Kunnianhimoista ja tunteellista metalcorea – arviossa Fit For A Kingin ”The Path”

Kirjoittanut Kenda Palmula - 18.11.2020

Yhdysvaltalaisen Fit For A Kingin syyskuussa julkaisema ”The Path” on yhtyeen kuudes pitkäsoitto ja askel kohti kunnianhimoisempaa metalcore-soundia. Siinä missä vuonna 2018 julkaistu ”Dark Skies” näytti, että yhtye hallitsee genrensä mutkattomasti, osoittaa ”The Path” puolestaan, että yhtyeeltä löytyy sekä kykyä että halua kehittyä, ja nimenomaan sitä on ”The Pathilla” lähdetty tapailemaan. Lopputulos on hyvinkin miellyttävä sekä tunnelatauksen puolesta vaikuttava.

Mukaansatempaava avauskappale ”The Face Of Hate” nappaa kuuntelijan otteeseensa välittömästi ja jopa levyn päättävän kappaleen ”Vendetta” aikana toivoisi, että lisää olisi vielä tarjolla. Positiivisten tunteiden vuoristorata ei hellitä hetkeksikään, ja levyn loppupuolen kappale ”God Of Fire” nostaa kuuntelijan välittömästi radan huipulle. Kyseinen kappale erottuu vahvasti muiden kappaleiden joukosta elektronisuutensa ansiosta. Ensikuuntelemalla se saattaa kuulostaa jokseenkin vieraalta ja aiheuttaa kuuntelijassa ristiriitaisia tuntemuksia mutta lunastaa vaivattomasti paikkansa osana levyn kokonaisuutta.

Levyltä ei puutu monipuolisuutta, eikä biisien välinen tunnelmakaan ole häiritsevän suurta. Kappaleet ”Locked (In My Head)” ja ”God Of Fire”, jossa on mukana japanilaisen metalcore-yhtye Crystal Laken vokalisti Ryo Kinoshita, ovat tunnelataukseltaan kuin yö ja päivä mutta kulkevat sujuvasti käsi kädessä häiritsemättä levyn kokonaisvaltaista tunnelmaa.

Eräänä levyn huonona puolena voisi nostaa esiin joidenkin kappaleiden tasapaksuus, minkä vuoksi kappaleet jäävät ensimmäisellä kuuntelukerralla helposti muiden kappaleiden varjoon. Toisaalta voidaan ajatella, että liialliset entuudestaan enemmän tai vähemmän tuntemattomat kokeilut runsaat puoli tuntia kestävällä levyllä heikentävät helposti uskottavuutta ja vaikeuttavat musiikkiin uppoutumista. Tasainen sekoitus tuttua ja turvallista sekä uutta ja tuntematonta ylläpitävät levyn kuunneltavuutta.

Vaikka kappaleissa on havaittavissa pyrkimystä kypsempään soundiin, ei ”The Path” jätä faneja rannalle itkemään yhtyeen vanhemman tuotannon perään. Puhtaan laulun suhteuttaminen voimakkaisiin breakdowneihin ja raskaamman puoleisiin riffeihin on riittävää ja luontevaa kuten edellisilläkin albumeilla sopeutuen siten oivallisesti bändin tähänastisen tuotannon jatkoksi. Mikäli Fit For A Kingin tarkoituksena on jatkaa tällä polulla tai mahdollisesti jopa hioa musiikkiaan eteenpäin, tarjoaa ”The Path” sille mainion ponnahduslaudan.

9/10

Kappalelista

  1. The Face Of Hate
  2. Breaking The Mirror
  3. Annihilation
  4. The Path
  5. Prophet
  6. Locked (In My Head)
  7. God Of Fire (ft. Ryo Kinoshita)
  8. Stockholm
  9. Louder Voice
  10. Vendetta