Kuolemanlaakso – Musta Aurinko Nousee

Yleensähän bändeille on tärkeää tietynlainen omaperäisyys tai oman soundin vaaliminen, mutta Kuolemanlaakson yhteydessä on alusta asti ollut selvää, että bändin synkeä säveltaide on kovemman  luokan Triptykon-fanituksen lopputuotetta. Muun muassa Swallow the Sun- ja Chaoswearer -jäsenistä koostuva yhtye pyöräytti ulos mielenkiintoisen, mutta hieman keskinkertaisen ”Uljas Uusi Maailma”-debyyttinsä vuonna 2012, ja nyt jatkoa seuraa marraskuun lopussa Svart Recordsin kautta julkaistavalla ”Musta Aurinko Nousee”-EP:llä.

Yleissoundi on edelleen synkeä ja epätoivoa täynnä, mutta neljän biisin julkaisun avaava ”Me Vaellamme Yössä” pyörii kuitenkin päähän jämähtävän keskitempoisen kitaraleadin ympärillä ja kappaleesta löytyy hieman yllättävästi välitöntä tarttuvuutta. ”Tulenväki” onkin sitten sitä tuttuakin tutumpaa doomahtavaa laahaamista, jonka päälle Kotamäki murisee ja rääkyy niin perkeleesti, että alkaa itselläkin keuhkot arpeutumaan. Itse kappale ei kuitenkaan välttämättä nouse esimerkiksi debyyttialbumin huippujen tasolle.  ”Kalmoskooppi” on julkaisun vauhdikkain tapaus ja allekirjoittaneen suosikiksi se nousee hieman mustemman metallin kanssa flirttailevista osuuksistaan ja ihan vain rutistavasta ilmapiiristään johtuen. Julkaisun ennakkoon mielenkiintoisin kappale oli tietenkin nimibiisi ja Juice Leskinen -cover ”Musta Aurinko Nousee”, joka taittuu Kuolemanlaakson käsittelyssä pahaenteiseksi doomeepokseksi. Ensimmäisillä kuunteluilla kappaleessa särähtivät korvaan jo debyytillä häirinnyt puhtaampi laulu/lausuminen, mutta tehokuuntelun jälkeen ne tuovat vain onnistuneesti kappaleeseen kontrastia. Ehkä olisin jäänyt toivomaan vielä hieman hurjempaa irtiottoa alkuperäisestä, mutta hyvä näinkin.

”Musta Aurinko Nousee” on onnistunut välipala niille, jotka jo  malttamattomana odottavat uutta täyspitkää. Mitään varsinaisesti uutta se ei tuo pöytään, mutta näin vuoden pimeimpänä aikana uusi annos Kuolemanlaaksoa tulee kyllä tarpeeseen. Uusia faneja ei välttämättä paljoa tällä julkaisulla kerätä, mutta siitä huolimatta Kuolemanlaako on edelleen yksi Suomen mielenkiintoisimmista metallibändeistä ja kyllä ainakin tässä huushollista mielenkiinto toista täyspitkää kohden säilyy korkeana.

7½/10

Kappalelista:
1. Me vaellamme yössä (edit)
2. Tulenväki
3. Kalmoskooppi
4. Musta aurinko nousee (Juice Leskinen cover)

http://kuolemanlaakso.net/
https://www.facebook.com/kuolemanlaakso?fref=ts

Kirjoittanut: Lassi Hinttala

Kommentoi julkaisua