Kotiteollisuus päätti Kohti Konkurssia -kiertueen Kerubiin

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 3.5.2016

Kotiteollisuus 2015Kotiteollisuus on tänä keväänä kiertänyt ympäri Suomea Kohti Konkurssia -kiertueensa tiimoilta. Vaikka kiertueen viimeinen keikkapäivä sattui Joensuussa vapun tienoille, oli Kerubin saliin tullut reilusti väkeä. Loppuunmyyty keikka ei ollut, mutta ei se kauaksi siitä jäänyt. Yhtyeen solisti-kitaristi Jouni Hynynen huomauttikin keikan aikana muutamaan otteeseen tämän keikan olevan kiertueen viimeinen. Ukot kertoivat olevansa väsyneitä, mutta eipä se juuri esiintymisestä näkynyt. Yhtye veti keikan kunnialla ja yleisön ohessa näytti itsekin viihtyvän lauteilla.

Kerubin saliin saapuessa oli mukava huomata, kuinka hyvin jengiä oli paikan päällä, vaikka ulkona oli mitä komein sää ja työväenjuhla vappua vietettiin samaan aikaan. Salissa oli hiukan miesvaltainen edustus, vaikka naisiakin oli paikalla hyvin. Ikähaarukka salissa oli melko laaja: ihmisiä löytyi parikymppisistä aina 60 ikävuoden hujakoilla oleviin. Kotiteollisuus on selkeästi rokkikansan suosiossa, sillä ennen keikan alkua yhtyettä houkuteltiin lavalle raikuvilla aplodeilla ja huudoilla. Siitä se riemu vasta repesikin, kun yhtye sitten tuli lavalle basisti Janne Hongiston saattelemana. Hynynenkin oli huomioinut vapun juhlatunnelman ja laittanut kutriensa koristeeksi kukkatiaran.

Kotiteollisuus sai alusta alkaen tunnelman kattoon, ja yhtye itsekin huomasi sen. Tämä oli havaittavissa soittajien iloisista ilmeisestä. Bändi soitti ensin kolme kappaletta, ja vasta niiden jälkeen Hynynen heitti lyhyen välispiikin, jota seurasi ”Laulu Kuolleille”. Tämän kappaleen jälkeen oli vuorossa pidempi juttelutuokio yleisön kanssa. Tuokion aikana pohdiskeltiin esimerkiksi sitä, mikä on se ikä, joka erottaa miehen pojasta; yhtye myös kuittaili eturivin nuorelle miehelle tämän uhoilusta. Keskustelua seurasivat ”Mahtisanat” ja ”Helvetistä Itään”, joka räjäytti yleisön laulamaan mukana ja takomaan nyrkkejään.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Yhtyeen esiintymistä oli mukava katsella ja kuunnella, koska bändi selkeästi nauttii keikkailusta. Monissa yhtyeissä yksi tai korkeintaan kaksi jäsentä hoitavat yleisön viihdyttämisen, mutta Kotiteollisuuden kohdalla lähes koko bändi osallistuu tähän. Hynysen ja Hongiston lisäksi kitaristi Miitri Aaltonen oli keikalla hyvin mukana huulenheitossa ja yleisön viihdyttämisessä. Rumpali on luonnollisesti ”kaukana” yleisöstä, eikä Jari Sinkkonen siksi pääse paljon osallistumaan viihdyttämiseen vaan keskittyy takomaan rumpuja. Yhteenvetona voi todeta, että jäsenten väliset kemiat pelaavat hyvin yhteen.

Keikalla kuultiin kappaleita yhtyeen tuotannosta laidasta laitaan: Välillä soitettiin lähes 20 vuotta vanhaa musiikkia ja välillä vastaavasti viimeisimmän albumin ”Kruuna/Klaava” tuotantoa. Pelkästää hiteillä ei  menty, vaan soittoon otettiin vähän erikoisempiakin kappaleita. Keikan edettyä tunnin mittaansa Hynynen ilmoitti, että vuorossa on illan viimeinen biisi. Bändi soitti ”Tämän Taivaan Alla” -kappaleen ja poistui virne naamalla lavalta. Tässä vaiheessa oli luonnollisesti odotettavissa encore, mutta juopuneimmille tämä vajaa parin minuutin hetki oli varmasti järkytys. Yleisö huusi yhtyeen perään ja antoi aplodeja. Ja tulihan se takaisin. Yleisöstä kuului ”Minä Olen” –huutoja, joihin Hynynen totesi, ettei sitä soiteta. Aaltonen puolestaan lähti innostamaan yleisöä laulamalla mikkiin kyseisen kappaleen kertosäettä, johon yleisökin lähti mukaan. Seuraavaksi ei siltikään soinut”Minä Olen” vaan ”Routa Ei Lopu”, joka tosin kelpasi yleisölle hyvin. Ja tulihan se illan mahdollisesti odotetuin kappalekin kolmanneksi.

Bändi yllätti itseni ja muun yleisön tekemällä toisenkin encoren. Tässä kuultiinkin Hynysen sanoin ”ensin politiikkaa ja sitten satua”. Ensimmäisenä soi ”Raskaat Veet”, johon yleisö lähti täysillä mukaan. Viimeisenä kappaleena tuli ”Satu Peikoista”, joka myös tuntui olevan monen suosikki. Tämän kappaleen aikana Hongisto nyysi Hynysen hienon tiaran, mutta palautti sen keikan loputtua omistajalleen. Tämän jälkeen yhtye toivotti hyvät vaput, ja Hynynen totesi:”Kesällä varmaan tavataan.”. Näin lähes kahden tunnin mittainen show saatiin päätökseen ja ihmiset pääsivät hyvillä mielin vapun viettoon. Kotiteollisuus tarjosi hyvän keikan, josta ei näkynyt väsymyksen merkkejä. Bändi heitti alapäähuumoria, minkä ehti, eikä se yleisöä haitannut. Yhtye on ansainnut taukonsa kiertueensa jälkeen, ja toivottavasti se saa ladattua akkunsa, jotta jaksaa tulevaisuudessakin viihdyttää rokkikansaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Settilista:

 1. Valtakunta
 2. Meren Mutaa
 3. Kuningas Mammona
 4. Laulu Kuolleille
 5. Mahtisanat
 6. Helvetistä Itään
 7. Käärmeiden Historia
 8. Soitellen Sotaan
 9. Kuolemanjärvi
 10. Yötä Vasten
 11. Tämän Taivaan Alla

Encore I:

 1. Routa Ei Lopu
 2. Jos sanon
 3. Minä Olen

Encore II:

 1. Raskaat Veet
 2. Satu Peikoista
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy