Kun intohimo, visionäärisyys ja suuruudenhulluus kohtaavat – Jordan Rudessin ”Wired For Madness” on taidokas mutta myös työläs kuunneltava

Luovaa hulluutta. Se on sopiva kuvaus Rudessin uudesta albumista. Kahdeksan kappaletta sisältävä, kestoltaan reilun tunnin mittainen ”Wired For Madness” on todellinen melodioiden kirjo, jossa rock, blues, jazz ja klassinen musiikki yhdistyvät päätä huimaavaksi kokonaisuudeksi. Jo pelkästään kaksi albumin ensimmäistä kappaletta, ”Wired For Madness – Part I” ja ”Wired For Madness – Part II” saavat pään pyörälle yhteisellä puolen tunnin kestollaan. Kyseisillä kappaleilla hypitään tunnelmasta toiseen, ja vaikka ”Wired For Madnessit” ovat soundillisesti melkoisia sillisalaatteja, muodostavat ne yhdessä yllättävänkin eheän kokonaisuuden.

on tehnyt merkittävää uraa Dream Theaterissa jo kahden vuosikymmenen ajan. Sen lisäksi multi-instrumentalisti on tehnyt yhteistyötä Dream Theaterin ulkopuolisten muusikoiden kuten Tony Levinin, Marco Minnemannin ja Steve Horelickin kanssa. Kun siihen vielä lisätään Rudessin oma soolotuotanto, joka kattaa nyt kaikkiaan kymmenen täysipitkää, voi todeta, että musiikki on pitänyt (ja pitää) miehen kiireisenä. Rudess suoranaisesti elää musiikilla, ja sitä varten.

Vaikka Jordan Rudess taitaa usean instrumentin käsittelyn, ei hän ole päätynyt tekemään albumia yksin. Viimeisimmällä julkaisulla on mukana monia tuttuja yhteistyökumppaneita kuten edellä mainittu Minnemann, sekä James LaBrie, Vinnie Moore, Joe Bonamassa ja John Petrucci. Vierailevat solistit pitävät huolen, ettei albumi mene täysin instrumentaaliseksi, ja Joe Bonamassa ja John Petrucci varmistavat, ettei albumilta puutu hienoja riffejä.

Rudessin kymmenes sooloalbumi on järkälemäinen kokonaisuus, joka vaatii paljon sulattelemista ja keskittymistä. Albumin kaksi ensimmäistä kappaletta lukeutuvat levyn huippukohdiksi, mutta ”Just For Today” sijoittuu myös mielestäni äänitteen parhaimmistoon. Kokonaisuudessaan ”Wired For Madnessin” musiikki on hyvin monitasoista, menevää ja välillä jopa harmonista. Albumissa on kuitenkin paljon sisäistettävää, minkä seurauksena kuunteluun keskittyminen on hyvin työlästä. Oma keskittymiskykyni alkoi herpaantua väkisin useaan otteeseen, ja samalla myös mielenkiintoni, minkä vuoksi albumi toimii mielestäni paremmin useammassa erässä kuunneltuna (vs. yhdeltä istumalta).

”Wired For Madness” on intohimoinen musiikillinen teos, joka alleviivaa Jordan Rudessin visionäärisyyttä ja mestarillisuutta muusikkona. Levy on hyvin taidokkaasti toteutettu, ja luovuus suorastaan pursuaa siitä. Rudess on toteuttanut luovuuttaan vapaasti ja saanut mukaan muitakin muusikoita tekemään siitä entistäkin mahtipontisemman. Levyn varjopuolena on se, ettei sitä ole kovin helppo kuunnella saati, että se vetoaisi suureen yleisöön. Näin persoonalliselle musiikille on oma marginaalinen yleisönsä, joka osaa nauttia siitä täysin sieluin. Minä en valitettavasti koe kuuluvani tähän kohderyhmään, vaikka pidänkin Rudessin omaperäisyydestä. ”Wired For Madness” on ainutlaatuinen albumi, mutta minua albumi ei saa pauloihinsa.

5/10

Kappalelista:

  1. Wired For Madness – Part I
  2. Wired For Madness – Part II
  3. Off The Ground
  4. Drop Twist
  5. Perpetual Shine
  6. Just Can’t Win
  7. Just For Today
  8. Why I Dream

Jordan Rudess Facebookissa

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen

Kommentoi julkaisua