Fanit - Tuska 2019.

Kuvitteellisen kolmannen Tuska-päivän jaksaa helposti – ensi vuonna taas oikeasti

Kirjoittanut Pasi Huttunen - 28.6.2020
Fanit – Tuska 2019

Vielä jaksaa kolmannen päivän! Tällä kertaa poikkeuksellisen helposti, koska tämä on vain kuvitelmaa, mutta olisi jaksanut muutenkin, koska lavalle olisivat nousseet Faith No More, Devin Townsend, Wolfheart ja Vesperith.

Vesperith auttaa ambient-synkistelyllään nousemaan taas haudasta ja jatkamaan uuteen festaripäivään. Koska yleisöä ei tässä vaiheessa ole raahautunut paikalle erityisen paljoa, voi kerrankin ottaa keikan kokonaisvaltaisena elämyksenä. Heittäydyn selälleni makaamaan äksänä siihen miksauskopin edustalle, jossa soundi on perinteisesti parhain, ja annan eteeristen fiilisten viedä minut minne mielivät. Matka on tällä tavalla melkoinen unen ja valveen sekoittuessa oudoksi, mutta kouriintuntuvan todelliseksi, välillä kammottavaksi ja välillä euforiseksi kudokseksi. Keikan jälkeen olen kuin uusi ihminen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Nyt sitten vähän kaljaa koneeseen ja sen eilisen belgialaisen väistelyä, että saan keskittyä Wolfheartin keikkaan. Se on sellainen pitkän tien puurtaja, jota jaksaa aina kuunnella. Talviset tunnelmat toimivat myös kesäisellä festarilavalla, vaikka bändistä joskus käytetty winter metal -määrite tuntuukin juuri nyt erityisen absurdilta.

Devin Townsend, tuo metallin kummajainen ja oman tiensä kulkija jaksaa taas inspiroida ja kiehtoa yleisöään. Ainakin niitä, jotka eivät siihen teknisyyteen pahan kerran eksy. Sunnuntai-illalle vähän rankkaa, mutta kelpaa!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy
Devin Townsend Circuksessa

Rehellisyyden nimissä Faith No More oli nähnyt parhaat päivänsä jo siinä vaiheessa, kun se kokoontui uudestaan kiertueelle ja soitti muun muassa Kaisaniemessä vuonna 2009, mutta onhan ne biisit hyviä ja niin voimakkaasti tietyn aikakauden soundtrackia. Vielä ne ”Star A.D:t” ja ”Digging the Gravet” jaksaa tämänkin kerran pomppia ja uppoutua siihen yleisön innostukseen. Nostalgia kun tehoaa.

Tuska on taas tarjoillut mielettömän kattauksen laatuheviä, ja tällä kertaa toipuminen festarista on huomattavan paljon vaivattomampaa, kun sitä ei oikeasti ollut. Rahaakin säästyi kummasti. Siitä huolimatta jo vähän kuumottelee päästä tänne uudestaan 2021, kun esiintymässä ihan oikeasti ovat ainakin Korn, Deftones, Devin Townsend, Bodom After Midnight, Insomnium, Mokoma, Beast In Black, Symphony X, Eluveitie, Jinjer, Lost Society, Belzebubs, High On Fire, Perturbator, Oranssi Pazuzu, Vltimas ja Gaahls Wyrd.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy