Kylmä, kaunis, mystinen ja raaka – tämän kokee Drudkhin yhdennellätoista kokopitkällä ”They Often See Dreams About the Spring”

En tiedä tähän hätään toista yhtyettä, jonka taustalta löytyy yhtä paljon mystisyyttä, salaperäisyyttä ja hyytävää elettä kuin ukrainalaiselta Drudkhilta. Yhtye on puskenut vuodesta 2002 alkaen ulos melko aktiivisesti pakana- ja folk-henkistä black metal -tuotantoa, joka on ajan mittaan rakentanut yhtyeelle oman kulttisuosion. Tahti ei näytä hidastuvan tälläkään kertaa, sillä uutta näytettä on luvassa tämän vuoden alkukeväälle. ”They Often See Dreams About the Spring” luokittuu Drudkhin yhdenneksitoista kokopitkäksi. On suurta juhlaa ottaa vastaan pakanajumalten lahjoittama uusi julkaisu.

Luonnoksena ”They Often See Dreams About the Spring” kuulostaa juurikin Drudkhin perinteisemmän kaavan kautta toteutetulta linjalta, mitä käytettiin myös edellisessä kokopitkässä ”A Furrow Cut Short” (2015). Niitä kansanmusiikin tapaisia elementtejä ja ratkaisuja, joita ”Songs of Grief And Solitude” -albumilla (2006) kuultiin, ei tulla kokemaan tällä kertaa. Bändin viimeisimmät julkaisut ovat olleet raskailla ja kolkoilla musiikeilla varustettuja hienoja näytteitä, joten eipä näitä kansansoittimia tule ollenkaan ikävä. Raaka, hyytävä ja raskas atmosfääri ovat juuri sitä, mitä yleisö kaipaa, ja niitä on todellakin tarjolla uudella julkaisulla.

Viidellä kappaleella rakennettu julkaisu jättää kuulijoille jälleen kerran hyvään tapaan mystistä jälkitunnelmaa. Viisi erityisen hienoa teosta ovat Drudkhin tapaan omaperäisiä ja hyytäviä, ja niistä on melko vaikea keksiä mitään huonoa sanottavaa. Jokaisesta kappaleesta löytää omat osansa – niin raa’an kylmää soittoa kuin rauhallista eloa, mitkä on osattu toteuttaa hienosti ja hyvässä järjestyksessä. Kaiken lisäksi tuotanto on toteutettu upeasti, minkä ansiosta melankolisuus puskee vahvemmin kuulijoiden mieliin. Erityisesti levyn päätöskappaleen ”Bilyavyi Den’ Vtomyvsya I prytykh…” kaoottiset ja myrskyisät sävelet loppuvat kuin seinään, mikä jättää tajuntaan hyytävän mystisen tunnelman. Tykkään tästä ratkaisusta suuresti, ja siitä tulee isot propsit!

”They Often See Dreams About the Spring” luokittuu todellakin omaksi kulttimusiikikseen. Täytyy kuitenkin myöntää, ettei albumi luokitu aivan sellaiseksi levyksi, jonka pystyy pistämään soittimelle soimaan päivästä riippumatta. Tarvitaan oikeanlainen hetki ja tunnelma, jotta levyyn voi tarttua. Siitäkin huolimatta: kun se yhdestoista kylmyyden täyttämä anti soi taustalla, iskee se lujaa ja nostaa ihokarvat pystyyn. ”They Often See Dreams About the Spring” jatkaa kunnioittaen Drudkhin mystistä kulttisuosiota.

9½/10

Kappalelista:

1. Nakryta Neba Burym Dakhom…
2. U Dakhiv Irzhavim Kolossyu…
3. Vechirniy Smerk Okutuye Kimnaty…
4. Za Zoreyu Scho Striloyu Syaye…
5. Bilyavyi Den’ Vtomyvsya I prytykh…

Drudkh Facebook

Drudkh Bandcamp

Kirjoittanut: Sami Elamaa

Kommentit