Kultti elää ja voi hyvin – arviossa Crystal Viperin studiojulkaisu ”The Cult”

Kirjoittanut Sami Elamaa - 9.2.2021

Puolalaisen heavy metallin oma kristallikäärme Crystal Viper ei hengähdä, eikä hyydy. Edellisestä pitkäsoitosta on kerennyt vierähtää pari vuotta, mutta näin vain uutta kokopitkää pukkaa esiin kuin apteekin hyllyltä. ”The Cult”-nimeksi saanut kahdeksas julkaisu pursuaa silkkaa fantasia-aiheista hevimusiikkia koko rahan edestä.

Ensiksi täytyy todeta, että Crystal Viperin edellinen julkaisu ”Tales of Fire and Ice” (2019) on kokonaisuudeltaan hieman keskinkertainen näyte. Toki levyltä löytyy muutama ihan kelvollinen pala, mutta hutilyöntejä on kertynyt liian paljon, minkä vuoksi levy jää helposti unholaan. Onneksi ”The Cult” on korjattu pahimmat virheet, sillä julkaisu ei todellakaan ole kovin hullumpi tuotos.

Jos nyt lähtee purkamaan teosta pienempiin osiin, niin albumista löytyy melko värikkäitä ja tarttuvia osuuksia. Monien kappaleiden sovituksista löytyy itua ja väkevää säihkettä, joita on puuttunut edellisestä levystä. Sävelpuolelta erityisesti ”The Cult”, ”Whispers From Beyond” ja ”Sleeping Giants” toimivat todella mainiosti. Mutta mitä riffeihin ja sovituksiin tulee, niin kaiken tärkein pala on bändin vokalistina toimiva Marta Gabriel. Rouva on yhtä hyvässä vedossa kuin aikaisemmilla julkaisuillakin.

No, kompastusta ilmenee siitä huolimatta, vaikka tähän asti levystä on löytynyt hyvää sanottavaa. Tusinaraitoina olevat ”Asenath Waite” ja ”The Calling” jäävät edellisten taidonnäytteiden varjoon, mutta loppupuolelta löytyy vielä pientä kipinää. Etenkin power metal -tyylinen ”Flaring Madness” jaksaa pitää vielä kiekon pinnassa. Levyn bonuskappaleeksi valittu King Diamondilta lainattu ”Welcome Home” on koko kappalelistauksen mielenkiintoisin veto, ja eipä tätä voi huonoksi moittia. Gabriel hoitaa jopa falsettiosuudet kunniakkaasti kotiin. Hyvä veto kaiken puolin!

”The Cult” on ehdottomasti parempi veto kuin aikaisempi ”Tales of Fire and Ice”. Kiitettävänä levyä ei voida vielä pitää, mutta tästä on todella hyvä jatkaa. Crystal Viperin kultti elää ja voi hyvin!

8-/10

Kappalelista:

1. Providence (Intro)
2. The Cult
3. Whispers From Beyond
4. Down in the Crypt
5. Sleeping Giants
6. Forgotten Land
7. Asenath Waite
8. The Calling
9. Flaring Madness
10. Lost in the Dark
11. Welcome Home (King Diamond cover)

Crystal Viper Facebook

Kirjoittanut: Sami Elamaa

Luetuimmat

Uusimmat