollut ylistävää kautta linjan. Paljonko arvosteluilla on teille merkitystä ja luetteko niitä aktiivisesti?

Pyry Hanski: Valehtelisin jos väittäisin etteivätkö arvostelut kiinnostaisi meitä yhtään ja ettemmekö lukisi niitä. Mielestäni on erittäin mielenkiintoista lukea ja kuulla usean eri ihmisen mielipiteet ja näkemykset tuotoksesta, johon on itse nähnyt niin paljon aikaa ja vaivaa. Arvostelut eivät kuitenkaan vaikuta meidän tekemiseemme millään tavalla vaan teemme niistä huolimatta tasan tarkkaan juuri niin kuin itse parhaaksi näemme ja koemme.

Mitä on luvassa bändin keikkarintamalla levyn julkaisun jälkeen? Onko luvassa mahdollisesti kiertue uuden levyn osalta vuoden lopulla tai kenties ensi vuoden puolella?

Pyry Hanski: Loppuvuodelle on tällä hetkellä sovittu muutamat vedot, esimerkiksi soitamme yhdessä Diablon kanssa 17.10. Lahden Finlandia-klubilla ja 19.12. meidät voi nähdä Lappeenrannan Luckey Monkeysissa. Pari muutakin keikkaa loppuvuodelle on viritteillä, mutta näistä en uskalla lähteä huutelemaan kun niitä ei ole vielä julkaistu. Ensi vuonna on ehdottomasti tarkoitus soittaa niin paljon kuin vain mahdollista. Ensimmäinen ensi vuoden julkaistu keikka varmistui Hyvinkään Steelfesteille, jota odotamme erittäin innolla! Muitakin festarikuvioita on tässä pyöritelty, mutta niistäkään en voi vielä tässä vaiheessa kertoa sen enempää.

Vuosi 2015 lähestyy loppuaan ja vuosi on metallimusiikin kannalta ollut loistava. Mitkä ovat olleet teidän omat suosikkinne vuoden 2015 julkaisuista ja odotatteko vielä joitain julkaisuja tältä vuodelta?

Pyry Hanski: 2015 on ollut äärimmäisen hieno vuosi uusien julkaisujen suhteen! Metallin saralta on pakko nostaa puolalainen huikea Mgla, joka julkaisi ehdottomasti vuoden black metal levyn, ”Exercises In Futilityn”. Death metalin saralta vuoden levyksi uskaltaisin väittää Cattle Decapitationin ”The Anthropocene Extinctionin”. Kovasti odotan myös tulevaa Swallow the Sunin kolmen levyn monoliittia, joka ensi kuuntelun perusteella on ehdottomasti yhtyeen tähänastisen uran upein teos. Metallin ulkopuolelta Steven Wilsonin huikea ”Hand. Cannot. Erase.” menee myös omissa kirjoissani ehdottomasti vuoden julkaisujen kärkeen. Paljon muitakin helvetin kovia kiekkoja on tänä vuonna julkaistu, mutta niiden luettelemiseen ja fiilistelemiseen tarvitsisi oman erillisen haastattelunsa. Mainittakoon tähän tosin vielä, että Sunn O))) julkaisi juuri tiedotteen, että he julkaisevat myöskin uuden levyn vielä tämän vuoden puolella, joten onhan tässä vielä herkkua tarjolla!

Kiitoksia haastattelusta ja hyvää syksyn jatkoa bändille! Mikäli haluatte tähän loppuun sanoa jotain faneille, sana on vapaa.

Pyry Hanski: Muistakaa tukea yhtyeitä joista pidätte ostamalla heidän levynsä ja menemällä keikoille, se on äärimmäisen tärkeää. Suuret kiitokset kaikille yhtyeestämme pitäville, ottakaa ”Doctrine of Violence” haltuun 23.10. lähtien ja nähdään keikoilla joko vielä tänä tai viimeistään ensi vuonna!

Mörbid Vomit Facebookissa

Haastattelu: Samuli Jalonen

Kommentoi julkaisua