Kuolemanlaakson uusi EP jatkaa ”Kuusumun” tarinaa: Uusi kappale ”Kuolleiden laulu” kuunneltavissa

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 29.9.2022

Kuolemanlaakson maaliskuussa julkaisema, poikkeuksellisen kovaa hehkutusta osakseen saanut ”Kuusumu”-levy saa jatkoa ”Kuolleiden laulu” -EP:n muodossa. Albumi ja EP äänitettiin samassa sessiossa, molempien kannet pohjautuvat Evelyn De Morganin (1855–1919) teoksiin ja sanoitukset sijoittuvat temaattisesti samaan maailmaan, joten on perusteltua puhua sisarjulkaisuista. Yhtyeen kitaristi Markus Laakso kertoo EP:stä seuraavaa:

”Tiesimme jo studioon mennessä, että äänitämme sekä täyspitkän että EP:n, sillä materiaalia oli runsaasti. Halusimme koostaa mahdollisimman toimivat albumi- ja EP-kokonaisuudet, joten levylle valikoituivat luontevasti pidemmät ja eeppisemmät raidat ja EP:lle hitimmät ja kokeilevammat. EP:n biisejä yhdistää myös se, että yhtä kertosäettä lukuun ottamatta kaikki lauluosuudet ovat puhtaita eivätkä örinää tai kärinää.”

Joulukalenteri

Kaaoszinen joulukalenteri 2022 →

Kuolleiden laulu” on Kuolemanlaakson historian radioystävällisin kappale puhtaine lauluineen ja jättikertseineen. Kappaleessa vierailee ”Kuusumu”-levylläkin laulanut Lotta Ruutiainen. Hidas ja pahaenteinen ”Juuret jalkojeni alla” väläyttelee polveilevampaa sävellystyyliä, kun taas melankolinen mutta tarttuva ”Rautasiivet” vierailee Katatonian ja Kentin taajuuksilla. Laakso kertoo EP:n kappaleista seuraavaa:

”Kuolleiden laulun kappaleet poikkeavat melkoisesti toisistaan, ja ne esittelevät itse asiassa uusia puolia koko yhtyeestä. Kuulijat tulevat yllättymään esimerkiksi Kotamäen laulusuorituksista, joissa on kosolti tuoreita nyansseja. Tekstillisesti kappaleet ammentavat vuonna 536 alkaneesta kymmenvuotisesta talvesta, mutta toki fiktiivisin keinoin ja taiteellisin vapauksin.”

EP:n kosketinosuuksista vastasi entinen Swallow the Sun -kanttori ja kosketinsovitusvelho Aleksi Munter. Sen tuotti, äänitti, miksasi ja masteroi Triptykon-kitaristi V. Santura, joka on vastannut kaikkien muidenkin Kuolemanlaakso-julkaisujen tuotannosta.

Levystä julkaistaan 16.12.2022 rajoitettu 500 kappaleen vinyyli- ja CD-painos. Julkaisun nimikkokappale ”Kuolleiden laulu” on nyt kuunneltavissa Svart Recordsin YouTube-kanavalla tästä:

Kuolemanlaakson ”Kuusumu” -albumin CD-versio nousi maaliskuussa 2022 Suomen virallisen albumilistan sijalle 11. ja fyysisten levyjen sijalle 6. ja levyn vinyyliversio singahti heinäkuussa sijalle 5.

Kuolemanlaakso 2022:
Kotamäki – laulu
Laakso – kitara, taustalaulu
Kouta – kitara
Usva – basso
Tiera – rummut

Diskografia
Uljas uusi maailma (2012)
Musta aurinko nousee (EP, 2013)
Tulijoutsen (2014)
Kuusumu (2022)

www.kuolemanlaakso.net
www.facebook.com/kuolemanlaakso
www.instagram.com/kuolemanlaakso_official