Kuin naimisissa neljän miehen kanssa – Maja Ivarsson kertoi haastattelussa, minkä takia The Sounds on onnistunut pitämään saman kokoonpanon jo 20 vuotta

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 12.6.2020

The Sounds julkaisee 12. kesäkuuta uusimman albuminsa, ”Things We Do For Loven”. Kaaoszine tavoitti puhelimitse yhtyeen vokalisti Maja Ivarssonin ja kyseli yhtyeen kuulumiset. Haastattelun aikana keskusteltiin myös yhtyeen jäsenten välisestä kemiasta, uudesta albumista sekä koronaviruksen vaikutuksista Majan elämään.

Hei Maja! Mitä sinulle kuuluu?

Maja: Minulle kuuluu hyvää, kiitos kysymästä. Olen ollut äänitysstudiossa ja kirjoittanut uusia kappaleita. Olen käyttänyt aikaa luovasti, koska emme voi nyt soittaa keikkoja ja olla kiertueella, mutta haluan saada aikaan jotain hyödyllistä. Ja se tekee minut onnelliseksi, joten voin hyvin.

Koska nyt elämme erilaista aikaa ja ihmiset ovat nyt viettäneet enemmän aikaa kotonaan, haluaisinkin kysyä sinulta, miltä tämä muutos on sinusta tuntunut?

Maja: Onhan tämä surullista, sillä olimme jo kovasti odottaneet tämän vuoden kiertuetta ja soittamista Provinssissa. Meillä oli paljon keikkasuunnitelmia kesälle, ja oli tarkoituksena mennä myös Yhdysvaltoihin syksyllä. Kaipaan kovasti keikkailua ja sitä, että voisin tavata fanejamme kasvotusten. Toisaalta, nyt on sitten enemmän aikaa olla kotona perheen kanssa ja luoda uutta musiikkia.

Tilanteesta riippumatta pyrin aina löytämään asioista hyviä puolia. The Soundsin jäsenistön rivistöt ovat vahvat ja meillä on lojaali fanikunta, jonka uskon olevan vielä olevan olemassa silloinkin kun pääsemme normaaliin päiväjärjestykseen. Ajattelen myös niin, että me ihmiset käymme tämän yhdessä läpi, ja vaikka viruksen myötä moni asia on muuttunut radikaalisti, uskon että ihmiset ovat lähdössä innoissaan keikoille, kun se on taas mahdollista. Mutta onhan tämä virus kokonaisuudessaan hyvin surullinen asia, ja me kaikki olemme samassa veneessä.

Soititte tänä keväänä streamatun konsertin. Miltä se tuntui?

Maja: Se oli todella, todella outoa. Ennen konserttia olimme yhdessä pukuhuoneessa ja mietimme, että voi mennä hyvä tovi ennen kuin teemme tämän uudestaan. Meillä ei ole koskaan 20 vuoden aikana ollut näin pitkää taukoa keikkailusta. Ajattelimme tehdä siitä niin hyvän konsertin kuin se tässä hetkessä on mahdollista. Meidän piti myös muistuttaa itseämme siitä, että sadat tuhannet ihmiset seuraavat keikkaamme, vaikka he eivät olekaan samassa tilassa kanssamme.

Suurin ero oli tietenkin se, ettemme saaneet nähdä ihmisten reaktioita heti, mutta kun keikan jälkeen luimme kommentteja, löysimme niitä tuhansia. Ihmiset olivat yrittäneet laulaa mukana, he olivat lähettäneet terveisiä ja sydämiä. Konsertin soittaminen ei tuntunut yhtään konsertilta, koska siitä puuttui yleisön ja bändin välinen tunnelma. Pikemminkin keikka tuntui sound checkin tekemiseltä. Mutta olen kiitollinen että saimme soittaa streamkonsertin. Opimme yhtyeenä sen soittamisesta, koska se oli uusi asia meille. Ja olen varma, että tämän ajan rajoituksista huolimatta voimme oppia keikkojen soittamisen suhteenkin uutta.

Mainitsit, että teillä on yhtyeessä vahvat välit toisiinne, ja jos muistan oikein, niin The Soundsin kokoonpano on pysynyt alusta saakka samana. Kuinka olette saaneet kokoonpanosta noin tiiviin?

Maja: Emme ole pysähtyneet miettimään sitä kovin usein, mutta kun vertaan yhtyettämme moniin muihin bändeihin, joiden kanssa olemme soittaneet vuosikymmenten aikana, on aika ihmeellistä, että olemme pysyneet yhdessä. Me olemme kulkeneet yhdessä monia aikakausia läpi ja selvinneet niistä, toisin kuin moni muu yhtye. Kun The Sounds sai alkunsa, olimme hyvin nuoria ja meillä oli hyvin vahvat suhteet toisiimme. Olemme myös saaneet elää monia koetuksia läpi, kuten kiertue-elämän, jota on kestänyt meillä jo parikymmentä vuotta.

Luulen, että yksi onnistumisen salaisuuksista on se, että olemme valinneet taistelumme. Sinun ei tarvitse aina taistella, vaikka sinusta tuntuisikin että jokin asia on pielessä. On hyvä osata joustaa. Meillä on myös aika erilaiset persoonallisuudet yhtyeessä. Toisinaan minusta tuntuu kuin olisin avioitunut neljän miehen kanssa. Välillämme on myös kunnioitusta sekä rehellisyyttä, mitkä ovat tärkeitä asioita. Osaan olla joskus turhankin dominoiva, mutta lavalla meillä on täydellinen tasa-arvo.

The Sounds julkaisee 12. kesäkuuta uuden pitkäsoittonsa. Miltä se tuntuu, kun edellisestä pitkäsoitosta on kulunut seitsemän vuotta?

Maja: Se tuntuu todella hyvältä. Olemme halunneet julkaista uuden albumin jo pitkään, mutta toisaalta, nyt meillä oli paremmin aikaa keskittyä muihin tekemisiin muutaman viimeisen vuoden aikana. Kun perustimme yhtyeen olimme hyvin nuoria – minä olin silloin vielä koulussa – ja olemme sen jälkeen julkaisseet monta albumia ja soittaneet useita kiertueita. Kun tulin raskaaksi, oli oikeastaan aika luonnollista pysähtyä elämässä. Myös kosketinsoittajallamme on kaksi lasta, ja muut halusivat keskittyä elämässä hetkeksi muuhun. Jatkoimme kyllä studiossa työskentelyä, mutta halusin myös keskittyä olemaan läsnäoleva äiti.

Äitinä oleminen pakottaa minut myös parantamaan ajankäyttöäni. Ennen vanhemmuutta elin aika kaoottista elämää enkä ehtinyt kirjoittaa kappaleita aivan yhtä paljon kuin nyt. Nyt kun menen studioon, voin ammentaa menneisyyden tapahtumista eri lailla, sekä osaan arvostaa studioaikaa eri tavalla.

Miten koet uuden albumin poikkeavan vanhemmista albumeista, vai poikkeaako se?

Maja: Luulen, että suurin ero on se, että minä ja Fred kirjoitimme musiikin suurimmaksi osaksi tälle albumille. Jokainen yhtyeen jäsen osallistuu mielellään kappaleiden kirjoittamiseen, mutta tällä kertaa otimme Fredin kanssa isoimman vastuun. Uusi albumi kuulostaa The Soundsilta, koska me jokainen soitamme samoja instrumentteja. Mielestäni tässä albumissa on paljon nostalgisuutta, mutta myös uusia tuoreita piirteitä. Olen löytänyt vanhan intohimoni musiikkiin ja haluan jakaa sitä kaikille.

Luulen, että moni tulee pitämään tästä albumista. Ja mielestäni The Sounds on täydellistä kesämusiikkia, joten uuden levyn julkaiseminen kesäkuussa on järkevä veto.

Maja: Etenkin kun elämme keskellä pandemiaa! Emme tosin pääse albumikiertueelle, mutta ihmiset tarvitsevat musiikkia tällä hetkellä enemmän kuin koskaan ennen.

The Sounds on saavuttanut tähän päivään mennessä paljon. Onko vielä jotain mitä haluaisit saavuttaa?

Maja: Tässä hetkessä suurin tavoitteemme yhtyeelle on pysyä elossa. The Sounds ei ole kuolemassa, mutta koska emme pääse nyt kiertueelle emmekä voi elää normaalisti, ei ole helppoa ylläpitää intohimoa musiikkia kohtaan. Ja se on ylipäätään haasteena, kun uraa on jo takana parikymmentä vuotta. Emme halua menettää intohimoamme musiikkiin ja tulla sellaisiksi, jotka eivät nauti musiikin tekemisestä ja keikkailusta täysillä. En myöskään halua olla epärehellinen itselleni enkä muillekaan, jos en nauttisi musiikin tekemisestä enää.

Toivon myös, ettei koronavirus rajoittaisi enää keikkailua ensi vuonna, koska se olisi taloudellisesti hyvin hankalaa. Me muusikotkin tarvitsemme rahaa elämiseen, ja tulisitte taatusti kaipaamaan The Soundsia jos joutuisimme lopettamaan. Sitten voisitte nähdä minut joko kahvilassa tai kaupassa töissä, koska minulla ei ole muuta koulutusta (naureskelua).

Toivotaan, että asiat kääntyvät vielä parhain päin. Kiitos ajastasi Maja! haluaisitko laittaa terveiset lukijoille?

Maja: Kiitos ajastasi. Toivon, että kun keikat ovat jälleen mahdollisia, tapaan mahdollisimman monia ihmisiä nauttimassa musiikista ja oluesta. Minä olen siellä, jos tekin olette siellä.

The Sounds Facebookissa

Haastattelu: Aleksi Parkkonen