Kuolemanlaakso – Tulijoutsen

Tulinen joutsen mustalla taustalla. Jo kansikuva antaa luvan odottaa loistavaa death doomia suomalaisen Kuolemanlaakson toiselta albumilta ”Tulijoutsen”, jonka julkaisusta vastaa kotimainen Svart Records. Edellisen kokopitkänsä ”Uljas uusi maailma”, joka oli myös yhtyeen debyyttialbumi, Kuopiosta lähtöisin oleva bändi julkaisi vuonna 2012.

Albumin äänimaailma on doom metallille tyypilliseen tapaan synkkä. Hitaat kitarariffit ja murinalaulu ovatkin vallitsevia elementtejä. Mukaan mahtuu kuitenkin myös puhtaita lauluosuuksia sekä puhuttuja osia, jotka tuovatkin mukavasti vaihtelua. Kappaleet ovat erittäin tunnelmallisia ja kuuntelijan onkin helppo sijoittaa itsensä synkkään, talviseen metsään, kuun valaistessa ympäristön kelmeäksi. Kaamoksen aiheuttama melankolia on ollut selvästi inspiraation lähteenä kappaleita tehdessä. Kuolema, masennus ja synkkyys ovat myös lyriikoiden keskeisiä aiheita.

Albumin polkaisee komeasti käyntiin ”Aarnivalkea”, joka yli seitsemänminuuttisena mestariteoksena vyöryää höyryjunan lailla eteenpäin. Albumin mielenkiintoisimman kappaleen palkinto menee neljännelle biisille”Glastonburyn lehto”. Lyhyehkö, pelkästään puhdasta laulua sisältävä kappale eroaa muusta albumista ja on mukava piristysruiske. Albumin päättää single ”Tuonen tähtivyö”. Se on loistava lopetus albumille, joka ei jätä arvailujen varaan kuka hallitsee suomalaista doomsceneä. Mm. Swallow the Sun ja  Chaosweaver -jäsenistä koostuva Kuolemanlaakso on ehdottomasti ansainnut paikkansa suomalaisessa metallieliitissä.

Albumi hipoo täydellisyyttä ja jättää kuuntelijan odottamaan kuumeisesti tulevia levyjä. Mitään negatiivista sanomista en albumista kertakaikkiaan löydä. Koska kysymyksessä on vasta yhtyeen toinen täyspitkä julkaisu, niin annetaan jätkille kuitenkin mahdollisuus parantaa vielä puolikkaan arvosanan verran tulevaisuudessa.

9,5/10

Kappalelista:
1. Aarnivalkea
2. Arpeni
3. Me vaellamme yössä
4. Glastonburyn lehto
5. Verihaaksi
6. Musta
7. Tuonen tähtivyö

https://www.facebook.com/kuolemanlaakso

Kirjoittanut: Johannes Sahlsten

Kommentoi julkaisua