Kreator

Saksalainen thrash metallin jättiläs Kreator julkaisee odotetun 13. albuminsa nimeltä ”Phantom Antichrist” 1. kesäkuuta Nuclear Blast Recordsin kautta. Kaaoszine otti puhelimitse yhteyttä yhtyeen suomalaiseen kitaristiin Sami Yli-Sirniöön, joka paljasti meille hieman yhtyeen uuden albumin ja tulevaisuuden suunnitelmien saloja. Lue lisää lukeaksesi haastattelu kokonaisuudessaan.

Terve. Mitäs itsellesi ja Kreatorille tällä hetkellä kuuluu?

Sami: Hyväähän tässä kuuluu. Palasin juuri Saksasta, jossa soitimme keikan TV:ssä. Nyt vaan tässä odotellaan, että levy tulee ulos, ja sitten aletaan soittaa keikkoja. Aloitetaan kiertue noilla Metal Festin keikoilla, joita taisi muistaakseni olla kahdeksan.

Teidän uusi levynne kantaa nimeä ”Phantom Antichrist” ja se julkaistaan kesäkuun 1. päivä Nuclear Blast Recordsin kautta. Voisitko näin aluksi kertoa meille vähän itse levyn teosta sekä sen nauhoituksista?

Sami: Levyn biisiien kasaaminen alkoi jo joskus vuonna 2011, kun lähettelimme yhtyeen jäsenten kesken demoja pitkin internetiä. Huonot ideat karsittiin demoista pois ja sitten alettiin harjoitella noita kappaleita ennen studioon menoa. Se oli aika hidas prosessi mutta sujui loppujen lopuksi suhteellisen vaivattomasti ja helposti  ilman sen suurempia hermoromahduksia (naurua). Eihän se haittaa, vaikka levyn teossa kestää, koska pääasiahan siinä on kuitenkin, että lopputulos miellyttää kaikkia yhtyeen jäseniä.

Levyä alettiin nauhoittaa tammikuussa Ruotsissa tuottaja Jens Bogrenin kanssa. Jensin studio on käytännössä keskellä metsää, joten siellä ei tosiaan ollut paljon muuta tekemistä kuin nauhoittaa itse albumia ja keskittyä olennaiseen. Jens herätti meidät joka aamu klo 08.00 tekemään levyä, koska hänelle oli juuri hetki sitten syntynyt lapsi ja hän halusi viettää illat kotona vaimonsa kanssa.

Levy tulee Nuclear Blastin kautta ja sehän on tosiaan teidän ensimmäinen kyseisen levy-yhtiön alaisuudessa. Miten päädyitte yhteistyöhön juuri kyseisen levy-yhtiön kanssa ja kuinka yhteistyö on lähtenyt käyntiin?

Sami: Hyvin se ainakin vielä on sujunut, koska ne maksoi studion (naurua). Vielä tässä vaiheessa on vaikea sanoa, kun kaikki on niin aluillaan, mutta tähän asti kaikki on mennyt hyvin. Vokalisti Mille tuntee paljon ihmisiä Nuclear Blastilta ja hänellä on paljon kavereita siellä töissä. Olimme keskustelleet jo aikaisemminkin heidän kanssaan, että julkaisisimme joskus albumin heidän kauttaan. Kun SPV meni konkurssiin, niin meistä tuli vapaita agentteja, ja siitä se yhteistyö sitten lähti. Nyttemmin näemmä SPV on taas palannut julkaisemaan albumeita, että ilmeisesti kyseessä ei ollut aivan täysi konkurssi, mutta siihen aikaan meillä ei ollut levy-yhtiötä, joten aloitimme yhteistyön Nuclear Blastin kanssa.

Levyn nimikkokappaleesta ”Phantom Antichrist” ilmestyi myös video. Kertoisitko meille hieman videon teosta sekä sen ideasta?

Sami: Videon ideana on kertoa ihmisille, kuinka paljon media luo pelkoa ihmisiin pelottelemalla ja suurentelemalla erilaisia asioita. ”Phantom Antichrist” tarkoittaa tässä tapauksessa siis sitä näkymätöntä pahaa, joka on kaiken takana. Asioista annetaan usein mediassa täysin erilainen kuva, kuin ne oikeasti ovat, ja videon tarkoituksena on avata ihmisten silmät ja tehdä ihmisistä vähän epäileväisempiä, jotta kaikkia asioita ei vain suoraan nieleskellä pureskelematta.

Yhtyeelle tulee 30 vuotta tänä vuonna mittariin. Onko luvassa jotain spesiaalia sen juhlistamiseksi?

Sami: Eihän tässä ole kauhean kauan, kun meidän ensimmäisen levymme julkaisusta tuli 25 vuotta ja sen kunniaksi julkaistiin kirja. Tuo kirja on kuitenkin tehty vain saksaksi, mutta siitä on tulossa myös englanniksi käännös, joten toivottavasti se tulisi ulos tänä vuonna. En ainakaan vielä tiedä, että meillä olisi sen suurempia suunnitelmia tuon merkkipaalun suhteen, mutta eihän sitä koskaan tiedä, mitä sitä tässä vielä kuluvan vuoden aikana keksitään.

Jos vertaat tuota uutta albumia musiikillisesti teidän aikaisempiin teoksiin, niin miten se mielestäsi eroaa niistä?

Sami: Ei se aivan kauheasti eroa, mutta olemme kyllä pyrkineet välttämään sitä, että kappaleet alkaisivat jo toistaa itseään. Tarkoituksena on kuitenkin luoda aina sellainen kokonaisuus, joka kuulostaa tuoreelta eikä nojaa liikaa vanhoihin teoksiin. En oikein osaa sen tarkemmin kuvailla albumia, että sen saa sitten kuuntelijat itse päättää. Väitän kyllä, että yhtyeen fanit jälleen kerran tulevat samaan sitä, mitä he yhtyeeltä haluavat.

Sä oot itse urasi aikana saavuttanut kitaristina jo aika paljon, mutta onko sulla itsellä vielä jotain haaveita, joita haluaisit tulevaisuudessa toteuttaa?

Sami:  No, tietenkin sitä aina on jotain tavoitteita ja toki halua kehittyä soittajana. Mulla on ollut lapsesta saakkaa haaveena, että saisin tehdä musiikkia erilaisten kokoonpanojen kanssa, ja toivon, että se voisi tulevaisuudessa myös jatkua. Oli mukava tehdä kappaleita myös Barren Earthin uudelle albumille, koska se toi mukavasti vaihtelua itselleni muusikkona.

Lopuksi vähän vielä keventäviä kysymyksiä, että ei mene liian asiapitoiseksi tämä haastattelu. In Flamesilta tuli viskiä ja Motörheadilta viiniä. Mitä Kreatorilta tulisi?

Sami: Sangriaa (naurua). Ei vaiskaan, se on aivan hirveää eikä sitä voi suositella kenellekään. Konjakki voisi muuten olla hyvä, mutta se menisi ehkä vähän liian snobiksi. Olutkin voisi olla hyvä, mutta sitähän on kaikilla jo Nightwishista lähtien, niin en välttämättä haluaisi sitäkään. Sanotaan nyt vaikka sitten se konjakki.

Millaisia tulevaisuuden suunnitelmia teillä on tulevaisuuden suhteen? Koska Kreator nähdään Suomessa keikalla?  Teillä on ilmeisesti tulossa syksyllä kiertue Nilen kanssa täällä Euroopassa?

Sami: Mä en ole nähnyt tuon kiertueen aikataulua ja käsittääkseni sitä buukataan parhaillaan, mutta muistelisin, että tuo kiertue alkaa marraskuun 2. päivä ja kestää aina joulukuun loppuun saakka. Tuo kiertue kestää kuitenkin melkein kaksi kuukautta, niin onhan siinä pakko olla myös Suomen keikkoja mukana.  Viimeksi kun soitimme Exoduksen ja Death Angelin kanssa,sen kiertueen aikataulut eivät sopineet oikein Suomeen, mutta uskon kyllä, että tällä kiertueella me täällä taas soitamme. Koska nyt on kyseessä kuitenkin Kreatorin oma rundi, niin totta helvetissä meidän luulisi tänne tulevan. (naurua)

Kiitoksia paljon haastattelusta. Haluatko vielä sanoa jotain suomalaisille faneillenne?

Sami: Vaikka tämä niin kliseiseltä kuulostaakin, niin tsekatkaa levy ja tulkaa keikalle, kun me täällä talvella soitamme! Kiitoksia sulle paljon haastattelusta.

Kommentoi julkaisua