Kuninkaallinen kunnianosoitus ei pettänyt – Queen + Adam Lambert Hartwall Areenassa

Queen + Adam Lambert live @ Hartwal Arena, Helsinki, 19.11.2017

Mielenkiinto maailman loistavimman rock-yhtyeen musiikkia kohtaan ei näytä heikkenevän. Ja miksi pitäisikään, sillä lähimpänä aitoa asiaa oleva kokoonpano ei juuri osoita rapistumisen merkkejä.

”Some of you might say ’well he’s no Freddie’. Well no shit!” – pöyhkeilee Adam Lambert tyrmäten illan yllä leijuvan epäilyksen. Vaikkei hänen enää oikeastaan edes tarvitsisi tehdä sitä. Loppuunmyyty Hartwall Areena tietää jo, mitä odottaa Queen + Adam Lambert -nimiseltä kokonpanolta. Ja sen se myös saa. Lambert on keikaroinut Freddie Mercuryn saappaissa jo viiden vuoden ajan, ja nykyään Queen taitaa tarvita Lambertia yhtä paljon kuin Lambert Queenia. Niin vakuuttava tämä ikiaikaisen stadionrockin puolelle syrjähypyn tehnyt poptähti on.

Queen + Adam Lambert live @ Hartwal Arena, Helsinki, 19.11.2017

Permannon istumapaikat vaikuttivat vähän oudolta ratkaisulta, sillä kentällä ei tainnut istua yksikään sen jälkeen kun vuoden 1977 ”News Of The World” -levyn kannesta tuttu Frank-robotti alkoi osoittaa elonmerkkejä. Viimevuotiseen Kaisaniemen keikkaan verrattuna merkittävin, ja paras ero, taisikin olla uudistuneissa lavarekvisiitoissa, jotka saivat bändin seikkailemaan ikonisissa levynkansissaan. Esimerkiksi edellä mainitun robottileikin ohella rumpali Roger Taylorin laulamaa ”A Kind Of Magic” -hittiä koristivat saman nimisen albumin karikatyyrit – hersyvänä yksityiskohtana myös Lambert oli piirretty mukaan. Brian Mayn Red Special -kitaraa muistuttava catwalk anus …  viritystappeineen oli niin ikään viittaus bändin visuaaliseen perintöön.

Ja sitä perintöä riittää – niin paljon, että kaltaiseni postimerkkeilijäfanin on pakko hieman nurista. Jos kyseessä on mainostetusti ”News Of The Worldin” 40-vuotisjuhlakiertue, olisi odottanut albumilta kuultavan pakollisen ”We Will Rock You” / ”We Are The Champions” -lopetuksen ohella myös muita raitoja. Nyt ainoaksi albumilta kuulluksi harvinaisuudeksi jäi ”Get Down, Make Love”, joka muuttui Adam Lambertin monimerkitykselliseksi vokaaliakrobatiaksi. Lambert ei jättänyt mitään epäilyksen varaan, vaan laulusuoritukset hipoivat täydellisyyttä siinä missä pinkkejä kolmipyöräisiä ja kimallepukuja viljelleet lavaelkeet hipoivat hyvän maun rajoja – täsmälleen Mercuryn perintöä kunnioittaen. Ei uskoisi, että kukaan elossa oleva laulaja kykenisi puhaltamaan yhtä suurta henkeä jo valmiiksi kivitalon kokoiseen ”Who Wants To Live Forever” -balladiin. Ja settilistanurinaan palatakseni: ehkäpä Areenassa kuultu turvallinen hittikimara oli paikallaan ainakin oman paikkani edessä istuneelle tyttöporukalle, jotka vaikuttivat tunnistavan ainoastaan Adam Lambertin omasta tuotannosta napatun ”Whataya Want From Me” -hitin.

Queen + Adam Lambert live @ Hartwal Arena, Helsinki, 19.11.2017

Illan päätähdet jaksoivat kiitettävästi nuoren keulakuvansa tahdissa, vaikka onkin pakko myöntää, että rumpali Roger Tayloria alkaa ikä painaa. Keikan käynnistäneiden nopeiden rockbiisien kuten ”Stone Cold Crazyn” ja ”Tie Your Mother Downin” aikana tempo oli hieman tahmea, ja muutenkin kakkosrumpali tuli ajoittain tarpeeseen. Onneksi vanhan raspikurkun ääni on yhä kunnossa, ja ”I’m Love In With My Car” nousi yhdeksi illan parhaista esityksistä.

Kitaristi Brian Mayn ilmaisussa ei sen sijaan vuodet kuulu, esimerkiksi ”I Want It Allin” soolo ei ole varmasti ikinä lähtenyt yhtä vikkelästi. Soolospotissaan Frankin käsissä tähtitaivaalle noussut tohtorimme muisti keikkaa edeltäneenä päivänä keskuudestamme poistunutta AC/DC-kitaristi Malcolm Youngia ”Highway To Hellin” sävelin. Myös korkea lauluääni tuntui olevan ennallaan akustisen ”Love Of My Lifen” aikana, joka muuttui Queen-perinteiden mukaiseksi yhteislauluksi, ja huipentui itse Freddie Mercuryn laulamaan lopetukseen. On yhä sydäntäsärkevää katsoa, miten kaksi vanhaa ystävää lähes paiskaavat kättä lavalla – toinen tästä maailmasta käsin, toinen videotaululta, jostain tähtien tuolta puolen.

Queen + Adam Lambert live @ Hartwal Arena, Helsinki, 19.11.2017

Queenin ensimmäinen areenakeikka Suomessa jätti läsnäolleille erittäin hyvän maun suuhun. Olkoonkin häpeilemätöntä nostalgiaa, mutta kukaan muu ei voi esittää näitä kappaleita yhtä vakuuttavasti, eikä edes yhtä hyvin, niin ainutlaatuisen soundin Queenin kaksi alkuperäisjäsentä saavat aikaan. Ei ole varmaa, miten kauan tätä nostalgiatrippiä on mahdollista jatkaa – mutta ehkä vielä yhden kerran?

Settilista:         

 1. We Will Rock You (osa)
 2. Hammer to Fall
 3. Stone Cold Crazy
 4. Tie Your Mother Down
 5. Another One Bites the Dust
 6. Fat Bottomed Girls
 7. Killer Queen
 8. Don’t Stop Me Now
 9. Bicycle Race
 10. I’m in Love With My Car (laulu: Roger Taylor)
 11. Get Down, Make Love
 12. I Want It All
 13. Love of My Life (laulu: Brian May)
 14. Somebody to Love
 15. Crazy Little Thing Called Love
 16. Rumpusoolo
 17. Under Pressure
 18. A Kind of Magic (laulu: Roger Taylor)
 19. I Want to Break Free
 20. Whataya Want From Me
 21. Who Wants to Live Forever
 22. Last Horizon (Brian May -soolokappale)  / Highway to Hell (osa) / kitarasoolo
 23. Radio Ga Ga
 24. Bohemian Rhapsody

Encore:

 1. We Will Rock You
 2. We Are the Champions
 3. God Save the Queen

Teksti: Juhani Mistola

Kuvat: Tomi Vesaharju

Kommentit