Kuka kaipaa System of a Downia, kun meillä on Serj Tankian? – arviossa ”Elasticity”-EP

Kirjoittanut Jesse Kärkkäinen - 18.3.2021

Vaikka Serj Tankian tunnetaan parhaiten System of a Downin erikoislaatuisen äänen omaavana laulajana, ei muusikko ole koskaan antanut tämän sitoa itseään musiikillisesti. Vyölle on kertynyt useita erilaisia levytyksiä eri kokoonpanojen kanssa, eikä artistin soolotuotantokaan ole tyytynyt toistamaan samaa temppua. Välillä painotus on ollut älyvapaammassa vaihtoehtometallissa, toisaalla on koukattu sinfonisemman ilmaisun puolelle, ja onpa kumarruksia tehty myös jazzmusiikin suuntaan – puhumattakaan viime vuosien aikana julkaisukatalogiin ilmestyneistä elokuvasoundtrackeista.

Kaupallinen yhteistyö

Kaaoszinen joulukalenteri 2022 →

Tällä kertaa on turha odottaa erikoisempaa taidelevyä, sillä ”Elasticity” merkitsee paluuta ”Elect the Dead”- ja ”Harakiri”-kiekkojen äkkivääriin tunnelmiin. Monenlaisten levykokonaisuuksien jälkeen tämä tuntuu piristävältä, sillä edellisen kerran tällaista SoaD-henkistä kaistapäisyyttä kuultiin Tankianin esittämänä liki vuosikymmen takaperin. Kuten aiemmatkaan levyt, ei ”Elasticity” ole pelkkää System of a Down -kopiointia. Vaikka Serj Tankianin ilmaisussa on aina ollut artistin suosituimman bändin tunnetuksi tekemää häröilyä, on muun muassa piano-osuuksilla ja rauhallisemmilla tunnelmilla mukavasti tasapainotettu kaikkein omituisimpia päähänpistoja. Lopputulos on kuin aikuiseksi kasvanut System of a Down, joka ei pelkää näyttää herkempää puoltaan.

Viidestä kappaleesta koostuva ”Elasticity” on kaiken kaikkiaan laadukas kokonaisuus. Mukaan ei ole mahtunut ainuttakaan huonoa kappaletta,minkä lisäksi minikiekko tarjoaa miellyttävää kuunneltavaa kaikissa ilmaisunsa muodoissa. Oli kyseessä sitten lapsellisesti lällättelevä nimikkobiisi, kauniilla kertosäkeellään tajuntaan tarttuva ”Rumi” tai komeasti rullaava ”Electric Yerevan”, iskee ”Elasticity” jokaisella osa-alueella maaliinsa. 20-minuuttisen pienjulkaisun aikana ei pääse puutumaan, ja minikiekon pyöräyttää mielellään lävitse useamman kerran putkeen.

Pidempi tauko tämän tyylisessä ilmaisussa on selkeästi tehnyt hyvää niin artistille kuin vastaanottajillekin. Sen verran tutulta ”Elasticity” kuulostaa, että jos tämä minikiekko olisi pistetty pihalle heti ”Harakiri”-albumin jälkeen, olisi nurinaa voinut aiheuttaa tietynlainen itseään toistavuus. Vaan nyt tästä ei suuremmin tohdi valittaa, sillä tällä hetkellä maailma tuntuu kaipaavan tämänlaista arvaamatonta meuhkaamista, jonka syövereistä kuitenkin kaikuu viisauksia kuiskutteleva järjen ääni. Toivottavasti Serj Tankianin seuraavaa soolokiekkoa ei tarvitse odottaa vuosikausia, sillä ”Elasticity” on äärimmäisen viihdyttävä julkaisu.

9+/10

Kappalelista:
1. Elasticity
2. Your Mom
3. How Many Times?
4. Rumi
5. Electric Yerevan