Kuolettava vaellus talvisessa metsässä – arviossa Everfrostin ”Winterider”

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 4.1.2020

Everfrost ja yhtyeen ”Winterider”-albumi jäävät taatusti mieleen, jos saa fyysisen levyn hyppysiinsä. Täyspitkän kansitaiteena komeilee manga-tyylinen piirros, joka ei ole sattumanvarainen vaan esimakua siitä, mitä levyltä tulee löytymään. Kansien sisältä löytyy CD:n ja sanoitusten lisäksi kokonainen manga-tyylinen sarjakuva. Sarjakuva on jaksotettu erinimisiksi luvuiksi, joiden nimet tulevat albumin kappaleista. Sarjakuva ja kappaleet muodostavat oman kokonaisuutensa, tai tarkemmin sanottuna tarinansa. Nimensä mukaisesti kertomus sijoittuu talveen, mutta tarina on paljon synkempi kuin etukäteen voisi kuvitella.

Everfrost on yhtye, josta eivät yllätykset lopu kesken. Ensinnäkin kyseessä on kotimainen yhtye, vaikka albumin visuaaliset taiteet ja musiikkikaan eivät kieli suomalaisuudesta. Toisaalta kotimaastamme on tullut vuosien saatossa paljon muitakin niin sinfonisia kuin power metal -yhtyeitäkin. Suurimmat itseäni harhauttavat tekijät olivat äänitteen korkeatasoisuus sekä vokalistin ääni, jonka perusteella kuvittelin laulajan olevan natiivi brittiläinen. Mutta ei, äänessä on suomalainen Mikael Salo, ja millaisella äänellä! Jostain syystä saan Salosta vahvoja Freddie Mercury -tuntemuksia, eikä se toki ole huono mielleyhtymä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Mitä tulee itse ”Winterider”-albumiin, se on toteutettu selvästi suurella sydämellä ja antaumuksella. Everfrostin sinfonista metallia ja power metalia yhdistelevä tyyli on koukuttava, eikä siitä puutu vauhdikkuutta, asennetta tai omaperäisyyttä. Toki joku, joka on perehtynyt minua enemmän edellä mainittuihin genreihin, löytää varmasti ”Winteriderilta” jo muilta yhtyeiltä kuultuja piirteitä. Tästä huolimatta uskallan väittää, että Everfrostin toinen albumi sisältää myös jotakin sellaista, joka yllättää hevin veteraanikuuntelijatkin.

”Winterider” on hyvin eläväinen ja mukaansatempaava kokonaisuus. Vaikka levy etenee pitkälti Salon upean äänen, energisten riffien ja tuplabasarin tykittelyn, animetehosteiden ja melodisuuden voimalla, löytyy albumilta myös erilaisia sävellyksiä. Pitkäsoiton aloitusraita on suorastaan riehakas, ja ”Chainlace Angel” yhdistelee tarttuvuuden ja eeppisyyden makoisaksi paketiksi. ”Above The Treeline” toimittaa pakollista tunnelmallisen kappaleen virkaa, kun ”Brandy And Antifreezestä” on löydettävissä jopa pop metalin piirteitä. Oma lukunsa on myös levyn päättävä 15-minuuttinen ”A Whisper In A Frozen Tale”, joka on jaksotettu kolmeen osaan.

Everfrostin toinen pitkäsoitto on kunnianhimoisesti ja hienosti toteutettu – ei pelkästään yhtyeen luoman musiikin, vaan myös mangan tarinan sovittamisen takia. Tämän vuoksi ”Winterider” ei ole vain albumillinen musiikkia vaan pikemminkin tarina, joka välittyy musiikin ja mangan kautta. On sanomattakin selvää, että ”Winteriderin” äärellä kannattaa varata aikaa ja mieluiten fyysinen albumi kansineen, jota voi tutkia musiikkia kuunnellessa. Viime syyskuussa julkaistu ”Winterider” on ehdottomasti yksi omaperäisimmistä vuonna 2019 ilmestyneistä levyistä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

9/10

Kappalelista:

  1. Winterider
  2. Juhannus in January
  3. Chainlace Angel
  4. Actraiser
  5. Cold Night Remedy
  6. Above The Treeline
  7. Brandy And Antifreeze
  8. Die Young
  9. Darkwoods Drain Backwaters
  10. A Whisper In A Frozen Tale

Everfrost Facebookissa

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy