Kun yhdistetään klassista kauhua ja thrash metallia, saadaan F.K.Ü.:n luoma 1981 -julkaisu

Kaksikymmentä vuotta sitten ruotsalainen F.K.Ü. heräsi kuolleista, ja on tarjonnut tiukkaakin tiukempaa thrash metallia tähän päivään asti. Alun perin yhtye perustettiin jo vuonna 1987, mutta syystä tai toisesta liekki simahti nopeasti, ja F.K.Ü. haudattiin mullan alle. Vuonna 1997 bändi pistettiin uudelleen kasaan, ja voi tällä hetkellä vallan mainiosti. Kaksikymmenvuotisjuhlaa yhtye on juhlinut tuoreimman studiojulkaisunsa, ”1981” kanssa. Onko tämä albumi bändin jäsenten kesken nostalginen hetki muistella aikoja, jolloin yhtye perustettiin uudestaan, vai yksinkertaisesti pelkkää sattumaa? Sitä voi miettiä kukin itse, sillä tällä hetkellä otetaan tuorein ”1981” -julkaisu hyvin mielin vastaan.

”1981” -albumin soundimaailma, sekä suurin osa teoksista muistuttavat melkoisesti nykypäivän Destructionia. Poikkeuksena albumin teema keskittyy vahvasti kauhuelokuvafantasioihin, kuten esimerkiksi ”Friday the 13th Part II”, jonka nimestä ei tarvitse paljoa päätellä, mistä aiheesta on kyse. Bändin mainostus nopeasta ja tiukasta thrashista ei ole millään tavalla liioiteltua, sillä jo levyn intronjälkeinen aloitusraita ”Nightmares in a Damaged Brain” pistää kyllä luun kurkkuun heti alkumetreillä. Myöskään starttikappaleen seuraajat eivät tee poikkeusta, vaan kuulijoita isketään armotta lujaa ja kunnolla. Myös kirsikkana kakun päälle F.K.Ü. osaa tulkita Deathiltä napatusta ”Evil Dead” -klassikkoteoksesta hienon omankuuloisen versionsa.

Ensivaikutelma ”1981” -julkaisusta herätti hivenen varovaisuutta, kun tarkistaa albumin pitkää kappalelistaa. Onneksi teokset on onnistuttu kuitenkin sovittamaan sopivan mittaisiksi, ettei puudutuksen makua tule vahingossakaan vastaan. Tästä täytyy ehdottomasti nostaa hattua! Vaikka turpasaunomista riittää, niin olisin kaivannut enemmän tarttuvampia hetkiä ja osuuksia kappaleisiin. Pidemmän päälle sävellykset ovat lyhyitä ja nopeita thrash-teoksia, jotka toimivat erityisesti esimerkiksi ajo- tai taustamusiikkina.

Klassikkomerkkiä ”1981” ei tule saamaan, mutta julkaisu on siitä huolimatta väkevää jälkeä. Tässä on hyvä esimerkki siitä, että hyviä thrash metal -julkaisuja pystytään tekemään vielä tänäkin päivänä.

8/10

Kappalelista:
01. 1981
02. Nightmares in a Damaged Brain
03. Hell Night
04. Corpse Mania
05. Friday the 13th Part II
06. The Burning
07. The Funhouse
08. The House by the Cemetery
09. Burial Ground
10. The Prowler
11. The Beyond
12. Halloween II
13. Night School
14. Ms .45
15. Evil Dead (Death cover)

F.K.Ü. Facebook

Kirjoittanut: Sami Elamaa

Kommentit