Kun melodinen black metal kasvaa eeppisiin mittasuhteisiin – arvostelussa Moonlight Sorceryn “Horned Lord of the Thorned Castle”

Kirjoittanut Tia Salmela - 22.9.2023

Mitä synkästä ja pimeästä Pohjolasta voisikaan tulla muuta kuin melankolista mustaa metallia? Tämän väitteen paikkansa pitäväksi todistaa myös kotimainen Moonlight Sorcery, kun yhtye on julkaisemassa täysipitkää albumillista melodista black metalia. Tämä odotettu debyyttialbumi on ylväästi nimetty “Horned Lord of the Thorned Castle” ja se jatkaa viime vuoden puolella julkaistujen kahden EP:n viitoittamalla polulla. Vaikka Moonlight Sorcery onkin tuore ilmestys, on jo ulkomailta asti raikunut ylistyksiä.

Meidät “Horned Lord of the Thorned Castlen” pariin saattelee “To Withhold the Day”, jonka ukkosmaisen tunnelman sävytteinen intro antaa heti esimakua mitä tuleman pitää. Blast beatit ja black metal -tyylinen kirkuminen isketään heti eteen. Samalla myös yhtyeen melodisempi puoli esitellään upeiden kitarakoukkujen muodossa, jotka pehmentävät jykevää black metal -soundia. Jo ensimmäisestä raidasta ammattimaisuus paistaa reippaasti läpi niin musiikillisesti kuin tuotannollisesti. Legendaarinen tuottaja Dan Swanö on tehnyt upeaa työtä ja onnistuu kiillottamaan yhtyeen soundia vielä upeampaan loistoonsa. 

Kalenterikuva 2023
Joulukalenteri

Kaaoszinen joulukalenteri 2023 →

Synkästä harmaasta sumusta kaivaudutaan seuraavalle raidalle nimeltään “In Coldest Embrace”. Avausraidan tavoin kitarakoukkuja on jonkin verran ja melodisuus on vahvasti pinnalla. “To Withhold the Day” piti sisällään jonkin verran eeppisiä elementtejä, mutta tässä kappaleessa etenkin kitarasoolossa eeppisyyttä tuodaan vielä enemmän esille. “In Coldest Embrace” on myös julkaistu singlenä ja siitä on tehty lyriikka-musiikkivideo, joka omalla hyvällä tavallaan muistuttaa hieman Immortalin “Call of the Wintermoonia”.

“The Secret of Streaming Blood” pelaa myös varsin massiivisilla melodioilla. Kappaleen säkeistö menee ihan black metalin puolelle, mutta eeppisyys jyrää etenkin kertosäkeessä. Kitarasoolon taustalla pauhaavat Stratovarius-tyyliset kompit luovat etäisesti jopa power metal-fiilistä.

Aivan kuten Moonlight Sorceryn kahdella EP:llä, myös tällä albumilla on suomen kieli huomioitu kolmessa kappaleessa, joista ensimmäinen löytyy raidalta neljä nimeltään “Yönsilmä”. Folk-vivahteisilla melodioilla alkava kappale eskaloituu synkäksi black metaliksi, mutta ei kuitenkaan liian synkäksi melodisuudensa ansiosta. Rumpujen soundi on etenkin tässä kappaleessa erityisen loistava! 

Heti perään tulee albumin toinen suomenkielinen kappale “Vihan Verhon Takaa”, joka vie kuuntelijan entistäkin synkemmille vesille. Jos pitäisi johonkin bändiin tätä verrata, sanoisin, että jollain tavalla Dissection tai Emperor voisi olla melko lähellä. Moonlight Sorceryllä on kuitenkin oma tyylinsä, joten on turha alkaa heitä sen enempää vertailemaan. “Vihan Verhon Takaa” on myös albumin toinen singlejulkaisu. 

Raidalla kuusi on “Horned Lord of the Thorned Castlen” täysin instrumentaalikappale – jos ei siis taustalla kuuluvia noita-naurahduksia lasketa lauluraidoiksi. “The Moonlit Dance of the Twisted Jester’s Blood-soaked Rituals” on nimihirviöstä huolimatta upeiden melodiakulkujen juhlaa ja eeppisyys on erittäin vahvasti läsnä myös tällä raidalla. Sen sijaan seuraavana kuultava “Fire Burns the Horizon” himmailee melodioiden tanssia ja jatkaa albumille uskollisella tyylillä, kääntäen suunnan taas takaisin tutumman melodisen black metal -soundin pariin. Samoilla linjoilla seuraa myös upea, albumin rauhallisempaa materiaalia edustava “Into the Silvery Shadows of Night”, joka ilahduttaa melankolisuudellaan. 

“Horned Lord of the Thorned Castlen” viimeisenä kappaleena kuullaan “Suden Tie (Wolven Hour Part II)”, joka on loistava esimerkki siitä, ettei päätösraidan aina tarvitse olla mikään megalomaaninen spektaakkeli. Päätösraita ei ala turhaan romantisoimaan ja synkistelemään sen enempää kuin albumin muutkaan kappaleet, vaan tarjoaa kokonaisuudelle sopivan päätöksen. Paikoin tällä albumilla on taustalta kuulunut matalia örinöitä, mutta etenkin tällä viimeisellä raidalla ne ovat uskomattomia. 
“Horned Lord of the Thorned Castle” onnistuu pitämään mielenkiintoa yllä läpi koko albumin. Jokaisen kappaleen kohdalla sai olla monttu auki ja aivan fiiliksissä. Vaikka kappaleet toimivat yksinään loistavasti, “Horned Lord of the Thorned Castlesta” saa parhaiten kaiken irti, kun sen kuulee kokonaisuutena. Jos yhtään melodinen black metal hipsuttaa hyvällä tavalla korviasi, suosittelen erittäin lämpimästi kuuntelemaan “Horned Lord of the Thorned Castlen” läpi ja muutenkin tutustumaan Moonlight Sorceryn tuotantoon – tästä yhtyeestä nimittäin kuullaan vielä!

Kappalelista: 

1. To Withhold the Day

2. In Coldest Embrace

3. The Secret of Streaming Blood

4. Yönsilmä

5. Vihan Verhon Takaa

6. The Moonlit Dance of the Twisted Jester’s Blood-soaked Rituals

7. Fire Burns the Horizon

8. Into the Silvery Shadows of Night

9. Suden Tie (Wolven Hour Part II)

Moonlight Sorcery Facebookissa

Kirjoittanut: Tia Salmela

Luetuimmat

Uusimmat