”Kyllähän paluusta ensimmäisen kerran puhuttiin kymmenen vuotta sitten”: Videohaastattelussa paluun keikkalavoille 25 vuoden tauon jälkeen tekevä Kyyria

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 22.1.2023

Kulttimaineeseen 90-luvulla noussut Kyyria tekee paluun lavoille 25 vuoden jälkeen, ja tänään uutisoitiin alkuperäiseen levyttäneen kokoonpanon esiintyminen John Smith Rock Festivalissa 22. heinäkuuta. Muun muassa Faith No Moreen useasti verrattu groovaava metalliyhtye sekoitti häikäilemättömästi samaan soppaan myös muun muassa poppia, funkia ja etnosäveliä, ja Kyyriaa voi pitää myös Suomen nu metalin yhtenä pioneerina.

Energisenä livekokoonpanona ja suomalaisen musiikkiteollisuuden vientipioneerina tunnettu Kyyria ehti tehdä kolme levyä, joista kaksi saksalaiselle GUN Recordsille. Yhtyeen uusi aktivoituminen alkoi jo viime vuoden lopulla, kun bändin kaikki kolme albumia, Blessed ”Ravings” (1995), ”Alien” (1997) sekä ”Inner Wellness” (1998), saatiin viimein suoratoistopalveluihin.

Kyyria oli 1990-luvun Helsingin rock-skenen todellinen tuleva superkokoonpano, jonka jäsenet jatkoivat uriaan Kyyrian jälkeen muun muassa HIMissä, Amorphiksessa, Sub-Urban Tribessä, Leningrad Cowboysissa sekä lukuisissa muissa kokoonpanoissa. Yhtye hajosi vuonna 1998 kaoottisissa merkeissä.

Joskus elämässä tulee hetkiä, jolloin on hyvä pysähtyä ja katsoa taustapeiliin. Kaikki siellä ei ole aina kaunista. Käy helposti niin, että vauhti korjaa virheet, ja kun laastarilla ei sydäntä korjata, niin jälki on tämän näköistä. Tunnen silti voimakkaasti, että Kyyrian musiikillinen perintö on se, mitä meistä jälkipolville jää. Ja siitä tarinasta on vielä viimeinen luku kirjoittamatta.”, sanoo laulaja Ville Tuomi.

Tämän reunionin kypsyttely oli pitkä prosessi, mutta hienoa, että nyt se onnistuu. Haluamme jättää faneille kunnolliset jäähyväiset, joihin henkiset paukut eivät aikanaan riittäneet”, sanoo yhtyeen perustaja ja kitaristi Mikael Tanner.

Kaaoszine tapasi Kyyrian kosketinsoittajan Santeri Kallion sekä laulajan Ville Tuomen torstaina 19. päivä tammikuuta Helsingissä ja keskusteli heidän kanssaan bändin paluusta sekä suunnitelmista tulevaisuuden osalta. Voit katsoa videohaastattelun kokonaisuudessaan tästä:

Voit tilata Chaoszinen YouTube-kanavan tästä ja Kaaoszinen oman suomenkielisen kanavan, johon metallilaulajiin keskittyvä videosarja tullaan julkaisemaan, puolestaan tästä. Tilaamalla kanavat tuet sivustomme toimintaa, eikä kanavan tilaaminen maksa mitään.