Kryptovaluutta voi mullistaa musiikkiteollisuutta

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 27.4.2021

Perinteisesti muusikoiden riesana on ollut niin huijaavat managerit, maiden ja valuuttojen väliset royalty-siirrot, hitaat maksut muusikoille kuin rankasti verottavat välikädetkin. Muusikot usein saavat vain vähän tuloja luodusta musiikista, keikkojen tuoden useimmille elannon. Keikkojen ollessa peruttuna tämä ongelma onkin korostunut.

Hieman yllättäen kryptovaluutasta povataan mahdollista alan uudistajaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Mitä kryptovaluutat ovat

Vuonna 2008 markkinoille ilmestynyt Bitcoin syntyi punk-hengessä vastareaktiona valtioiden rahapolitiikalle ja finanssialan käytösmalleille. Se oli ensimmäinen kryptovaluutta, joka käytti blockchainia eli lohkoketjua.

Lohkoketju-teknologia mahdollisti rahan liikkumisen läpinäkyvyyden, sillä jokaisesta liikkeestä jää merkintä ketjuun ja kopio tietokoneelle. Koska ketjusta on kopioita ympäri maailmaa eri tietokoneilla, on sen hakkerointi tai manipulointi erittäin vaikeaa, sillä ketjun muut osat hälyttäisivät uhasta. Kryptovaluutat ovatkin tämän johdosta hyvin läpinäkyviä, turvallisia ja helposti liikuteltavissa.

Kryptovaluutan maailma ja teknologia on monelle vielä vieras, ja tässä artikkelissa keskitymme sen vaikutuksiin. Jos kuitenkin haluat ymmärtää aihetta paremmin, suosittelen lukemaan Sijoitusrahastot.orgin selkeällä suomen kielellä kirjoitetun artikkelin aiheesta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Kryptovaluutta voi muuttaa musiikin tuottamista

Musiikintuottajat niin ikään ovat usein valittaneet nykyisen systeemin monimutkaisuudesta ja vanhanaikaisuudesta.

Siinä missä mannerten väliset royalty siirrot käyvät monen käden läpi, kaikki ottaen osansa, kryptotilien välillä rahaa voisi siirtää suoraan. Eikä vaan suoraan vaan sitäkin tärkeämmin – läpinäkyvästi.

Ennen kun amerikkalaisen levittäjän tekemät tuotot on siirretty suomalaiselle artistille, on raha käynyt monen käden läpi. Eri pankkien, yritysten ja tuottajien välillä rahaa katoaa niin valuutan vaihtoihin kuin palvelumaksuihinkin. Artistien on tämän johdosta myös vaikea hallinnoida tai ymmärtää selkeästi rahavirtojaan.

Tämän lisäksi nykysysteemi on hidas ja taiteilijat keräävätkin royalteja usein vain kerran vuodessa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Kryptovaluutalla asioiminen voisi käytännössä mahdollistaa, että raha siirtyisi suoraan ja välittömästi oikeisiin osoitteisiin. Tämä toki vaatisi laajaa ja samanaikaista musiikkiteollisuuden siirtymistä kryptovaluuttoihin, mutta suorempi systeemi olisi varmasti monen mieleen.

Krypto-vallankumouksen tukijat uskovat, että tulevaisuudessa esim. striimi-palvelun royaltyt voisivat siirtyä välittömästi ja suoraan oikeisiin osoitteisiin.

Vielä mielenkiintoisempia ja helpommin käytettäviä mahdollisuuksia muusikoille kuitenkin tarjoaa itse lohkoketju-teknologia.

NTF voi karsia piraattimarkkinat

Lohkoketjut voivat myös mahdollistaa paljon suorempaa ja läpinäkyvämpää taiteen myyntiä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Lohkoketju-teknologian pohjalta on kehitetty nimittäin non-fungible tokenit (NFT), tai suomalaisittain ”korvaamattomat poletit”. Nämä ovat käytännössä lohkoketjulla suojattuja aitoustodistuksia, joita voidaan käyttää niin uniikin taiteen myyntiin, oikeuksien todistamiseen kuin keikkalippuina.

NFT voivatkin olla erinomainen tapa muusikoille myydä tuotteitaan suoraan faneille. Ja antaa faneille mahdollisuuden tukea rakastamiaan artistejaan suoremmin. Ne voivat myös auttaa karsimaan piratismia taidemaailmasta laajemmin.

Lohkoketju nimittäin takaa, että ostaja saa varmasti uniikin tuotteen. Lohkoketjun avulla ostaja tietää myös, kuinka monta omistajaa teoksella on ollut aikaisemmin.

Lohkoketju mahdollistaa taiteilijoiden suoremman tukemisen

Beeple myi kuuluisasti NTF taideteoksensa 69 miljoonalla. Mutta NTF voi mahdollistaa myös pienemmän kaupanteon kuten fanituotteiden tai vaikkapa treeniksellä soitetun demoversion suoran myynnin. Ja näiden tuotteiden pidemmän iän.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Levyn tai bändipaidan myynnin yhteydessä, artisti saa korvauksen vain kerran ensimmäisen myynnin yhteydessä. Kuitenkin NTF tuotteeseen voisi periaatteessa kehittää royalty systeemin. Näin muusikko saisi osuuden jokaisen uudelleen myynnin yhteydessä. Tällöin artisti saisi reilun korvauksen taiteensa käytöstä ja esimerkiksi myös hyötyisi sen arvon noususta ajan kanssa.