Kuin luuvitonen maksan kärkeen – arvostelussa Unknown Decoyn ”Seeking The Sun”

Vokalisti-basisti Aaro Viitasen, kitaristi Vilho Polamon ja rumpali Saku Taittosen muodostama Unknown Decoy julkaisi kesällä ”Seeking The Sun” -nimisen EP:n. Kaikkiaan viisi kappaletta sisältävä EP yhdistelee rockia ja heviä herkullisella ja persoonallisella tavalla.

”Seeking The Sunia” kuunnellessa tulee nopeasti selväksi, että Unknown Decoyn sanoitus- ja sävellyskynät ovat teräviä. Osa kiitoksista kuuluu ilmeisesti Douglas Blairille (W.A.S.P.) ja Mikko Von Hertzenille (Von Hertzen Brothers), jotka ovat jyväskyläisyhtyeen mukaan opastaneet sitä EP:n teossa. Sitä, minkä verran apu on auttanut, on hankalaa arvioida korvakuulolla, mutta joka tapauksessa Unknown Decoy on tehnyt vakuuttavaa jälkeä EP:llään.

Levy alkaa hieman laskelmoiden korvamatomaisella ”Davaj!”-kappaleella, jonka kertosäkeistöt porautuvat mielen syövereihin. Samalla ”Davaj!” kuitenkin varmistaa, että kuuntelija ei jätä leikkiä kesken vaan siirtyy seuraavan kappaleen pariin. ”Test Animal” jatkaa vauhdikkaalla otteellaan mutta lisää keitokseen myös vihaisia vokaaliosuuksia. ”Praise The Sun” kääntää sen sijaan esiin doomahtavamman kortin tuomalla esille Black Sabbathin soundia muistuttavat säröiset riffit.

”Seeking The Sun” -EP:tä on mukava kuunnella, sillä levy kykenee yllättämään kuuntelijan useaan otteeseen. Kolmen kappaleen jälkeen neljäntenä kappaleena soiva ”The Man” onnistuu ravistelemaan metalcoremaisilla lauluosuuksillaan sekä murhaavalla kitarasoolollaan. Ja vaikka ”Flash” herättelee jälleen Unknown Decoyn doom-olemusta henkiin, näyttää kappale myös sellaisenkin puolen, jota bändiltä ei olisi osannut aiempien kappaleiden perusteella odottaa.

Yhteenvetona todettakoon, että viisi kappaletta sisältävä ”Seeking The Sun” on kuin napakka alakoukku kylkiluiden alle – levy ottaa luulot pois tyrmistyttävän terävästi ja jättää kuuntelijan ihmettelemään, mikä häneen oikein iski. EP on mainio taidonnäyte, jonka pohjalta Unknown Decoylle uskaltaa povata valoisaa tulevaisuutta.

8/10

Kappalelista:

  1. Davaj!
  2. Test Animal
  3. Praise The Sun
  4. The Man
  5. Flash

Unknown Decoy Facebookissa

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen

Kommentoi julkaisua