Kuka oli alkuperäinen rokkikukko?

Rokkikukko sana on tuttu ainakin vähän aikuisemmalle väestölle, ja varmasti siitä johdettu sana kukkoilu on tuttua vieläkin useammalle, mutta mistä se oikeasti on lähtöisin ja kenestä oli kyse?

Nykyään kukkoilu tarkoittaa yleensäkin sitä, että joku haluaa näyttää olevansa jotenkin parempi kuin muut. Mutta kun siihen yhdistetään myös sanonta, kukko tunkiolla, niin onko se kukkoilu sittenkään hyvä asia?

Kukkoilu 90-luvulla

Vuonna 1991 valmistui USA:ssa ja Englannissa tehty elokuva, jossa oli yhdistetty sekä kuvattua että piirrettyä elokuvaa ja Suomessa elokuvan ilmestyi nimellä Rokkikukko. Elokuva kertoi kukosta, jonka nimi oli Trubaduuri, ja jolla oli melkoiset kuvitelmat itsestään. Elokuvassa Trubaduurista tuli stara, joka perustui itse rokin kuninkaaseen eli Elvikseen ja suomenkielisessä versiossa kukon roolin sai Kirka, ja alun perin roolin lauloi Glen Campbell, joka itseasiassa soitti Elviksen levyillä ja jopa ansaitsi vuoden 1969 Kova kuin kivi-elokuvasta Oscar-ehdokkuuden tunnussävelmän laulamisesta. Rock-A-Doodle antoi siis 90-luvulla rokkikukko nimitykselle hieman erilaisen vivahteen. Jos rokkikukkoilun yhdistäisi, vaikka vedonlyönti live tapahtumaan, niin kysymyksessä olisi varmasti joku näistä isojen joukkueiden kohtaamisista, kuten Real Madrid vs Barcelona tai Liverpool vs Manchester United, Juventus vs AC Milan, futismaailmassakin voi olla ”rokkikukkoja”, tyyliin Zlatan Ibrahimovic. Rokkikukkoilu ei ole siis jäänyt vain rokkareiden ja musiikin maailmaan.

Suomalainen rokkikukko

Suomessa rokkikukko on vuosien varrella tarkoittanut käytännössä jokaista rokkaria, joka joskus on laulanut yleisön edessä. Varsinkin isossa mediassa sana rokkikukko muodostui vuosien varrella yleisnimeksi, joka liitettiin aluksi nimekkäiden esiintyjien kuten edellä mainittu Kirka tai Popedan Costello Hautamäki ja Pate Mustajärvi nimien yhteyteen. Luonnollisesti myös Hurriganesin jäsenet olivat rokkikukkoja, mutta sittemmin 2010-luvulla, jokainen rokkari on voitu nimetä tekstissä rokkikukoksi. Yle jopa esitteli Costellon eräänlaisena rauhallisena rokkikukkona, mutta voiko rokkikukko olla rauhallinen? Onko se silloin enää rokkikukko? Se on ainakin satavarmaa, että Andy McCoy on oikea ja todellinen rokkikukko. Ja sanapari Mansen rokkikukolle on vastine jopa ristisanojen maailmassa, ja sinäkin varmasti tiedät vastauksen tähän neljä kirjaimiseen sanaan.

Elvis The King

Miksi sitten elokuvakin otti hahmoksi kukon ja kukolle tarinan, joka ponnisti Elviksestä? Onko Elvis se alkuperäinen rokkikukko? Ainakin hän oli niitä ensimmäisiä valkoisia kukkoilijoita, jotka toivat rockmusiikin kaiken kansan kuunneltavaksi ja samalla myös nähtäväksi. Ilman Elviksen lanteita, ei rock olisi tänään sitä mitä se on.

Elviksen tarina on maailmankuulu ja jokainen vähääkään rokista oikeasti tietävä, tietää siitä edes osan, mutta kuinka moni nykyrokista diggaava jaksaa enää lukea Elviksestä, miehestä, joka syntyi 1930-luvun laman keskelle ja aiheutti laulu- ja esiintymistyylillään oikeasti paljon enemmän paheksuntaa kuin esimerkiksi suomalaisen hirviöbändi Lordin Euroviisu-voitto ”Hard Rock Hallelujah” esityksellään 2006.

Elviksen musiikkiura alkoi 1953, kun hän valmistui lukiosta ja äänitti kitarallaan säestäen ensimmäiset kappaleensa. Elviksen uran yksi tärkeimmistä kappaleista oli kuitenkin hänen oma versionsa ”That’s All Right (Mama)” biisistä. Kappaletta on kutsuttu mm. Rolling Stone-lehdessä maailman ensimmäiseksi rock and roll-levyksi.

Elviksen rokkikukkoilu oli aikaansa edellä. Hän värjäsi hiuksensa mustaksi ja korosti silmiään ripsivärillä. Hän myös nosti itseään esille vaatetuksellaan ja tykkäsi uransa aikana kokeilla elokuviakin, joissa hän kuitenkin lähinnä lauloi, ja hänen intohimonsa oli laulaminen, ei niinkään näytteleminen, mutta sopimukset olivat sopimuksia 60-luvun USA:ssa. Rokkikukko Elvis oli ”kukkona tunkiolla” Las Vegasissa, missä hän esiintyi 70-luvulla 752 loppuunmyydyssä konsertissa.

Jos on itsestään selvää, että valkoiselle maailmalle alkuperäinen rokkikukko oli Elvis Aaron Presley, niin kuka se oli ”mustalle maailmalle”?

 

Kommentoi julkaisua