Kroatialaista rockia Soundgardenin ja Foo Fightersin vivahtein – Nord ”Play Restart”

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 24.5.2017

Jos joku kysyisi sinulta, tiedätkö yhtään kroatialaista bändiä, osaisitko nimetä jonkin yhtyeen? Ei ihme jos et, sillä onhan Kroatia syrjäinen maa meille Suomessa asuville. Kroatialainen populaarikulttuuri on varmasti melko tuntematon monille suomalaisille. Ennen kuin tutustuin Nordin ”Play Restart” -albumiin, en ollut ajatellutkaan, että Kroatiastakin voisi tulla varteenotettavaa rockia.

Nord rakentaa äänimaailmansa kauniisiin ja leijuviin melodioihin, mutta yhdistää niihin rockin energisyyttä ja ponnekkuutta. Vokalisti-basisti Mihael Prosenilla on miellyttävä, pehmeä ääni, jossa on myös aavistus karheutta. Yhtyeen riffit ovat pääsääntöisesti säriseviä, mutta puhtaampia sointuja on esimerkiksi ”Lo-Hin” alussa ja ”Play Restartissa”. Levy kulkee pitkälti rentona rock-levynä, joka muistuttaa paikoitellen Foo Fightersia ja Soundgardenia.

”Lo-Hi” aloittaa levyn rauhallisesti, mutta puolentoista minuutin jälkeen kappale käynnistyy kunnolla – mukavasti pörisevät riffit, Prosenin voimakas lauluääni ja monipuoliset melodiat näyttävät, mistä Nordissa on puhtaimmillaan kyse. ”Running Man” edustaa albumin energisintä puolta, ja siitä välittyy vahvasti Foo Fighters –vaikutteita, mutta ei kuitenkaan niin paljon, että se häiritsisi. Nimikkokappale hidastaa tahtia, ja Prosenin äänen karkeus tulee paremmin esiin kuin aiemmin.

”So Alive” nousee albumilta ehdottomaksi mestariteokseksi: kosketinsoittimet ja Prosenin riipivä tulkinta lyriikoista yhdistettynä rouheviin riffeihin muodostavat hienon kokonaisuuden, joka jättää muut kappaleet varjoonsa. Jos tältä albumilta pitäisi suositella vain yhtä kappaletta kuunneltavaksi, olisi se tämä. Tämän jälkeenkin hyvä taso jatkuu, ja levyllä kuullaan vieraileva naissolisti Eni Jurisic ”Killing Me, Killing Youssa”. Kappaleessa Prosenin ja Jurisicin duetto antaa musiikille uutta syvyyttä ja pehmeyttä, jota levy ei muutoin tarjoa. Erikoisesti alkava rockraita ”Re Make” on takakannen mukaan viimeinen kappale, mutta levyllä on vielä yhdeksäs, ”untitled”-raita. Mistään uudesta ideasta ei ole kyse, sillä vuosia sitten muun muassa 30 Seconds To Mars harrasti levyillään näitä piilotettuja kappaleita. ”Play Restartin” yhdeksäs raita on puolitoistaminuuttinen, instrumentaalinen kappale, jossa kuuntelijaa rauhoitellaan kauniilla pianonsoitolla.

Nordin ”Play Restart” -albumi on hyvä kokonaisuus, joka tarjoaa musiikkia niin hektisempiin kuin rauhallisempiinkin hetkiin. Levyn kappaleet ovat monipuolisia ja kekseliäitä, eikä levyä kuunnellessa pääse pitkästymään. Albumin vahvuus on sen tunnelmallisuus – kappaleissa on vahvoja tunteita, joita Prosenin ääni vahvistaa. Kappaleet eivät pelkästään kuulosta hyvälle vaan myös puhuttelevat. Pisteitä on myös annettava levyn napakasta mitasta. Nord ei ole yrittänyt haalia pitkäsoitolle mahdollisimman paljon sisältöä, vaan on pitänyt sen jämäkkänä kokonaisuutena. Tämän takia levy pysyy mielenkiintoisena ja hienona kuuntelukokonaisuutena alusta loppuun saakka.

8½/10

Kappalelista:

  1. Lo-Hi
  2. Running Man
  3. Play Restart
  4. Shadows
  5. So Alive
  6. Mexico
  7. Killing Me, Killing You (feat. Eni Jurisic)
  8. Remake
  9. Untitled (instrumental)

Nord Facebookissa

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen