Kuin matka Nevadan autiomaan tuiverruksesta tuhansien järvien maan melankoliaan – arviossa Mary Ann Hawkinsin debyyttialbumi

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 17.5.2022

Viisihenkinen Mary Ann Hawkins on julkaissut tähän päivään mennessä kaksi EP:tä ja soittanut lukuisia keikkoja niin kotimaassa kuin Euroopassa. Tällä viikolla yhtye saavuttaa jälleen yhden virstanpylvään, kun Mary Ann Hawkinsin debyyttialbumi julkaistaan 20. toukokuuta.

Surf rock -yhtyeeksi tituleerattu Mary Ann Hawkins luottaa ulosannissaan pääasiassa instrumentaaliseen painotukseen. Ainoastaan muutamilla kappaleilla kuullaan kuoromaista laulua ja ”Snake Planet”, ”Salpimienta” ja ”7.23 to el Paso” -teoksilla mainitaan lähinnä kappaleiden nimet. Äänimaisemiensa suhteen pitkäsoiton kappaleet ovat reipasotteisia ja lämminhenkisiä, jotka kuljettavat kuulijaa niin Nevadan autiomaan hiekkapölyjen keskelle kuin suomalaisesta järvimaisemasta kumpuavan melankolian äärelle. Perinteisten rock-kokoonpanon soittimien lisäksi yhtyeestä löytyy muun muassa saksofoni, joka antaa persoonallisen vivahteensa Mary Ann Hawkinsin äänimaisemaan.

Mary Ann Hawkinsin debyyttialbumi etenee vaivattomasti kappaleesta toiseen ilman suurempia hiertelyjä, ja kun kokonaisuuskestoa on reilu puolituntia, ei aika albumin äärellä käy pitkäksi. Kappaleiden väliltä löytyy asteittaisia eroja, minkä turvin mielenkiinto pysyy yllä. Oman haasteensa kokonaisuuteen tuo sen instrumentaalipainotteisuus, mikä saattaa paikoitellen herpaannuttaa huomiota. Onneksi levyltä löytyy kuitenkin ”7.23 to el Paso” ja ”Daring Trappers” -kappaleiden kaltaisia teoksia, joita ei voi olla kuuntelematta tarkkakorvaisesti.

Lähes täysin instrumentaalisen albumin luominen ei ole helppoa, saati että lopputuloksesta saisi aikaan yhtä taidokkaan kuin mitä Mary Ann Hawkins on debyyttialbumistaan saanut. Yhtyeen esikoisalbumi on seikkailullinen, lämminhenkinen ja vauhdikas kokonaisuus, joka sopii mainiosti soimaan suvi-iltojen taustaviihdykkeeksi.

Kappalelista:

1. Viikinkisaari surf

2. Helsinki 1952

3. Snake planet

4. Hawkinsmania

5. Summer night

6. Salpimienta

7. 7.23 to el Paso

8. All the pretty horses

9. Night hawk

10. Day of the dead

11. Daring trappers

12. Red wind from the west

https://www.facebook.com/maryannhawkinsband

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen