Kun keikka-auto kerryttää kilometrejä enemmän ulkomailla kuin kotimaassa – haastattelussa The Empire Strikesin Tommi Tuoriniemi

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 18.1.2020

Viime syksynä kolmannen albuminsa julkaissut The Empire Strikes esiintyi alkuvuodesta neljän keikan verran Suomessa. Kaaoszine tavoitti yhtyeen Jyväskylässä Lutakossa, jossa keskustelukumppaniksi päätyi yhtyeen vokalisti-kitaristi Tommi Tuoriniemi. Miekkonen kertoili Kaaoszinelle The Empire Strikesin kuulumiset ja tulevaisuudennäkymät sekä avarsi sitä, miksi yhtyeen keikka-auto vie usein ulkomaille.

Moro Tommi! Miten The Empire Strikesin vuosi 2020 on lähtenyt vauhtiin?
Tommi: Kohtalaisen mielenkiintoisesti. Kävimme eilen Oulussa, ja heti ensimmäiseksi keikka-auton avain katkesi lukkoon, joten heti tuli haastetta peliin. On mukava soittaa kotimaassa keikkoja, ja tässä tammikuussa tulee enemmän kotimaan keikkoja kuin mitä niitä oli viime vuonna yhteensä. Ulkomailla soitimme viime vuonna enemmän keikkoja.

Mistä päästäänkin viime syksyyn, kun kävitte heittämässä kiertueen mm. Saksassa ja Espanjassa. Kuinka teidät otettiin Keski-Euroopassa vastaan?
Tommi: Hyvin. Joka kerta vastaanotto tuntuu olevan parempi ja parempi. Ei sinne lähdettäisi aina uudestaan, jos jengi ei olisi niin hyvin ottamassa meitä vastaan. Esimerkiksi levyjulkaisukiertueemme ensimmäisenä päivänä Espanjassa paikalle oli tullut porukkaa yli sadan kilometrin päästä ja ihmisillä oli The Empire Strikes -bändipaitoja päällä edellisen kiertueen tiimoilta. Se oli todella kivaa.

Tuo kuulostaa aika yllättävältä, kun ottaa huomioon, ettei rock-musiikki ole tällä hetkellä ihmisten huulilla. Se on mukava huomata, että suomalaisella rockilla on kysyntää myös ulkomailla.
Tommi: Joo, ja se on mukava huomat,a että se marginaalimusiikki, jota me edustamme, on yllättävän suosittua omissa piireissään. Suomessahan englanninkielinen rock on vähän pahan lapsipuolen asemassa, joka ei saa massoja liikkeelle. Vastaavasti Keski-Euroopassa meidän verrokkibändit kiertävät jatkuvasti, eikä siitä kelkasta halua jäädä pois.

Levynjulkaisukiertueesta puheen ollen, millaisen vastaanoton ”Charm” on saanut?
Tommi: Kukaan ei ole sanonut, että se olisi läpeensä huono levy! Kaaoszinelta arvosana oli muistaakseni täysi kymppi. Mä näen, että se on meidän paras levy tähän asti, ja tehdään neljännestä levystä vielä parempi. Jotkut ovat sanoneet sitä monipuoliseksi albumiksi, mutta en näe sitä mitenkään huonona asiana.

Vaikka keskustelimme viime haastattelussa jonkin verran ”Charmin” kappaleista, haluisin kysyä vielä albumin nimihirviöstä, ”Amor Por La Vida Hasta La Muerte”, jossa kuullaan The Flaming Sideburnsin Eduardo Martineziä. Miten hän päätyikään hommaan mukaan?
Tommi: Kun kitaristimme Topi oli säveltänyt biisin pääpiirteittäin, kappale oli nimetty työnimellä ”Fleimaribiisiksi”, koska siinä on tietynlaista The Flaming Sideburns -havinaa. Kun sitten hahmottelin sanoituksia kappaleeseen ja näytin ne Topille, niin niistä syntyi ajatus pyytää Edua kappaleeseen mukaan. Meillä on yhteinen keikkamyyjä The Flaming Sidebursin kanssa, ja pian saimme myönteisen vastauksen. Ja kappaleen nimihän on Edun syytä, sillä hän oli sitä mieltä, että espanjan kielellä kappaleen nimi olisi parempi, ja siihen lopputulokseen sitten päädyttiin.

Oletteko alkaneet jo valmistella seuraavaa pitkäsoittoa?
Tommi: Olemme alkaneet hahmotella asiaa. Meillä on tällä hetkellä jo vähän ajatuksia tulevista kappaleista, mutta meidän pitäisi päästä porukalla istumaan ja ideoimaan niitä ”mökkisessio”-tyylillä, joka on se perinteinen tapa. Jahka nämä kevään keikat saadaan alta pois, niin sille voisi olla hyvä hetki. Mutta mitään aikataulua uudelle levylle ei vielä ole. Meidän pitää kuitenkin äänittää pian muutama kappale, jotka tulevat sitten erään italialaisen levy-yhtiön kokoelmalla. Tehdään tällainen väliprojekti ja siitä sitten myöhemmin levyn kimppuun.

Millaisia suunnitelmia teillä on loppuvuotta varten?
Tommi: Kotimaan suhteen ei ole aavistustakaan, siitä tietää keikkamyyjämme. Sen kuitenkin tiedän, että huhti-toukokuun vaihteessa olemme menossa Keski-Eurooppaan soittamaan keikkoja. Jos kesälle tulee mahdollisuuksia, niin toki sitten kotimaassakin soitamme, tai sitten alamme keskittyä uuden levyn hahmotteluun.

Kiitos ajastasi Tommi! Millaiset terveiset haluat laittaa lukijoille?
Tommi: Kuunnelkaa levyjä, käykää keikoilla ja diggailkaa hyvää musaa. Kiitos osallistumisesta viime vuoteen, joka oli tähän asti paras. Alkava vuosikymmen tulee olemaan paras vuosikymmen pitkään aikaan!

The Empire Strikes Facebookissa

Haastatellut: Aleksi Parkkonen