Kuolleen ruumiini yli, eli nuoruuden intoa ja energiaa – arviossa Blind Channelin ”Violent Pop”

Kirjoittanut Jarmo Hänninen - 4.3.2020


Silloin tällöin törmää yhtyeeseen, joka on nuori, motivoitunut, käsittämättömän ahkera ja vähän onnekaskin. Sellainen on Oulussa 2013 perustettu Blind Channel, jonka nousukiito on ollut hienoa ja hämmentävää katsottavaa.

Käsillä oleva ”Violent Pop” on yhtyeen kolmas levy ja luo vihdoin luettavan ja käsinkosketeltavan konkretian yhtyeen itse lanseeraamalle genrelle ”violent pop”. Kuten nimikin sanoo, kyse ei todellakaan ole mistään perinteisestä heavy metallista. Yhtye käyttää hyväkseen sampleja, kahden laulajan taktiikkaa, joista toinen yltyy myös räppäämään. Toki mukana on myös kitara (joskus jopa kaksi), basso ja rummut.

Omintakeisella soundilla on taottu yhdentoista kappaleen kokonaisuus tutulla reseptillä, joka ottaa avausraidalta ”Gun” lähtien luulot pois heti alkuunsa. Tykitys jatkuu tutulla ”Over My Dead Body” -kappaleella, jonka jälkeen tiskiin lyödään omintakeiset ”Died Enough For You” ja ”Fever”. Tämän jälkeen mennään kahden kappaleen verran biiseillä ”Timebomb” ja ”Snake”, joista ensin mainitulla käy vierailevana tähtenä pyörähtämässä Alex Mattson.

One of Us” -rallin jälkeen levy rauhoittuu selkeästi. Mennään lähes maanisten ”Enemies with Benefits”- ja ”Love of Mine” -kappaleiden kautta voimaballadimaiseen ”Feel Nothing” -biisiin. Toiveikas ”Lanterns” päättää antaa pienen tiivistyksen yhtyeen viidestä viime vuodesta ja lupauksen siitä, että tämä on vasta alkua. Mielenkiintoinen rakenne joka tapauksessa, sillä yleensä levyissä rauhoittumisen paikka on ollut keskivaiheilla. Mutta koska viimeksi Blind Channel on mitään ”sääntöjä” noudattanut?

Blind Channel myös jatkaa julkaisutaktiikkaansa hyväksi katsomallaan tavalla. Lähes puolet levyn sisällöstä on julkaistu sinkkuina jo aikaisemmin. ”Over My Dead Body” sai ensisoittonsa jo vuoden 2018 puolella, ”Timebomb” ja ”Died Enough for You” 2019. Viime vuoden julkaisuihin kuuluu myös ”Snake”, jossa vierailee Amaranthen örinävokaaleista vastaava Henrik Englung ”GG6” Wilhemsson. Viimeisin sinkku (arviota kirjoitettaessa) ”Fever” julkaistiin vuoden 2020 puolella.

”Violent Pop” -levyn takana on likimain sama tuotantotiimi kuin yhtyeen edellisellä albumilla ”Blood Brothers” (2018), tuotannosta miksaukseen. Lisäarvoa antavat toki mm. esituotannossa muutamalla kappaleella ollut Joonas Parkkonen (ent. Santa Cruz) ja miksauksessa mukana ollut Jacob Hansen (mm. Volbeat). Yhtye on saanut ammennettua levylle lisäarvoa erinomaisilla vierailijoilla (Mattson ja Wilhemsson) ja sampleohjelmoinnilla, puhumattakaan lyriikoista ja soittovarmuuden petraantumisesta.

Mistä levy sitten kertoo tai mistä siinä on kyse? Sen Joel Hokka, yhtyeen laulaja-kitaristi kertoo meille suoraan: ”Levy on tosi henkilökohtainen, käydään läpi kaikkien bändin jäsenten ihmissuhteita. Iso  teema on myös, että oltiin ihan fucked up (rikki) silloin kun levyä kirjoitettiin. Levy oli meille terapiasessio silloin kun sitä tehtiin, mutta nyt kun se julkaistaan, niin se on kosto kaikille kusipäille.”

Levylle on siis siirretty sielunhoitoa, terapiaa ja suuria tunteita, mutta miten se välittyy kuulijoille? Ei välttämättä ollenkaan, jos asiaan ei syvenny lyriikoiden kautta, tietenkin. Jos kuitenkin ”Blood Brothers” sai innostumaan, niin ”Violent Pop” ehdoton hankinta levyhyllyyn, sillä se on samaa raivoa, intoa ja energiaa. Ainoana erona, että se on sitä potenssiin kaksi. Ehdoton suositus myös heille, jotka eivät ole jämähtäneet yhden genren aitojen sisälle tai niille, jotka vaan haluavat kuulla ennakkoluulottomasti uutta musiikkia.

Blind Channel on nivoutunut kolmannella pitkäsoitollaan uskomattoman kovaksi ja energiseksi paketiksi. Jo aikaisemman pitkäsoiton jälkeen ajatus oli, että voiko tästä parantaa? Huojentuneena voi todeta, että kyllä voi. Olipa yhtyeestä mitä mieltä tahansa, niin ”Violent Pop” on osoitus siitä, että yhtye uskoo oman tekemisen ja idean läpiviemiseen. Sinkkukappaleet muodostavat muiden levyn kappaleiden kanssa onneksi ehjän kokonaisuuden, jota on ilo kuunnella. Pientä kateutta tätä kaikkea energiaa ja kekseliäisyyttä kohtaan on toki ilmassa, sillä olenhan jo vanha ja raihnainen.

9-/10

Kappalelista:
1. Gun
2. Over my Dead Body
3. Died Enough for You
4. Fever
5. Timebomb (feat. Alex Mattson)
6. Snake (feat. GG6)
7. One of Us
8. Enemies with Benefits
9. Love of Mine
10. Feel Nothing
11. Lanterns

Blind Channel Facebookissa
Blind Channel kotisivut